Polecam też inne moje przepisy na bułki:)
na 8 bułeczek:
150 g aktywnego zakwasu żytniego,
łyżeczka suchych drożdży,
300 g mąki pszennej,
100 g mąki pszennej razowej,
200 ml ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
czubata łyżka miodu,
łyżeczka soli
Połączyć wszystkie składniki oprócz oleju, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać tłuszcz, wyrabiać jeszcze 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut. Naciąć każdą bułeczkę ostrym nożem (jeśli skórka ma być bardziej chrupiąca, można posmarować glazurą jak do kazjerek), piec w 230 stopniach około 15-20 minut.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
for 8 rolls:
150 g of active sourdough starter,
1 tsp of dry yeast,
300 g of flour,
100 g of whole wheat flour,
200 ml of warm water,
2 tbsp of oil,
1 heaping tbsp of honey,
1 tsp of salt
Combine all the ingredients, except oil. Knead for about 10 minutes and gradually add oil. Knead for additional few minutes, util smooth and elastic. Cover with kitchen towel, place somewhere warm and let it sit for about an hour. Form 8 rolls out of the dough, place them on a tray covered with parchment paper. Cover and let it rise for additional 30 minutes. Cut the surface of each roll with a sharp knife (if you like crusty rolls, smear every roll with glaze) and bake in 230 C for about 15 to 20 minutes. Enjoy:)
They look bakery perfect! An excellent recipe, Natalia.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Bardzo lubię domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńwyszły idealnie :)
OdpowiedzUsuńMniam. Na śniadanko idealne
OdpowiedzUsuńdo serka i kawki:D
UsuńPrzepysznie wyglądają bułeczki razowe ☺ Bardzo lubię chrupiącą skórkę bułek ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Cudo, wyglądają pysznie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńAle wyglądają pysznie, chrupiąco i w ogóle mioodzio!
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpyszne i piękne;)
OdpowiedzUsuńI truly am thankful for this wonderful wonderful food you share here and appreciate the sharing of recipes specially .
OdpowiedzUsuńthese buns look compelling!!!
loved all the food you shared below too .
specially cookies as never tried before
Wyglądają cudownie! Poproszę z dostawą do domu! A tak serio, może w jakiś weekend spróbuję upiec własne...
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńależ pięknie wyszły:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jest to coś, czego chcę spróbować!
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z taką wersją bułeczek.
Świetna propozycja.
Pozdrowionka popołudniowe :)
Pięknie się upiekły. Jak z najlepszej piekarni. Co domowe, to najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o taką jedną, albo i kilka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńtes petits pains sont magnifiques et surement délicieux
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Zjadłabym takie ciepłe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper bułki, te domowe są najlepsze
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńCudne i jakie rowniutkie ❤
OdpowiedzUsuńJa się już przejadłam takimi bułkami :D
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
O bułkach na zakwasie jeszcze nie słyszałam :) Piękne
OdpowiedzUsuńThese rolls look perfect!
OdpowiedzUsuńHave a good evening
A czy, skoro jest zakwas,muszą być drożdże? Bo tego nie rozumiem. Nie robię nic z drożdżami, więc pytam.Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńJeśli masz dojrzały zakwas, to nie musisz w zasadzie dodawać drożdży, ale dodając je, masz pewność, że bułki szybciej urosną. Po prostu na samym zakwasie może się wydłużyć czas ich przygotowania. Ja zawsze dodaję drożdże, kiedy przygotowuję te bułki. Pozdrawiam:)
UsuńA może jakiś przepis na pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
WWW.KARYN.PL
Lovely post dear! Have a great weekend! xx
OdpowiedzUsuńNic tylko zrobić super, bogate kanapeczki z takich bułeczek ^^
OdpowiedzUsuńa great entry, it's a pleasure to always stop by here, happy day !!
OdpowiedzUsuń👌👌👌💚💚💚
Look great & delicious this bread! xoxo.
OdpowiedzUsuńLubię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, ja robiłam ostatnio bułki z makiem :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
rzadko robię bułki, przeważnie chleb. Wyrosły Ci wspaniale :)
OdpowiedzUsuń