września 15, 2017

Czekoladowe ciasto z cukinią i serem / Cream Cheese Swirled Chocolate Zucchini Bread

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i serem przepis
Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i serem 
Ostatnio bardzo często piekę ciasta z cukinią - pokazywałam Wam na przykład miękkie ciasteczka owsiane z cukinią oraz ciasto z cukinią i kawałkami czekolady. Jakiś czas temu publikowałam też przepis na intensywnie czekoladowe ciasto z tym warzywem, a dziś proponuję jego inną wersję - bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i serem. 

Do nadzienia w mojej babce z cukinią użyłam trzykrotnie mielonego twarogu, ale nada się też każdy serek typu cream cheese. Ciasto jest bardzo smaczne, ciężkie, wilgotne, trochę przypomina brownie.

Szybkie ciasto z cukinią możecie też upiec bez sera, za to z owocami, orzechami lub bakaliami. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam też moje szybkie i mięciutkie ciasto z dynią i jabłkami:


Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, składniki:


na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:
używamy szklanki o pojemności 250ml:

szklanka mąki,
1/2 szklanki kakao,
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki wanilii,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
1/2 szklanki oleju,
szklanka cukru,
szklanka startej na tarce cukinii


na nadzienie serowe:


220 g trzykrotnie mielonego twarogu,
1/4 szklanki cukru,
jajko w temperaturze pokojowej,
1/4 szklanki mąki


opcjonalnie na polewę: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka



Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, przygotowanie:

Zmiksować krótko wszystkie składniki nadzienia serowego, odstawić na bok. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Połowę ciasta przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, wyłożyć nadzienie serowe i pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. 
ENGLISH:


1 cup of all purpose flour,
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs, room temperature
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
for the cream cheese filling: 1/4 cup of flour, 1/4 cup of sugar, 220 g of cream cheese, 1 egg
for the glaze (optional): few Tbsp of cocoa powder, few Tbsp of warm milk and few Tbsp of powdered sugar (to taste,
Prepare the cream cheese filling: beat together cream cheese, an egg, flour and sugar, set aside. In a small bowl stir together the flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, cinnamon and chocolate chips, set aside.  In a large bowl whisk together the sugar and eggs for about 2-4 minutes, add the vanilla, vegetable oil and zucchini and mix until combined. Add in the dry ingredients and fold everything in until combined, pour the batter in your prepared pan (10x20 cm) and bake for about an hour or until fully cooked through. Allow it to cool before serving. Prepare the glaze: mix the cocoa powder, warm milk and powdered sugar until you reach a consistency of a thick glaze. Pour it all over the cake. Enjoy:)
Modified recipe byLaura Vitale

42 komentarze:

  1. This looks so delicious! Light and dark...a beautiful contrast and great flavour!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to ciasto świetnie wyglada xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie wpadłabym na połączenie cukinii i ciasta :P Musi smakować ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi,
    I love your blog, I love all your recipes!!! wonderful!

    It's a real pleasure for me to have found you!

    Kiss
    Sabrina
    www.delizieeconfidenze.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z cukinią już robiłam, ale z cukinią i serem jeszcze nie. Bardzo fajny i na pewno smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowice pysznie wygląda to ciasto - jeszcze z cukinią i serem, bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. It is cake and coffee time here :)
    I would like a piece of your cake, please :)
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  8. Wydaje się wspaniałe!
    Uwielbiam takie słodkości.
    To naprawdę musi smakować pysznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu pycha ! na sam widok ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niesamowicie. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Your blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
    👌👌👌💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm ta masa serowa! <3 Alez bym zjadła kawałeczek :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być przepyszne! Aż zgłodniałam :)

    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne ciasto ☺ Muszę kiedyś zrobić ciasto z cukinią ☺

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetycznie i pięknie zaprezentowane na tym zdjęciu !

    OdpowiedzUsuń
  16. oo bardzo ciekawe to ciasto, w sumie chodziło za mną takie cukiniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne ciasto, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł, muszę wypróbować, ciasto prezentuje się tak wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ apetycznie to wygląda !! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Czekoladowe ciasto już samo w sobie jest cudne, a z cukinią i serem musi być nieziemskie ! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. wygląda mega czekoladowo, a i ten serek!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak to ciasto cudownie wygląda i te kolory <3 Połączenie cukiniowego czekoladowego ciasta z serem to mistrzostwo i po prostu musiało się udać :D Ach, najchętniej bym porwała kawałek przez ekran :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo interesujący przepis. Z takim połączeniem nigdy się nie spotkałam i aż jestem ciekawa jak smakuje :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Drogie panie to ciasto nie tylko wyglada apetycznie!Zrobilam je wczoraj-jest poprostu pyszne!!Unikalne w smaku,rozplywa sie w ustach.Do nadzienia serowego dodalam lyzeczke wanilii a do ciasta ciemnego szklanke butterscotch morsels.Wspaniale w smaku!Pani Natalio bardzo dziekuje za przepis!Szkoda ze nie mam mozliwosci pokazac zdjecia swego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za przemiły komentarz☺☺Rzeczywiście to ciasto jest unikatowe, idealne dla wielbicieli czekoladowych wypieków i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie, zachęcam do odwiedzin i polecam inne moje przepisy ☺

      Usuń
  25. Polecam to ciasto-jest poprostu pyszne! Do masy serowej dodalam lyzeczke wanilii a do ciasta ciemnego 1 szklanke butterscotch morsels -w mojej wersjii!Pani Natalio bardzo dziekuje za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  26. super wygląda z tą łatką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kawałek tego ciacha przygarnęłabym z ochotą! Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo ciekawie i jestem przekonana, że też wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Such a special and unique combination! Very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto z cukinią robiłam kiedyś, ale to Twoje wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger