na około 10 bułeczek:
25 g świeżych drożdży,
300 g mąki pszennej,
200 g mąki orkiszowej razowej,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
łyżka cukru,
2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (u mnie oregano, tymianek i bazylia),
300 g ciepłej wody,
3 łyżki oliwy
Przygotować rozczyn: do drożdży dodać łyżeczkę mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody i łyżkę cukru. Zakryć ściereczkę, odstawić na 15 minut. Połączyć z dwoma rodzajami mąki, resztą wody, solą i ziołami. Zagniatać około 15 minut, pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać oliwę. Przykryć ściereczkę, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, Po tym czasie formować bułeczki, układać na blaszce (jeśli mają być do odrywania nie zostawiamy dużych odstępów), odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut do podwojenia objętości. Posmarować oliwą, piec w 180 stopniach przez pierwsze 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 230 stopni i piec około 7 minut, do zarumienienia.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
for 10 rolls:
25 g of fresh yeast,
300 g of wheat flour,
200 g of whole wheat spelt flour,
1 1/2 tsp of salt,
1 tbsp of sugar,
2 tsp of dry herbs (I've used dry oregano, basil and thyme),
300 g of warm water,
3 tbsp of olive oil
Mix the yeast with 1 tbsp of wheat flour, 1/2 cup of water and 1 tbsp of sugar. Cover with kitchen towel, set aside for 15 minutes. Mix with the remaining ingredients, except olive . Start kneading the dough. After 5-10 minutes, gradually add oil and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about an hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 16-20 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 40-60 minutes. Bake in 180 C for about 15 minutes and then in 230 C for about 7 minutes, until golden brown. Enjoy :)
See the original recipe.
Jakie piękne rumiane i jak smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńwpadam po parę bułeczek ;)
OdpowiedzUsuńja też :D
UsuńTwoje bułeczki zawsze tak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki - czego można chcieć więcej.
OdpowiedzUsuńKwintesencja smaku.
Wyglądają wspaniale.
Pozdrowionka! :)
O mniam! Myślę, że by mi zasmakowały :D Uwielbiam ziołowe bułeczki
OdpowiedzUsuńBardzo fajne bułeczki ;) Muszę spróbować zrobić takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
These dinner rolls look excellent!
OdpowiedzUsuńLubię orkiszowe pieczywo. Ma bardzo fajny smaki strukturę :)
OdpowiedzUsuńJadłabym <3
OdpowiedzUsuńI teraz tak je poodrywać od siebie ^^ Uwielbiamy łamać domowe pieczywo :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki tego typu!
OdpowiedzUsuńjakie piękne Ci wyszły :) powiem szczerze, że smaka narobiłaś i z chęcią bym przygotowała takie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDomowe bułęczki... to jest to :D
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo. Od razu zrobiłabym z tych bułeczek najprostsze kanapki świata z pomidorami malinowymi i cebulką.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDawno już nie piekłam domowych bułek. Narobiłaś mi smaku na takie bułeczki! Będę musiała w niedługim czasie coś upiec :)
OdpowiedzUsuńPyszne i na pewno bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:) Z chęcią wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńpuchate pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie *.*
OdpowiedzUsuńSuper, ostatnio nie chce mi się odpalać piekarnika, ale dla takich bułeczek na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńThese rolls are baked to perfection!
OdpowiedzUsuńSuper takie ziołowe :)
OdpowiedzUsuńMmm.. wyglądają obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńallixaa.blogspot.com - klik
Ty masz manię na punkcie pieczenia bułek, a ja ostatnio piekę chleby na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńThe rolls look really yummy!
OdpowiedzUsuńHave a nice evening
Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
I love herbs in the buns!
OdpowiedzUsuńbelles brioches bien parfumées j'aime beaucoup
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Mmm, same pyszności :D
OdpowiedzUsuńMój blog - KLIK
Ależ smakowite ja właśnie doszłam do wniosku że też muszę jakieś w końcu zrobić;-)
OdpowiedzUsuńThese rolls look perfectly baked Natalia, way to go!
OdpowiedzUsuńYour blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
OdpowiedzUsuń👌👌👌💚💚💚
Oh dear they look so MOUTH WATERING!!!
OdpowiedzUsuńthank you so much for sharing the recipe as my youngest is huge sandwich fan
Narobiłaś mi ochoty na te bułeczki -:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki 😃
OdpowiedzUsuńPyszne, świeże i bez polepszaczy
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki :D
OdpowiedzUsuńwyglądają wybornie :) porywam kilka :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają prze smacznie:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki, lubię pracować z ciastem drożdżowym, ostatnio mnie naszło i piekłam rogaliki drożdżowe - pychotka - pozdrawiam
chętnie zrobię takie aromatyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuń