Chlebek Subway |
Dzisiejszy chlebek Subway jest naprawdę pyszny, z mięciutką skórką i puszystym wnętrzem - idealny do stworzenia kanapek w restauracyjnym stylu. Ja upiekłam swoje chlebki z parmezanem i włoskimi ziołami, oprócz tego dodałam do nich mąkę pełnoziarnistą (pół na pół z białą) - jeśli wolicie, możecie upiec je wyłącznie na jasnej mące pszennej albo mące orkiszowej.
Chlebek Subway możecie wypełnić kurczakiem albo wędliną, serem i ulubionymi warzywami czy surówkami. Kombinacje są nieograniczone. Ja lubię taki domowy fast food zaczynać od tego, ze każdy chlebek przecinam na pół (jak do kanapki) i delikatnie opiekam na patelni. Chlebek Subway jest wtedy delikatnie chrupiący i miękki jednocześnie. Wtedy nakładam ulubiony farsz. Z takich bułek możecie też przygotować zapiekanki jak na bagietce. Przygotujecie z nich oczywiście również tradycyjne kanapki. Naprawdę polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, polecam też moje mięciutkie jak chmurka bułeczki japońskie:
Przepis na chlebek Subway, składniki (na 4 chlebki):
szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub około 20 g świeżych),
2 niepełne łyżeczki cukru,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 i 1/2 - 2 i 3/4 szklanki mąki
starty parmezan, włoskie zioła do posypania chlebków
śmietanka lub jajko do posmarowania chlebków przed pieczeniem,
mały kawałek masła
Przepis na chlebek Subway, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z ze szklanką mąki i solą, zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać kolejną szklankę mąki - w sumie dodać jej tyle, by dało się zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 4 wałeczki (długość ok. 20 cm), ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie posmarować chlebki śmietanką lub rozmieszanym jajkiem, posypać ziołami i serem. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Po upieczeniu delikatnie posmarować bochenki masłem i nakryć ściereczką - dzięki temu skórka stanie się miękka.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for 4 loaves:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 1/2 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour
grated parmesan cheese, a mix of Italian herbs
an egg wash or some cream/milk to smear the buns before baking,
a small piece of butter
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, untill bubbly on the surface. Mix with 1 cup of flour and salt. Knead for 5 minutes, add another cup of flour and knead again - continue adding the flour, until soft dough is form. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for 40 minutes. Turn the dough onto a floured surface and roll into 4 loaves (approx. 20 cm long). Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for an hour. Brush each loaf with some cream/egg wash or milk and sprinkle with parmesan and herbs. Bake for about 25-30 minutes (180C). Gentyly rub each bun with some butter and cover with kitchen towel (that will help to soften the crust). Enjoy:)
See the original recipe.
I never tried to make bread at home. It sound super hard and I'm such a noob in the kitchen XD
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
Na zrobienie takiego chlebka bardzo chętnie się skuszę :) Pysznie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny taki chlebek :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram do siebie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis😊
OdpowiedzUsuńAmazing as alway!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Swedish Home With Brick Walls and Wooden Floors
You are so good at baking!
OdpowiedzUsuńLooks lovely.
Have a good evening
These look incredible. I have never tried making subway bread!
OdpowiedzUsuńIt's a good idea :) I'll try!!!
OdpowiedzUsuńMy Golden Glitter Corner ♥
Wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńI have never made my own bread, but I love fresh bread from the oven! Yours looks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kanapki Subway więc twój przepis z pewnością wykorzystam. <3
OdpowiedzUsuńChleb uparcie mi nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńZjadłabym :). w sobotę robiłam trochę podobne :P
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, ciekawy przepis. Zapisuję, bo chętnie zjadłabym taki chlebuś :)
OdpowiedzUsuńŚwietne chlebki, muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńI love homemade bread! Your subway bread rolls look excellent!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo dawno nie jadłam w Subwayu ;)
OdpowiedzUsuńMoje gusta smakowe jednak zostałyby zaspokojone takim chlebkiem :)
Pozdrawiam! :)
Twój chlebek wygląda oszałamiająco, aż wyobraziłam sobie zapach który musi wydzielać się podczas ich pieczenia :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie chlebki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam w Subwayu, więc sama nie wiem... wygląda smacznie ;P
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńWow ależ super sprawa, oni zaiste mają dobre chlebki z tymi kanapkami :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pieczywo :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne :) chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
ale cudnie wygladają:)
OdpowiedzUsuńjuż mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńSuper chlebki, w upały nie chciało mi się odpalać piekarnika, ale teraz chętnie bym coś takiego upiekła :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, szkoda że nie pokazałaś zdjęcia po przekrojeniu ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i pysznie chlebki wyglądają
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł z tym chlebkiem
OdpowiedzUsuńSuper pieczywo ☺ Uwielbiam pieczywo domowej roboty ♥ Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
chlebek apetyczny :) jednak subway mówię nie - zraziłam się jak zobaczyłam jak mało apetycznie wyglądają te mięsa i wędliny :(
OdpowiedzUsuńDlatego ja wolę przygotować własny fast food☺
Usuńmąka rozumiem obojętnie 650 czy 550 ?
OdpowiedzUsuńTak☺
UsuńWow! Kocham kanapki z subway a tak dawno ich nie jadłam, ostatnio wybierałam raczej pieczywo chrupkie, owsianki i inne takie. Koniecznie muszę upiec. Chlebki wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńChlebki robiłam już wiele razy, cała rodzina je uwielbia, pyszne nawet następnego dnia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂
UsuńSuper wpis, dzięki! Kancelaria Ostrowska https://www.kancelaria-ostrowska.pl/ to gwarancja sukcesu w sądzie. Szczerze polecam!
OdpowiedzUsuńChlebek robiłam już ogrom razy, cała rodzina uwielbia. Dzisiaj właśnie robię, ale pierwszy raz mi nie wyrósł, czy to możliwe że suszone droższe były zbyt długo otwarte?
OdpowiedzUsuńOj, tak, niestety musiały zwietrzeć przez zbyt długie otwarcie :(
Usuń