września 30, 2017

Drobiowa szynka z ziołami / Homemade Turkey Ham with Herbs

Dziś kolejny przepis na łatwą szynkę z szynkowara Tradismak. Tym razem moją szynkę przygotowałam z piersi indyka - jest bardzo delikatna, łagodna w smaku i aromatyczna od ziół prowansalskich. Idealna na kanapki, ale pokrojona w kosteczkę sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek. Smacznego:)

650-700 g piersi z indyka,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
łyżka ziół prowansalskich,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
łyżeczka miodu

Zmielić mięso, dodać pozostałe składniki. Wyrabiać, aż całość będzie gęsta i klejąca. Przełożyć do szynkowaru,  zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut  (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

650-700 g of turkey breast,
1 1/2 tsp of salt,
1 tbsp of Herbes de Provence,
3/4 tsp of granulated garlic,
1 tsp of honey

Grind or blend the meat. combine with remaining ingredients. Mix well, until thick and sticky. Place the meat into a ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook everything according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker from the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with. homemade bread. Enjoy:)


35 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna szyneczka :) Na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :)
    Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka szyneczka to skarb z wiadomych składników, zdrowa i nieoszukana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bym zjadła takiej domowej szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thumbs up for you, Natalia. What is ham cooker? A loaf pan?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, this look amazing, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki przepis to jak najbardziej! Mniam :3

    OdpowiedzUsuń
  8. You are Incredible chief and i am sure as wonderful teacher as after taking your such cooking class i feel quite proud that i learnt something new in a veruy nice and easy way.
    Thank you so much for beautiful blog and amazing posts!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega smacznie to się prezentuję, nic tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe jak smakuje taka szynka z ziołami :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowa wędlina - najlepsza! Super się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja akurat nie jestem fanką szynek z drobi, są dla mnie trochę za suche.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż przymierza się do zakupu szynkowara, więc pewnie w niedługim czasie wrócę do tego przepisu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nawet nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak szynkowar, ale przyznam, że to bardzo pomysłowe! Ja uwielbiam takie właśnie szynki drobiowe jak ta, a w sklepach jest mały wybór...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Po prostu ziołowy smak jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł na pyszną i zdrową domową wędlinę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności u Ciebie. Zostaję na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowa szynka to w dzisiejszych czasach prawdziwy skarb :) Ja bardzo lubię domową szynkę z majerankiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetycznie wygląda. Lubię domowe wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. nie wpadła bym na to żeby sama zrobić szynkę taką drobiową :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo wyśmienicie wyszła szynka drobiowa ☺ Pysznie wygląda ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Paryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger