Dziś kolejny przepis na łatwą szynkę z szynkowara Tradismak. Tym razem moją szynkę przygotowałam z piersi indyka - jest bardzo delikatna, łagodna w smaku i aromatyczna od ziół prowansalskich. Idealna na kanapki, ale pokrojona w kosteczkę sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek. Smacznego:)
650-700 g piersi z indyka,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
łyżka ziół prowansalskich,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
łyżeczka miodu
Zmielić mięso, dodać pozostałe składniki. Wyrabiać, aż całość będzie gęsta i klejąca. Przełożyć do szynkowaru, zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
650-700 g of turkey breast,
1 1/2 tsp of salt,
1 tbsp of Herbes de Provence,
3/4 tsp of granulated garlic,
1 tsp of honey
Grind or blend the meat. combine with remaining ingredients. Mix well, until thick and sticky. Place the meat into a ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook everything according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker from the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with. homemade bread. Enjoy:)
Bardzo apetyczna szyneczka :) Na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam cieplutko.
Taka szyneczka to skarb z wiadomych składników, zdrowa i nieoszukana.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie.
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła takiej domowej szynki :)
OdpowiedzUsuńThumbs up for you, Natalia. What is ham cooker? A loaf pan?
OdpowiedzUsuńale pysznie!
OdpowiedzUsuńWow, this look amazing, Natalia!
OdpowiedzUsuńTaki przepis to jak najbardziej! Mniam :3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńKocham szynki z ziołami ♥
OdpowiedzUsuńSmak musi być obłędny ;)
OdpowiedzUsuńMmmmm, uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową wędlinkę:)
OdpowiedzUsuńYou are Incredible chief and i am sure as wonderful teacher as after taking your such cooking class i feel quite proud that i learnt something new in a veruy nice and easy way.
OdpowiedzUsuńThank you so much for beautiful blog and amazing posts!!!
Mega smacznie to się prezentuję, nic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńLooks Good! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńThis is amazing!
OdpowiedzUsuńSTYLEFORMANKIND.COM
Latest Post: Light Filled Scandinavian Attic
Ciekawe jak smakuje taka szynka z ziołami :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Smakowicie
OdpowiedzUsuńDomowa wędlina - najlepsza! Super się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńJa akurat nie jestem fanką szynek z drobi, są dla mnie trochę za suche.
OdpowiedzUsuńMój mąż przymierza się do zakupu szynkowara, więc pewnie w niedługim czasie wrócę do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak szynkowar, ale przyznam, że to bardzo pomysłowe! Ja uwielbiam takie właśnie szynki drobiowe jak ta, a w sklepach jest mały wybór...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
looks wonderful !!
OdpowiedzUsuńPo prostu ziołowy smak jest moim faworytem.
OdpowiedzUsuńNie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
Uwielbiam.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Świetny pomysł na pyszną i zdrową domową wędlinę :)
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie. Zostaję na dłużej.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomowa szynka to w dzisiejszych czasach prawdziwy skarb :) Ja bardzo lubię domową szynkę z majerankiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam<3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Lubię domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńszyneczka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńnie wpadła bym na to żeby sama zrobić szynkę taką drobiową :)
OdpowiedzUsuńBardzo wyśmienicie wyszła szynka drobiowa ☺ Pysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Paryk