ok. 800 g piersi z indyka,
3/4 szklanki kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
2 papryki,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
świeża papryczka chili (kilka plasterków, do smaku),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), oregano
Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę oraz paski papryki, smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek i kilka plasterków świeżej chili. Doprawić. Po minucie dodać kurczaka i koncentrat, zalać całość płynem. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać odsączoną fasolę i kukurydzę. Posypać świeżymi ziołami.
ENGLISH:
800 g of turkey breast,
3/4 cup of corn,
1 cup of red kidney beans,
2 red bell peppers,
4 heaping tbsp of tomato paste,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
few slices of fresh chili (to taste),
approx. 2 cups of chicken stock or water,
few tbsp of fresh parsley or cilantro,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, cumin, oregano
Cut the meat into bite size pieces, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the turkey and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and bell pepper cut into stripes. Cook for few minutes, add finely chopped garlic and chili. After a minute add the meat and tomato paste. Season well. Cover with liquid. Simmer on low heat for about 20 minutes, until tender. After 15 minutes of cooking, add the beans and corn. Sprinkle with fresh herbs. Serve over rice with some sour cream on the side. Enjoy:)
na tę pogodę takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie :)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe danie. Z indykiem - super.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować. Mniam!
Pozdrawiam serdecznie :)
Mniam, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWe had chili for the lunch today too, but mine was with ground beef. I love yours with lean turkey even more. YUM!
OdpowiedzUsuńNie lubię indyka :(
OdpowiedzUsuńIdealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTakie pyszności! <3
OdpowiedzUsuńmój blog
That looks like the perfect dish for me :)
OdpowiedzUsuńHave a good week
z chęcią bym zjadła! ♥
OdpowiedzUsuńI do love chili, but not too spicy, and I have never tried turkey chili before. Thank you for sharing, Natalia! :)
OdpowiedzUsuńGreat post!
OdpowiedzUsuńYou have a nice blog!
Would you like to follow each other? (f4f) Let me know on my blog with a comment! ;oD
Have a great day!
xoxo Jacqueline
www.hokis1981.com
Thank you for your comment on my blog!
UsuńI follow you too! ;oD
xoxo Jacqueline
www.hokis1981.com
Kolorowo i pysznie - takie dania uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZ ryżem chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubię.
OdpowiedzUsuńCiekawie i pysznie. Szczególnie dla zapracowanych :)
OdpowiedzUsuńIdealne jesienne danie :-)
OdpowiedzUsuńThis turkey chili is such a great recipe in a mexican or hungarian style. My husband will love it so much!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale! poproszę o sporą porcję:)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Bardzo lubię indyka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
un plat appétissant plein de couleurs et de saveurs
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Wygląda pięknie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńGreat post dear! Have a lovely Day! ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńSuper, pyszne, pożywne i rozgrzewające danie :)
OdpowiedzUsuńTo są moje smaki :) Wygląda tak, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością syci :)
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic chili!
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbowałabym jak to danie smakuje :)
OdpowiedzUsuńThe weather is getting cooler here. I need this chili.
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńAle trafiłaś z tym przepisem! W takie zimno i deszcz taka kolorowa, rozgrzewająca i sycąca potrawa jest idealna :)
OdpowiedzUsuńMuszę coś podobnego zrobić :) u mnie aktualnie króluje leczo :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL
I love this so so much!!!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Oscar de la Renta Spring 2018 Collection
I really love this post :)
OdpowiedzUsuńhttp://itsmetijana.blogspot.rs/
pyszności:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie danie :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie 😊
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńrozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy, które mogą być całkowicie inne w zależności od tego, jak się je poda - czy to z ryżem, czy z kaszą. Absolutnie trafiłaś w moje smaki i na jesień jak najbardziej coś takiego będzie świetnym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!