Zaczął się sezon na cukinię, dlatego warto wykorzystać ją do testowania nowych przepisów. Ja ostatnio ciągle z nią eksperymentuję, dodaję do gulaszu, potrawek, indyjskiego curry i faszeruję. To uniwersalne warzywo wspaniale sprawdza się także w wypiekach - ciasto z jej dodatkiem jest miękkie, wilgotne i długo pozostaje świeże. Jakiś czas temu temu polecałam Wam mocno czekoladowe ciasto z cukinią, tym razem proponuję ciasto z cukinią i kawałkami czekolady. Smacznego:)
Polecam tez inne moje przepisy z cukinią:)
na małą keksówkę (23x13cm)
190 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
80-100 g posiekanej czekolady lub orzechów,
120 ml oleju,
200 g cukru (może być mniej, ilość zależy od gatunku czekolady),
duże jajko (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
szklanka startej cukinii
Wymieszać mąkę, sodę, proszek, cynamon,wanilię, gałkę i posiekaną czekoladę.W drugiej misce wymieszać olej, jajko, cukier i startą na wiórki cukinię (lekko odciśniętą z nadmiaru soku). Połączyć zawartość obu misek, mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki, piec w 180 stopniach około 45-60 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
190 g of flour,
1/2 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder,
2 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
80-100 g of chocolate chips or walnuts,
120 ml of oil,
200 g of sugar (or less, depends on the type of chocolate),
1 large egg, room temperature,
a pinch of vanilla,
1 cup of grated zucchini
Combine flour, soda, baking powder, cinnamon, vanilla, nutmeg and chocolate chips. In another bowl whisk the oil with egg, sugar and grated zucchini. Pour the wet ingredients into the dry ingrediets, mix, just to combine. Spread the batter into the pan covered with parchment paper (23x13), bake for about 45-60 minutes (180C).
See the original recipe.
Wygląda przepysznie, szczerze to jeszcze nie próbowałam ciast z cukinią :D
OdpowiedzUsuńJest czekolada to lubię^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z cukinią. Są pyszne 😃
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńDefinitely a must bake during zucchini season. Yours looks lovely!
OdpowiedzUsuńCiasto pysznie wygląda. U mnie ostatnio też króluje cukinia -:)
OdpowiedzUsuńThis is really cool!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Black and White Scandinavian Home
Ślinka cieknie na sam widok :) Niedługo robię babeczki z cukinią, a więc zobaczę jak będzie mi cukinia w słodkościach pasować :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
omom :D
UsuńNo nie Ty czarodziejko <3 Mniammm
OdpowiedzUsuńCiasto z czekolada, juz wiem, ze mi sie spodoba. Jednak do tej cukinii? Hmm nie jestem jeszcze przkeonana :D
OdpowiedzUsuńCukinii w ogóle nie czuć w cieście☺
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńOjej! Nigdy nie widziałam takiego ciasta. Chciałabym spróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWydaje się fajne. Niemalże jak moje ukochane ciacho! :)
Kiedyś się na nie skuszę może.
Pozdrawiam serdecznie! :)
This bread look wonderful !!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy można zamienić cukinie kabaczkiem ?
OdpowiedzUsuńOczywiście ☺
UsuńNie jadłam nigdy ciasta z cukinią, ale z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Bardzo apetyczne ciasto :) Podkradam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie wpadłabym na pomysł ciasta z cukinią :)
OdpowiedzUsuńCukinia i czekolada? Nigdy nie jadłam takiego ciasta :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Na pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńThis looks amazing!
OdpowiedzUsuńA ja mam tyle cukini i nie wiem co z nią robić. Fajnie że dodałaś taki przepis skorzystam
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje chętnie bym zjadła choć kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńjaka pychotka;D
OdpowiedzUsuńW sumie to mam sporo działkowej cukinii i chyba jak wrócę z weekendu do domu to wypróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłem ciasta z cukinią ☺ Muszę spróbować zrobić takie ciasto ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Love it!
OdpowiedzUsuńBEAUTYEDITER.COM
Latest Post: STELLAR Lunar and Solar Magnetic Eyeshadow Palette
That is a really interesting combination!
OdpowiedzUsuńHave a good weekend
Ciasta z cukinią są fajne. Cukinia nadaje fajnej wilgotności :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, chętnie bym zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńJuż drugi przepis ciasta z cukinią, na który dziś trafiłam :D Muszę wypróbować i ten :)
OdpowiedzUsuńjestem zaintrygowana! wow :D
OdpowiedzUsuńun cake gourmand et délicieux j'en goûterai avec plaisir
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Ciekawy przepis,jeszcze takiego ciasta nie jadłam.Zapisuję przepis.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Uwielbiam takie oryginalne ciasta :D
OdpowiedzUsuńO rany ale musi być pyszne! Te kawałki czekolady ^^
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał że cukinia i czekolada razem....:))))wygląda pysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim połączeniu, a wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńO też niedawno robiłam, ale mi wyszło bardziej brownie :D Twoje pięknie urosło i z pewnością jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńmoze przygotowuję nieco inaczej i w formie muffin ale zawsze znika bardzo szybko:)
ja w ten weekend też robiłam ciasto z cukinii ale w wersji bardziej fit :)
OdpowiedzUsuńprzepis wart wypróbowania
OdpowiedzUsuń