Jakiś czas temu otrzymałam bardzo miłą niespodziankę od firmy Tradismak. Z szerokiego asortymentu firmy mogłam wybrać sobie jedno urządzenie do wyrobu domowych wędlin. Wybrałam szynkowar ,,Singiel" - idealny do przygotowania prasowanek, szynek, mielonek i innych pyszności. W moim zestawie znalazły się też przyprawy i bardzo przydatny termometr do kontrolowania temperatury mięsa i wody. Praca z szynkowarem jest naprawdę prosta, wystarczy tylko zamknąć mięsną masę w urządzeniu, co jakiś czas kontrolować temperaturę, a wszystko właściwie robi się samo. Moim pierwszym wyrobem jest wędlina drobiowa - dla urozmaicenia konsystencji, część mięsa pokroiłam w bardzo drobną kostkę, a część zmieliłam. Wyszła bardzo smaczna, takiej na pewno nie dostaniemy w sklepie. Można ją kroić na grube i bardzo cieniutkie plasterki. Smacznego:)
Zachęcam do zapoznania się z ofertą firmy Tradismak:)
ok. 700-800 g mięsa z kurczaka (u mnie udka bez skóry i kości),
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej (lub zwykłej),
1/3-1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu,
łyżeczka cukru,
ok. 150 ml wody
500 g mięsa pokroić w bardzo małą kostkę, resztę zmielić lub zmiksować w robocie kuchennym. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać około 10 minut, aż masa będzie się lepić do dłoni. Włożyć mięso do szynkowaru, zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
700-800 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 1/2 tsp of sweet pepper,
1 1/2 tsp of granulated garlic,
2 tsp of himalayan salt,
1/3-1/2 tsp of pepper,
1 tsp of sugar,
approx. 150 ml of water,
Cut 500 g of meat into very small pieces, grind or blend the rest of the chicken. Combine with remaining ingredients and mix for about 10 minutes, until sticky. Place the meat into a ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook everything according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker form the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with. homemade bread. Enjoy:)
taka szynka musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie szyneczki robi moja babcia. Uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmniam, marzy mi się takie urządzenie.
OdpowiedzUsuńŚwietna rzecz taki szynkowar. Miała go moja Mama. Sama też chyba się w taki zaopatrzę. A wędlina domowa jest najlepsza. Twoja wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :) Musze zaopatrzyć się w szynkowar :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest swoja domowa wędlina -:)
OdpowiedzUsuńTylko raz w życiu jadłam domową szynkę :3 Miłego dnia ♥
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy wędliny z szynkowara, a szkoda, bo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLooks very juicy and tender...what is a ham cooker? A terrine?
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny są najlepsze!
Świetna!
Pozdrowionka niedzielne! :)
Domowe wędliny są najlepsze. A taki sprzęt w domu się bardzo przydaje :)
OdpowiedzUsuńDomowe wyroby zawsze są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńI have never seen this, but it looks quite good!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, może spróbuję to zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie:)))warto wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńlooks sooo good Natalia !
OdpowiedzUsuńsuper, można mieć kontrolę nad jakością tego, co jemy
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńSzyneczka wygląda apetycznie :) Musi byc pyszna i do tego bez konserwantów :D Mniam
OdpowiedzUsuńSuper, domowe wędliny najlepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam domowej szynki :)
OdpowiedzUsuńReally nice!!!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Minimalist White Studio Apartment in Sweden
To na pewno jest mega dobre :)
OdpowiedzUsuńChociaż nie przepadam za szynkami ta wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI am not sure if my last comment was published!? Something went wrong :(
OdpowiedzUsuńSending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Wyglada naprawdę świetnie !
OdpowiedzUsuńmarzy mi się taki szynkowar:) szynka domowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńi jak musi smakować wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama je domową wędlinę ale tylko wieprzową - drobiowej nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama je domową wędlinę, ale tylko wieprzową - drobiowej nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńPychotka, domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i domowe wiadomo zdrowe i najlepsze!
OdpowiedzUsuńTaka domowa z pewnością jakościowo i smakowo sto razy lepsza w porównaniu z wersją sklepową :)
OdpowiedzUsuńFajna wędlina wyszła ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
What a great idea to make your own ham! Love it!
OdpowiedzUsuń