Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki:)
na klopsiki:
400-500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka),
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
drobno pokrojony duży ząbek czosnku (podsmażony z cebulą),
duże jajko,
kilka łyżek bułki tartej,
3-4 łyżki startego parmezanu,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka (u mnie łyżeczka słodkiej i 1/2 łyżeczki ostrej), suszona bazylia, oregano, tymianekna sos:
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego (można użyć przecieru lub passaty),
2 -3 szklanki wody lub bulionu,
opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36 %),
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, bazylia
kilka łyżek posiekanych świeżych ziół (bazylii, natki pietruszki, szczypiorku)
ugotowany makaron
kilka czubatych łyżek parmezanu do posypania potrawy
Przygotować klopsiki: połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron, odłożyć (warto usmażyć małą porcję mięsa na próbę, by sprawdzić stopień doprawienia klopsików). Na patelnię po klopsikach wrzucić drobno posiekana cebulę i czosnek, smażyć kilka minut, dodać koncentrat. Zalać wodą lub bulionem, doprawić. Włożyć klopsiki, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a klopsiki się dogotują (około 10-15 minut). Wlać śmietankę, ewentualnie doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami. Sos wymieszać z makaronem, posypać obficie parmezanem.
ENGLISH:
for the meatballs:
500 g of ground turkey,
1 large egg,
1-2 cloves of garlic, finely chopped
1 small onion, diced
3-4 Tbsp of grated parmesan cheese,
salt and pepper, sweet and hot pepper, thyme, basil, oregano (to taste),
few Tbsp of fresh cilantro or parsley,
1/2 cup of bread crumbs
for the sauce:
1/2 cup of tomato puree/paste,
2-3 cups of chicken stock or water,
1/3 cup of heavy cream (optional),
1 large onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, sweet and hot pepper, bazil
fresh herbs (basil, parsley or chive)
cooked pasta
few Tbsp of grated parmesan cheese
Prepare the meatballs: heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion, cook for few minutes and add the garlic. Cook for additional minute and let it cool. Add the onion and garlic to the remaining meatball ingredients, mix well. Using wet hands, shape the meatballs and fry, until golden on both sides. Set aside. In the same pan add the finely chopped onion and garlic. Cook, stirring, for few minutes. Pour in the stock or water, tomato concentrate and the meatballs. Season well. Turn the heat down to low and simmer for about 15 minutes or until tender. Pour some heavy cream and season to taste, Sprinkle with fresh herbs. Toss the sauce with pasta, sprinkle witch grated cheese. Enjoy:)
This is my husband's top favourite meal. Yours looks so good, Natalia.
OdpowiedzUsuńlook absolutely delicious !!
OdpowiedzUsuńPyszny nowy pomysł 😀
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pulpeciki. Fajne jest to, że taki sos można zrobić dzień wcześniej. Nie traci na smaku, a po pracy mamy obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńSama czasami robię klopsiki z makaronem spaghetti :)
OdpowiedzUsuńJestem głodna jak wilk i takie spaghetti zjadłabym teraz z ogromną przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńIt looks superb. Delicious and yum :)
OdpowiedzUsuńGdybym tak mogła sięgnąć po to danie przez ekran........
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti! ;D
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie odmiany spaghetti :) Twoja propozycja na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Muszę spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie przefajne kompozycje smakowe.
OdpowiedzUsuńChcę i ja mieć okazję ich spróbować.
Może kiedyś wypróbuję, bo wygląda to tak apetycznie.
Pozdrawiam serdecznie :)
to jest takie danie, które uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńI would love it with vegetarian meat balls :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam to danie, z reszta uwielbiam każde danie z makaronem :)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się na talerzu i podejrzewam, że jeszcze lepiej smakuje :)
mama-urwisa.blogspot.co.uk
Takie spaghetti zawsze kojarzy mi się z amerykańskimi filmami :D Bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZ tym dnaiem od razu kojarzy mi sie bajka "Zakocchany kundel", a danie wyglada super apetycznie !
OdpowiedzUsuńchłop by zjadł z talerzem;p
OdpowiedzUsuńCzęsto robię :)
OdpowiedzUsuńaż nabrałam ochoty na spaghetti:D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :) Z resztą dania z makaronem zawsze są pyszne.
OdpowiedzUsuńsmakowite nie znam nikogo komu by takie danie nie smakowało :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne danie, bardzo lubię makaron z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńYummy! Love meatballs!
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka kulinarnymi postami, aż lecę robić muffinki :D
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBoże kiedy ja jadłam spagetti całe wieki temu. Teraz przez ten remont dość kiepsko się odżywiam ale ile bym dała za takie danko
OdpowiedzUsuńsmacznej środy:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie,jutro zrobię według Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmakarony kocham :)
OdpowiedzUsuńPycha! robie cos bardzo podobnego
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe, a zarazem pyszne dania :) Jestem miłośnikiem dań makaronowych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
Spaghetti <3 świetna propozycja na obiad :) makarony mogę jeść bez przerwy.
OdpowiedzUsuńMega danie zwłaszcza gdy się lubi makaron i mięsko ;)
OdpowiedzUsuńVery interesting post! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuń👌👌👌
I ja dołączam się do lubiących spaghetti ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super! :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Uwielbiam spaghetti :D Chętnie robię i chętnie jem :D na pewno zaczerpnę inspirację z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak z bajki :D\mniamm
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę dobrej nocki ;)
ANRU,
też bardzo go lubię, nawet mój M który wszystko jadłby z ziemniakami, wcina z apetytem:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. :)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńPyszotka :D Uwielbiam to danie :)
OdpowiedzUsuńnatalie-forever.blogspot.com
pyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńJeju! Wygląda przepysznie! Warto eksperymentować w kuchni, ale warto również pamiętać o starych i znanych przepisach. ;)
OdpowiedzUsuńostatnio tez robilam spaghetti and meatballs bo sobie corka zazyczyla
OdpowiedzUsuń