sierpnia 15, 2017

Chlebek Subway / Homemade Subway Bread

Chlebek Subway domowy fast food przepis
Chlebek Subway
Jeśli lubicie kanapki z popularnej sieci restauracji, to jest przepis dla Was. Z  moim chlebkiem Subway bez problemu wyczarujcie pyszny domowy fast food, lepszy niż na wynos.

Dzisiejszy chlebek Subway jest naprawdę pyszny, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem - idealny do stworzenia kanapek w restauracyjnym stylu. Ja upiekłam swoje chlebki z parmezanem i włoskimi ziołami, oprócz tego dodałam do nich mąkę pełnoziarnistą (pół na pół z białą) - jeśli wolicie, możecie upiec je wyłącznie na jasnej mące pszennej albo mące orkiszowej.

Chlebek Subway możecie wypełnić kurczakiem albo wędliną, serem i ulubionymi warzywami czy surówkami. Kombinacje są nieograniczone. Ja lubię taki domowy fast food zaczynać od tego, ze każdy chlebek przecinam na pół (jak do kanapki) i delikatnie opiekam na patelni. Chlebek Subway jest wtedy delikatnie chrupiący i miękki jednocześnie. Wtedy nakładam ulubiony farsz. Z takich bułek możecie też przygotować zapiekanki jak na bagietce. Przygotujecie z nich oczywiście również tradycyjne kanapki. Naprawdę polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, polecam też moje mięciutkie jak chmurka bułeczki japońskie:




Przepis na chlebek Subway, składniki (na 4 chlebki):


szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub około 20 g świeżych),
2 niepełne łyżeczki cukru,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 1/2 - 2  i 3/4 szklanki mąki

starty parmezan, włoskie zioła do posypania chlebków
śmietanka lub jajko do posmarowania chlebków przed pieczeniem,
mały kawałek masła

Przepis na chlebek Subway, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

for 4 loaves:

1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 1/2 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour

grated parmesan cheese, a mix of Italian herbs
an egg wash or some cream/milk to smear the buns before baking,
a small piece of butter

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, untill bubbly on the surface. Mix with 1 cup of flour and salt. Knead for 5 minutes, add another cup of flour and knead again - continue adding the flour, until soft dough is form. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 40 minutes. Turn the dough onto a floured surface and roll into 4 loaves (approx. 20 cm long). Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for an hour. Brush each loaf with some cream/egg wash or milk and sprinkle with parmesan and herbs. Bake for about 25-30 minutes (180C). Gentyly rub each bun with some butter and cover with kitchen towel (that will help to soften the crust). Enjoy:)

See the original recipe.


46 komentarzy:

  1. I never tried to make bread at home. It sound super hard and I'm such a noob in the kitchen XD

    TheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zrobienie takiego chlebka bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. You are so good at baking!
    Looks lovely.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  4. These look incredible. I have never tried making subway bread!

    OdpowiedzUsuń
  5. I have never made my own bread, but I love fresh bread from the oven! Yours looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kanapki Subway więc twój przepis z pewnością wykorzystam. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb uparcie mi nie wychodzi :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym :). w sobotę robiłam trochę podobne :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna propozycja, ciekawy przepis. Zapisuję, bo chętnie zjadłabym taki chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne chlebki, muszą być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. I love homemade bread! Your subway bread rolls look excellent!

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo dawno nie jadłam w Subwayu ;)
    Moje gusta smakowe jednak zostałyby zaspokojone takim chlebkiem :)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój chlebek wygląda oszałamiająco, aż wyobraziłam sobie zapach który musi wydzielać się podczas ich pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój mąż uwielbia takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nie jadłam w Subwayu, więc sama nie wiem... wygląda smacznie ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow ależ super sprawa, oni zaiste mają dobre chlebki z tymi kanapkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. musi być pyszne :) chętnie wypróbuję :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super chlebki, w upały nie chciało mi się odpalać piekarnika, ale teraz chętnie bym coś takiego upiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis, szkoda że nie pokazałaś zdjęcia po przekrojeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis i pysznie chlebki wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  21. Super pieczywo ☺ Uwielbiam pieczywo domowej roboty ♥ Pychotka.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  22. chlebek apetyczny :) jednak subway mówię nie - zraziłam się jak zobaczyłam jak mało apetycznie wyglądają te mięsa i wędliny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja wolę przygotować własny fast food☺

      Usuń
  23. mąka rozumiem obojętnie 650 czy 550 ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow! Kocham kanapki z subway a tak dawno ich nie jadłam, ostatnio wybierałam raczej pieczywo chrupkie, owsianki i inne takie. Koniecznie muszę upiec. Chlebki wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebki robiłam już wiele razy, cała rodzina je uwielbia, pyszne nawet następnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂

      Usuń
  26. Super wpis, dzięki! Kancelaria Ostrowska https://www.kancelaria-ostrowska.pl/ to gwarancja sukcesu w sądzie. Szczerze polecam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Chlebek robiłam już ogrom razy, cała rodzina uwielbia. Dzisiaj właśnie robię, ale pierwszy raz mi nie wyrósł, czy to możliwe że suszone droższe były zbyt długo otwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, niestety musiały zwietrzeć przez zbyt długie otwarcie :(

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger