września 18, 2017

Chili z indyka / Turkey Chili

Na chłodne dni przyda się przepis na pyszny, rozgrzewający gulasz. Dziś proponuję chili z kawałkami indyka, kukurydzą, papryką i fasolą. To aromatyczne, pikantne danie świetnie smakuje z ryżem, prostą sałatką i kleksem jogurtu lub kwaśnej śmietany. Polecam, smacznego:)

ok. 800 g piersi z indyka,
3/4 szklanki kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
2 papryki,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
świeża papryczka chili (kilka plasterków, do smaku),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), oregano

Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz paski papryki, smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek i kilka plasterków świeżej chili. Doprawić. Po minucie dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość płynem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Posypać świeżymi ziołami.

ENGLISH:

800 g of turkey breast,
3/4 cup of corn,
1 cup of red kidney beans,
2 red bell peppers,
4 heaping tbsp of tomato paste,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
few slices of fresh chili (to taste),
approx. 2 cups of chicken stock or water,
few tbsp of fresh parsley or cilantro,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, cumin, oregano

Cut the meat into bite size pieces, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the turkey and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and bell pepper cut into stripes. Cook for few minutes, add finely chopped garlic and chili. After a minute add the meat and tomato paste. Season well. Cover with liquid. Simmer on low heat for about 20 minutes, until tender. After 15 minutes of cooking, add the beans and corn. Sprinkle with fresh herbs. Serve over rice with some sour cream on the side. Enjoy:)




41 komentarzy:

  1. na tę pogodę takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za wspaniałe danie. Z indykiem - super.
    Wydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
    Ach, koniecznie muszę wypróbować. Mniam!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wybornie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. We had chili for the lunch today too, but mine was with ground beef. I love yours with lean turkey even more. YUM!

    OdpowiedzUsuń
  5. That looks like the perfect dish for me :)
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  6. I do love chili, but not too spicy, and I have never tried turkey chili before. Thank you for sharing, Natalia! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? (f4f) Let me know on my blog with a comment! ;oD

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for your comment on my blog!

      I follow you too! ;oD

      xoxo Jacqueline
      www.hokis1981.com

      Usuń
  8. Kolorowo i pysznie - takie dania uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z ryżem chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawie i pysznie. Szczególnie dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This turkey chili is such a great recipe in a mexican or hungarian style. My husband will love it so much!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda wspaniale! poproszę o sporą porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. un plat appétissant plein de couleurs et de saveurs
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Great post dear! Have a lovely Day! ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, pyszne, pożywne i rozgrzewające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To są moje smaki :) Wygląda tak, że ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią spróbowałabym jak to danie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. The weather is getting cooler here. I need this chili.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale trafiłaś z tym przepisem! W takie zimno i deszcz taka kolorowa, rozgrzewająca i sycąca potrawa jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę coś podobnego zrobić :) u mnie aktualnie króluje leczo :)


    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  22. I really love this post :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda świetnie, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. rozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam takie potrawy, które mogą być całkowicie inne w zależności od tego, jak się je poda - czy to z ryżem, czy z kaszą. Absolutnie trafiłaś w moje smaki i na jesień jak najbardziej coś takiego będzie świetnym pomysłem :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger