lipca 10, 2017

Spaghetti z klopsikami / Spaghetti and Meatballs

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych dań - spaghetti z klopsikami. Danie jest bardzo pożywne i nie znam nikogo, komu by nie smakowało:) Ja do swojego sosu dodałam również śmietankę, ale można odchudzić potrawę, rezygnując z tego dodatku. Smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki:)

na klopsiki:

400-500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka),
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
drobno pokrojony duży ząbek czosnku  (podsmażony z cebulą),
duże jajko,
kilka łyżek bułki tartej,

3-4 łyżki startego parmezanu, 

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka (u mnie łyżeczka słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej), suszona bazylia, oregano, tymianek

na sos:

1/2 szklanki koncentratu pomidorowego (można użyć przecieru lub passaty),
2 -3 szklanki wody lub bulionu,
opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36 %),
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, bazylia
kilka łyżek posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku)

ugotowany makaron

kilka czubatych łyżek parmezanu do posypania potrawy

Przygotować klopsiki:  połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by sprawdzić stopień doprawienia klopsików). Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekana cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, dodać koncentrat. Zalać wodą lub bulionem, doprawić. Włożyć klopsiki, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a  klopsiki się dogotują (około 10-15 minut). Wlać śmietankę, ewentualnie doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami. Sos wymieszać z makaronem, posypać obficie parmezanem.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground turkey,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped
1 small onion, diced 

3-4 Tbsp of grated parmesan cheese,
salt and pepper, sweet and hot pepper, thyme, basil, oregano (to taste),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley,
1/2 cup of bread crumbs

for the sauce:


1/2 cup of tomato puree/paste,
2-3 cups of chicken stock or water,
1/3 cup of heavy cream (optional),
1 large onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet and hot pepper, bazil
fresh herbs (basil, parsley or chive)

cooked pasta
few Tbsp of grated parmesan cheese

Prepare the meatballs: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, cook for few minutes and add the garlic. Cook for additional minute and let it cool. Add the onion and garlic to the remaining meatball ingredients, mix well. Using wet hands, shape the meatballs and fry, until golden on both sides. Set aside. In the same pan add the finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water, tomato concentrate and the meatballs. Season well. Turn the heat down to low and simmer for about 15 minutes or until tender. Pour some heavy cream and season to taste, Sprinkle with fresh herbs. Toss the sauce with pasta, sprinkle witch grated cheese. Enjoy:)

51 komentarzy:

  1. This is my husband's top favourite meal. Yours looks so good, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pulpeciki. Fajne jest to, że taki sos można zrobić dzień wcześniej. Nie traci na smaku, a po pracy mamy obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama czasami robię klopsiki z makaronem spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem głodna jak wilk i takie spaghetti zjadłabym teraz z ogromną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks superb. Delicious and yum :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym tak mogła sięgnąć po to danie przez ekran........

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks really delicious, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkie odmiany spaghetti :) Twoja propozycja na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają obłędnie. Muszę spróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie przefajne kompozycje smakowe.
    Chcę i ja mieć okazję ich spróbować.
    Może kiedyś wypróbuję, bo wygląda to tak apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to jest takie danie, które uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. I would love it with vegetarian meat balls :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też uwielbiam to danie, z reszta uwielbiam każde danie z makaronem :)
    Pięknie prezentuje się na talerzu i podejrzewam, że jeszcze lepiej smakuje :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie spaghetti zawsze kojarzy mi się z amerykańskimi filmami :D Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tym dnaiem od razu kojarzy mi sie bajka "Zakocchany kundel", a danie wyglada super apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  17. aż nabrałam ochoty na spaghetti:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie. :) Z resztą dania z makaronem zawsze są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  19. smakowite nie znam nikogo komu by takie danie nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowicie apetyczne danie, bardzo lubię makaron z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam spaghetti :)
    Narobiłaś mi smaka kulinarnymi postami, aż lecę robić muffinki :D
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Boże kiedy ja jadłam spagetti całe wieki temu. Teraz przez ten remont dość kiepsko się odżywiam ale ile bym dała za takie danko

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne danie,jutro zrobię według Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawe, a zarazem pyszne dania :) Jestem miłośnikiem dań makaronowych :)

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Spaghetti <3 świetna propozycja na obiad :) makarony mogę jeść bez przerwy.

    OdpowiedzUsuń
  26. Mega danie zwłaszcza gdy się lubi makaron i mięsko ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Very interesting post! Thanks for sharing!
    👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  28. I ja dołączam się do lubiących spaghetti ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale mi smaka narobiłaś :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam spaghetti :D Chętnie robię i chętnie jem :D na pewno zaczerpnę inspirację z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam makaron pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda jak z bajki :D\mniamm

    Pozdrawiam i życzę dobrej nocki ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  33. też bardzo go lubię, nawet mój M który wszystko jadłby z ziemniakami, wcina z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszotka :D Uwielbiam to danie :)
    natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeju! Wygląda przepysznie! Warto eksperymentować w kuchni, ale warto również pamiętać o starych i znanych przepisach. ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. ostatnio tez robilam spaghetti and meatballs bo sobie corka zazyczyla

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger