Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią i serem |
Do nadzienia w mojej babce z cukinią użyłam trzykrotnie mielonego twarogu, ale nada się też każdy serek typu cream cheese. Ciasto jest bardzo smaczne, ciężkie, wilgotne, trochę przypomina brownie.
Szybkie ciasto z cukinią możecie też upiec bez sera, za to z owocami, orzechami lub bakaliami. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam też moje szybkie i mięciutkie ciasto z dynią i jabłkami:
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, składniki:
na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:
używamy szklanki o pojemności 250ml:
1/2 szklanki kakao,
1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki wanilii,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
1/2 szklanki oleju,
szklanka cukru,
szklanka startej na tarce cukinii
na nadzienie serowe:
220 g trzykrotnie mielonego twarogu,
1/4 szklanki cukru,
jajko w temperaturze pokojowej,
1/4 szklanki mąki
opcjonalnie na polewę: kilka łyżek kakao, kilka łyżek cukru pudru (do smaku) i kilka łyżek ciepłego mleka
Przepis na bardzo czekoladowe ciasto z cukinią, przygotowanie:
Zmiksować krótko wszystkie składniki nadzienia serowego, odstawić na bok. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon, wanilię i opcjonalnie kawałeczki czekolady. W drugim naczyniu zmiksować cukier i jajka (2-4 minuty), dodać olej i cukinię, wymieszać do połączenia. wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką. Połowę ciasta przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki, wyłożyć nadzienie serowe i pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Wymieszać kakao, cukier puder i mleko - powinna powstać gęsta polewa. Polać ostudzone ciasto.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
1 cup of all purpose flour,
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs, room temperature
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
1/2 cup of unsweetened cocoa powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of ground cinnamon,
2 eggs, room temperature
1/2 cup of vegetable oil,
1 cup of granulated sugar,
1 cup of shredded zucchini,
1-2 tsp of vanilla extract or 1/2 tsp of vanilla powder
for the cream cheese filling: 1/4 cup of flour, 1/4 cup of sugar, 220 g of cream cheese, 1 egg
for the glaze (optional): few Tbsp of cocoa powder, few Tbsp of warm milk and few Tbsp of powdered sugar (to taste,
Prepare the cream cheese filling: beat together cream cheese, an egg, flour and sugar, set aside. In a small bowl stir together the flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, cinnamon and chocolate chips, set aside. In a large bowl whisk together the sugar and eggs for about 2-4 minutes, add the vanilla, vegetable oil and zucchini and mix until combined. Add in the dry ingredients and fold everything in until combined, pour the batter in your prepared pan (10x20 cm) and bake for about an hour or until fully cooked through. Allow it to cool before serving. Prepare the glaze: mix the cocoa powder, warm milk and powdered sugar until you reach a consistency of a thick glaze. Pour it all over the cake. Enjoy:)
Modified recipe by: Laura Vitale
This is beautiful! I like it a lot. :)
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Beautiful Scandinavian Home With Warm Colors
This looks so delicious! Light and dark...a beautiful contrast and great flavour!
OdpowiedzUsuńJak to ciasto świetnie wyglada xD
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wpadłabym na połączenie cukinii i ciasta :P Musi smakować ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy dobre ;)
OdpowiedzUsuńHi,
OdpowiedzUsuńI love your blog, I love all your recipes!!! wonderful!
It's a real pleasure for me to have found you!
Kiss
Sabrina
www.delizieeconfidenze.com
Ciasto z cukinią już robiłam, ale z cukinią i serem jeszcze nie. Bardzo fajny i na pewno smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto!
OdpowiedzUsuńbeautiful cake !!
OdpowiedzUsuńNiesamowice pysznie wygląda to ciasto - jeszcze z cukinią i serem, bardzo oryginalnie :)
OdpowiedzUsuńIt is cake and coffee time here :)
OdpowiedzUsuńI would like a piece of your cake, please :)
Have a nice weekend
Wydaje się wspaniałe!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkości.
To naprawdę musi smakować pysznie.
Pozdrawiam :)
Po prostu pycha ! na sam widok ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńYour blog is beautiful !!! I would love to see you on my blog !! Happy day!!!
OdpowiedzUsuń👌👌👌💚💚💚
Bardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńMmmm ta masa serowa! <3 Alez bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Musi być przepyszne! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Przepyszne ciasto ☺ Muszę kiedyś zrobić ciasto z cukinią ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńApetycznie i pięknie zaprezentowane na tym zdjęciu !
OdpowiedzUsuńoo bardzo ciekawe to ciasto, w sumie chodziło za mną takie cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, muszę wypróbować, ciasto prezentuje się tak wspaniale!
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie to wygląda !! :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe ciasto już samo w sobie jest cudne, a z cukinią i serem musi być nieziemskie ! <3
OdpowiedzUsuńwygląda mega czekoladowo, a i ten serek!
OdpowiedzUsuńCiekawie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńJak to ciasto cudownie wygląda i te kolory <3 Połączenie cukiniowego czekoladowego ciasta z serem to mistrzostwo i po prostu musiało się udać :D Ach, najchętniej bym porwała kawałek przez ekran :D
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis. Z takim połączeniem nigdy się nie spotkałam i aż jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Drogie panie to ciasto nie tylko wyglada apetycznie!Zrobilam je wczoraj-jest poprostu pyszne!!Unikalne w smaku,rozplywa sie w ustach.Do nadzienia serowego dodalam lyzeczke wanilii a do ciasta ciemnego szklanke butterscotch morsels.Wspaniale w smaku!Pani Natalio bardzo dziekuje za przepis!Szkoda ze nie mam mozliwosci pokazac zdjecia swego wypieku!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za przemiły komentarz☺☺Rzeczywiście to ciasto jest unikatowe, idealne dla wielbicieli czekoladowych wypieków i nie tylko. Pozdrawiam serdecznie, zachęcam do odwiedzin i polecam inne moje przepisy ☺
UsuńPolecam to ciasto-jest poprostu pyszne! Do masy serowej dodalam lyzeczke wanilii a do ciasta ciemnego 1 szklanke butterscotch morsels -w mojej wersjii!Pani Natalio bardzo dziekuje za ten przepis!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest genialny!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda z tą łatką w środku :)
OdpowiedzUsuńKawałek tego ciacha przygarnęłabym z ochotą! Świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie i jestem przekonana, że też wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńSuch a special and unique combination! Very tasty!
OdpowiedzUsuńCiasto z cukinią robiłam kiedyś, ale to Twoje wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuń