lipca 04, 2017

Tarta z warzywami i fetą / Vegetable Feta Tart

Tarta z warzywami i fetą przepis

Dziś zapraszam na pyszną kruchą tartę z warzywami i fetą. To świetny pomysł na obiad z sezonowymi jarzynami.

Moja tarta na kruchym cieście jest ze szpinakiem, jarmużem, pomidorami i fetą. Do ciasta dodałam tym razem więcej mąki pełnoziarnistej, ale jeśli wolicie możecie je upiec na samej jasnej mące pszennej. Dużą zaletą tego typu dań jest to, że składniki nadzienia możemy dowolnie modyfikować - latem, kiedy mamy mnóstwo świeżych warzyw, można przygotowywać ją na wiele sposobów.

Lubię podawać tartę z warzywami i fetą na ciepło, z dodatkiem prostej sałatki, ale smakuje też w temperaturze pokojowej. Smacznego:)

Jeśli lubicie obiady pełne warzyw, polecam również mój przepis na gulasz z kurczaka z fasolką szparagową:



Przepis na tartę z warzywami fetą, składniki:

na kruchy spód (przepis stąd):
250 g mąki pszennej (u mnie pół na pół jasna mąka pszenna z mąką pełnoziarnistą),
125 g zimnego masła,
żółtko,
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli


nadzienie:

200 g śmietanki 30%,
2 duże jajka,
kilka grubych plastrów fety,
dwa pomidory,
duża garść szpinaku/jarmużu,
2-3 ząbki czosnku,
2 cebule,
garść groszku,
gałązka selera naciowego,
1/3 - 1/2 szklanki startego sera
sól (nie potrzeba dużo, feta nadaje tarcie słony smak), pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia


Przepis na tartę z warzywami fetą, przygotowanie:


Mąkę i sól posiekać z masłem lub rozetrzeć palcami. Gy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i tyle zimnej wody, by z ciasta dało się zagnieść kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (29 cm), nakłuć całość widelcem i ponownie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. 

Nadzienie: szpinak/jarmuż krótko przesmażyć z drobno posiekaną cebulą, selerem i czosnkiem, doprawić. Zalewa: śmietankę połączyć z jajkami i startym serem, doprawić. Spód tarty obciążyć papierem z surową fasolą (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia kolejne 5-10 minut (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało). Gdy spód będzie zarumieniony, ułożyć na nim przesmażone warzywa, groszek i pokrojone w kostkę pomidory, zalać całość mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu poukładać pokrojoną w dużą kostkę fetę. Piec do ścięcia się nadzienia ok. 25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:


for the crust:
250 g of flour (I've used whole-wheat),
125 g of cold butter, diced,
1 egg yolk,
50-60 ml of cold water,
1/2 tsp of salt

for the filling:

200 g of heavy cream,
2 large eggs,
few big slices of feta cheese,
2 tomatoes,
a big handful of kale or spinach,
2-3 cloves of garlic,
2 onions,
a handful of peas,
1 stalk of celery,
1/3 - 1/2 cup of grated cheese,
salt (you don't need much; the feta is salty), pepper, sweet and hot pepper, dry basil

Prepare the crust: add  butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk, salt and just enough water to press everything together.  Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29 cm). Prick with a fork and chill for additional 30 minutes. Prepare the filling: heat a small amount of oil in a pan, add chopped onion and celery. After few minutes, add the garlic and fresh spinach or kale. Sprinkle with seasonings. Cook, until wilts. Whisk the eggs with cream, add the grated cheese and seasonings. Bake the shell of the tart in prehated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use blind-baking method to make sure it won't happen). On a baked crust, place diced tomatoes, peas and cooked vegetables. Pour over cream and eggg mixture. Arrange some diced feta on top. Bake for additional 25 minutes or until set on top. Serve with mixed greens. Enjoy:)

47 komentarzy:

  1. Pyszna :) Tarty lubię i na wytrawnie i na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak letnio, tak kolorowo i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie robiłam tarty, a ta wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie :) To coś co bym teraz zjadła :) Uwielbiam takie jedzenie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tarty pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczna tarta :) Z wielką chęcią bym skosztowała kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so delicious, Natalia! I love Feta cheese!

    OdpowiedzUsuń
  9. To tak na maxa wypasiona tarta. Pysznie wygląda. Ja tez lubię tary i zapiekanki. Nabrałam ochoty na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Wygląda wyśmienicie, aż kubki smakowe mi się rozmarzyły:-) Muszę wypróbować koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czas tarty uważam za rozpoczęty ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna na imprezki, bo podzielna i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym taką tartę, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam tartę zarówno deserową jak i owocową ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Your savoury feta tart looks divine!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo wyśmienita tarta z warzywami :) Bardzo lubię tarty. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniała, lubię ser feta i tarty. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jaka cudowna tarta, jeszcze są w niej wszystkie moje ulubione składniki <3 na pewno przepis wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  19. Jutro skorzystam z tego przepisu :) Uwielbiam takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super, letnie smaki! Jak zdrowo i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. This tart looks delicious. I make mine with rice crust.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow! Pycha! Zjadłabym na obiad...
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakowała.
    Lubię warzywka i fetę bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ja bym tylko wyjęła pomidora i dodała kurczaka i będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam tarty pod każdą postacią. Chętnie zjadłabym i taką :D
    Pozdrawiam, MÓJ BLOG!

    OdpowiedzUsuń
  25. od kilku dni chodzi za mną arta, chyba muszę w końcu zrobić :) Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniale wyglada ta tarta. Dawno żadnej nie jadłam, ale ta wygląda lepiej niż jakakolwiek jaką przygotowałam :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniale wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Smaczne i bardzo zdrowe! Sporo pracy jednak kosztuje! Dla chcącego nic trudnego! Może spróbuję! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam tego typu tarty,pycha ❤

    OdpowiedzUsuń
  30. Czasami robię podobną tartę. Pycha.:)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwielbiam takie wytrawne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny przepis! Na pewno wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Thanks a lot for shnaring this with all folks you rewally recognise what you are talking about!
    Bookmarked. Kindly additionally discuss with my web site =).
    We will have a link alternate contract among us

    OdpowiedzUsuń
  34. Howdxy grdeat blog! Does running a blog like this take a large
    amount of work? I have absolutely no expertise in programming however I had been hoping to start my own blig
    soon. Anyhow, shhould you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
    I understand this iss off topic but I just had to ask.
    Kudos!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger