Jogurtowe ciasto z cynamonem |
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta:)
Jeśli lubicie cynamon, polecam również moje pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem:
Jogurtowe ciasto z cynamonem, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
450 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek w temperaturze pokojowej,
300 g cukru (może być mniej, ciasto jest dość słodkie),
300 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
200 ml oleju,
cynamonowe nadzienie:
60 g rozpuszczonego masła,
2 łyżki cynamonu,
2 czubate łyżeczki mąki,
1/2 szklanki brązowego cukru
na polewę:
kilka czubatych łyżek kremowego serka śmietankowego (typu Almette, Twój Smak - ważne, by nie były mocno słone),
cukier puder (do smaku),
kilka łyżeczek mleka,
szczypta wanilii
Jogurtowe ciasto z cynamonem, przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Połączyć składniki nadzienia - powinna powstać gęsta masa, którą da się nakładać łyżką (gdyby całość była za rzadka, można dodać troszkę mąki). Cynamonowe nadzienie nakładać łyżką na wierzch ciasta - tworzyć kleksy nadzienia w odstępach, następnie przejechać nożem, tworząc nieregularny wzorek na powierzchni. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Połączyć wszystkie składniki polewy do otrzymania konsystencji gęstego lukru. Polać upieczone ciasto.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
450 g of flour,
2 tsp of baking soda,
5 eggs, room temperature,
300 g of sugar (you can add less, the cake is quite sweet),
300 ml of greek yoghurt, room temperature,
200 ml of oil
for the cinnamon filling:
60 g of melted butter,
2 tbsp of cinnamon,
2 heaping tsp of flour,
1/2 cup of brown sugar,
for the cream cheese glaze:
few heaping tbsp of cream cheese,
few tsp of powdered sugar (to taste),
few tsp of milk,
a pinch of vanilla
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy. Add yoghurt and oil, mix well. Add sifted flour and baking powder, mix well, until combined. Place the batter into prepared pan (covered with parchment paper; 36x25cm). Prepare the filling: mix all the ingredients. The mixture should be thick enough to spoon it out (you can add a tiny bit of flour, if necessary). Dollop the cinnamon mixture on top of the cake, using a knife swirl it around to lightly incorporate. Bake for about 50 minutes (180C). Prepare the glaze: whisk all he ingredients, until thick and pourable. Drizzle it over the cake. Enjoy:)
The cake looks amazing! Love that you used yoghurt in the batter.
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam piekarnika ;/
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon! Ale mi narobiłaś ochoty na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakuje nie tylko jesienią ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co ma w sobie cynamon:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i mężowi na pewno by smakowało :)
OdpowiedzUsuńależ musiało pachnieć- uwielbiam ten zapach:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon i wszelkie ciasta z ich dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda to ciasto! Z chęcią je wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak wspaniały zapach mu towarzyszy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon. Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńIt looks wonderful and would be nice with a cup of tea. :)
OdpowiedzUsuńwspaniały wypiek :) jesień kojarzy mi się także z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cynamon ;)
OdpowiedzUsuńwhat beautiful cake looks amazing!
OdpowiedzUsuńMmm Pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach cynamonu:))ciasto wygląda smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe, aromatyczne, pachnące cynamonem. Takie ciasta uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda to ciasto, a cynamon uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo, ale to bardzo mi się to ciasto podoba.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że rewelacja! Ach, jakie piękne.
Cynamonowe smaki zawsze oceniam na piąteczkę :)
Pozdrowionka :)
ale wygląda ładnie;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! Polewa z serka kusząco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńI love cinnamon and this cake looks really moist and yummy!
OdpowiedzUsuńHave a good Sunday
Ale cudownie musi pachnieć w mieszkaniu podczas jego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńOo, ale mega! Kocham takie ciasteczka z cynamonem, nie mogę się już doczekać aż sama upiokę
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i prosty przepis
OdpowiedzUsuńOch, kiedy ja jadłam cokolwiek z cynamonem :o A to najbardziej przypomina mi jesień ♥
OdpowiedzUsuńAch jak dobrze że to tylko zdjęcie bo już poł blachy by nie było.
OdpowiedzUsuńPrawdziwie jesienne ciacho <3 Pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon, więc pozwolę sobie zgarnąć przepis. Jutro zajrzę na dłużej, bo u Ciebie istna skarbnica kulinarna. Pozdrawiam ciepło ;-) Ania
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego tygodnia :)
ANRU,
Z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńO jakie fajciowe idealne do herbatki porwałabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńSuper, to ciasto musi świetnie smakować i bosko pachnieć :)
OdpowiedzUsuńJa niestety cynamonu nie lubię :(
OdpowiedzUsuńFajne, wygląda na lekkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńun gâteau divin bien parfumé j'en goûterai avec plaisir
OdpowiedzUsuńbonne soirée
un délicieux gâteau bien parfumé à la cannelle
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Według nas "cynamonowy" klimat zbliża się wielkimi krokami :D Z chęcią przygarnęłybyśmy takie ciacho bo już mamy apetyt na pierniki :P
OdpowiedzUsuńWspaniałe i smakowite ciasto ☺ Cynamon to świetna przyprawa do ciast ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń