sierpnia 28, 2017

Shoarma z kurczaka / Chicken Shawarma

Shoarma z kurczaka przepis

Nie ma nic lepszego niż domowy fast food, a jednym z najsmaczniejszych jest zdecydowanie  shoarma (shawarma) z kurczaka.

Shoarma to pyszne, delikatne mięso marynowane w aromatycznych przyprawach  - będzie wspaniale smakować w domowej bułce do kebabu, z warzywami i ulubionym sosem. Takiego kurczaka w marynacie można tez podać w tortilli lub z ryżem albo frytkami.

Shoarma z kurczaka świetnie nadaje się do przyrządzenia na grillu, w piekarniku lub na patelni
Bardzo polecam, smacznego:)

Jeśli szukacie marynaty do kurczaka z grilla lub z piekarnika, polecam też moje dwa pomysły na kurczaka w jogurtowej marynacie:


Shoarma z kurczaka, składniki:


1 kg mięsa z kurczaka - udek bez skóry i kości

na marynatę:

4 łyżki oliwy lub oleju,
sok z połowy cytryny,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki ziaren kolendry,
łyżeczka wędzonej papryki,
1/3 łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
sól i pieprz

Shoarma z kurczaka, przygotowanie:


Ziarna kolendry uprażyć krótko na suchej patelni, rozgnieść w moździerzu. Połączyć z resztą składników marynaty. Mięso oprószyć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Odłożyć na godzinę do lodówki.  Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do mocnego zarumienienia (lub grillować).

Zmodyfikowany przepis  Laury Vitale.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Chicken Shawarma Recipe:


1 kg of boneless, skinless chicken thighs,

for the marinade:

4 tbsp of oil,
lemon juice from 1/2 lemon,
2 tsp of cumin,
2 tsp of coriander seeds,
1 tsp of smoked paprika,
1/3 tsp of granulated ginger,
1/3 tsp of cinnamon,
1/3 tsp of nutmeg,
1 1/2 tsp of granulated garlic,

salt and pepper

Toast the coriander seeds on a dry skillet, grind in a pestle and mortar. Mix with remaining marinade ingredients. Sprinkle the chicken with salt and pepper and add into a marinade. Cover and place in a fridge for about an hour. Grill/cook, until well browned on both sides. Serve in a homemade kebab rolls or tortilla wraps with vegetables and your favourite sauce (you can also serve this with fries or over rice). Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.

39 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podobają te przesmaki. Przefajne danie. Z chęcią bym się skusiła! :) Super! Sama bym chciała takie dziś na obiad. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej... Na sam widok aż mi ślinka leci :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczywo ze zdjęcia również domowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka :) Moze uda mi sie takie coś zrobić jak mąż będzie przez 2 tyg w PL :)
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  5. Delicious and packed full of flavours with all those awesome spices.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie apetyczne danie.
    Pozdrawiam cieplutko, mój blog c:

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka razy kiedyś miałam ochotę zrobić ( kiedyś w jakimś lokalu jadłam pyszną ) i brakowało mi fajnego przepisu na marynatę :).

    OdpowiedzUsuń
  8. I najważniejsze, że wiemy, co jemy. Pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bravo za marynatę własnej produkcji!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo soczyście :D Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda! Na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I love chicken, Natalia, and this looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie dania, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Matko jak to pysznie wygląda!
    https://dreamerworldfototravel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie. :) Uwielbiam kurczaka w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie się prezentuje, chętnie bym spróbowała Twojej propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż zgłodniałam przyznam szczerze ☺

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak patrze na twoj post jestem taka głodna:)


    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda. Zjadła bym chyba wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Truly inviting and mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pysznie wygląda, zjadłabym bez problemu cała porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super, chętnie spróbowałabym takiej domowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I'm glad to see you again for my blog, your post is very interesting!!kiss
    💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pysznie wygląda, palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię takie dania. Zapowiada się pysznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  26. Z przyjemnością skusiłabym się na tego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię domową shawarmę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepysznie wygląda shawarma z kurczaka ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  29. Unquestionably believe that which you stated.
    Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware
    of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they
    plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
    whole thing without having side-effects , people could take a signal.
    Will likely be back to get more. Thanks

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger