Ostatnio często przygotowuję domowe lody, a do nich potrzebujemy samych żółtek. Białka, które mi zostają, najczęściej zamrażam, a następnie używam do innych deserów. Dziś polecam pyszną Pavlovę, tym razem w wersji mini. Chrupiące bezowe ciastko z piankowym wnętrzem jest idealnym letnim deserem, zwłaszcza podane z bitą śmietaną lub posłodzonym jogurtem i owocami lata. Polecam, smacznego:)
na 7 ciastek:
5 dużych białek,
250 g cukru,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
bita śmietana lub jogurt grecki, cukier puder, szczypta wanilii, świeże owoce
Białka ubić na prawie sztywną pianę, stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Ubijać, aż powstania biała, gładka i lśniąca masa. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, formując siedem okrągłych ciastek podobnej wielkości. Piec 2 minuty w 180 stopniach, następnie natychmiast obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec około 40 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika (!) i pozwolić bezom wystygnąć przez kilka godzin. Ubitą śmietanę lub jogurt wymieszać z cukrem pudrem i wanilią do smaku, nałożyć na każde ciastko, podawać ze świeżymi owocami.
przepis na bezę z tej strony
ENGLISH:
for 7 Mini Pavlovas:
5 large egg whites,
250 g of sugar,
1 tsp of lemon juice,
1 tsp of potato or corn starch
whipped cream or greek yoghurt, powdered sugar, fresh berries
Preheat the oven to 180C. Whip the egg whites, until they're almost stiff. Gradually, 1 tbsp after another, add sugar and beat, until white, thick and shiny. Add lemon juice and starch. Spoon the meringue on the baking pan covered with parchment paper, forming seven round Pavlovas. Bake for 2 minutes and immediately turn the temperature down to 140C, bake for additional 40 minutes. Do not open the oven and let them cool for few hours. Mix the cream/youghurt with sugar, spoon over each Pavlova and top with some fresh berries. Enjoy:)
See the original recipe.
Uwielbiam bezy <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ale z pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńSuch a perfect summer dessert!
OdpowiedzUsuńLubie tego typu słodkości. Mniam.
OdpowiedzUsuńAleż przepysznie to wygląda, mniam :P
OdpowiedzUsuńJak to smacznie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńJejku kocham bezy <3 Niebo w gębie <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego deseru, ale wygląda przesmacznie :D
OdpowiedzUsuńmaliny i jeżyny - moje ulubione sierpniowe owoce:)
OdpowiedzUsuńPycha❤
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
absolutely beautiful pavlova !
OdpowiedzUsuńUwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienie -:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious and refreshing!
OdpowiedzUsuńPyszna Pavlova i super te owoce. Wspaniała kompozycja :)
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś pavlovą, ale z dodatkiem kawy i orzechów
OdpowiedzUsuńJaka fajna.
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo mi się podoba.
Idealna na weekend.
Pozdrawiam serdecznie :)
oj aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńNigdy mi nie wyszła żeby się nie połamała wiec tym bardziej podziwiam 😀
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny deser. Jeszcze nie robiłem pavlovy ☺ Muszę spróbować zrobić ten deser ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ojj, zjadłabym takie ciasteczko :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy. Taka Pavlova z owocami to deser, którego nie potrafię sobie odmówić :)
OdpowiedzUsuńDeser w sam raz dla mnie, uwielbiam bezy pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI love berries!
OdpowiedzUsuńHave a nice Sunday
Zdecydowane tak dla takich pyszności! Zjadłabym taką Pavlovą ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńpaulan-official-blog.blogspot.com
Fantastic post!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Simple Scandinavian Home With Blue Living Room
Kocham bezy <3 Pychotka :3
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńi domowa beza nie musi być tak słodka :)
Bardzo smakowicie to wygląda :) Uwielbiam takie słodkości!
OdpowiedzUsuńKiedyś nie przepadałyśmy za bezami ale coś nam się od niedawna pozmieniało i z chęcią byśmy ją zjadły :)
OdpowiedzUsuńcomment peut-on résister à une telle gourmandise j'adore
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Ale to dobrze wygląda :O! A blog zaobserwowałam - kocham jeść <3!
OdpowiedzUsuńyollowe.blogspot.com
cóż za kolor! idealny! marzy mi się taka pavlova już od dawna, o mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPavlowa, i na dodatek z malinami, to jedno z moich ulubionych wypieków:_
OdpowiedzUsuń