Polecam też moje przepisy na ciasteczka z cukinią i mocno czekoladowe ciasto z cukinią i serem:)
na małą keksówkę (23x13cm)
190 g mąki,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
120 ml oleju,
200 g cukru,
duże jajko (w temperaturze pokojowej),
szczypta wanilii,
szklanka startej cukinii
skórka otarta z jednej cytryny lub połowy pomarańczy,
2 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy
na lukier
sok z połowy cytryny,
kilka czubatych łyżeczek cukru pudru,
opcjonalnie odrobina gorącej wody
ENGLISH:
190 g of flour,
1/2 tsp of baking soda,
1/2 tsp of baking powder,
120 ml of oil,
200 g of sugar,
1 large egg, room temperature,
a pinch of vanilla,
1 cup of grated zucchini.
zest form one lemon (or 1/2 orange),
2 tsp of lemon/organge juice
for the glaze:
juice from 1/2 lemon,
few tsp of powdered sugar,
few tsp of hot water (optional)
Combine flour, soda, baking powder and vanilla. In another bowl whisk the oil with egg, sugar, lemon juice and zest and grated zucchini. Pour the wet ingredients into the dry ingrediets, mix, just to combine. Spread the batter into the pan covered with parchment paper (23x13), bake for about 45-60 minutes (180C). Mix lemon juice with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze (add some water, if it's too sour). Drizzle all over the cake. Enjoy:)
Pyszne, cytrusowe, orzeźwiające smaki!
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba. Chętnie bym rozsmakowała się w takim cieście.
Pozdrawiam ciepło! :)
i z kawką do tego:)
UsuńThis looks delicious, Natalia!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProszę o kawałeczek :)
This quick bread looks so moist and delicious. I haven't baked any zucchini bread this year..too bad the season is over. Save this for next year!
OdpowiedzUsuńTeraz zrobiłaś mi apetyt na słodkie :D
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
MMM..wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńorzeźwiają nuta, smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jesienne ciasta. Piekłam wczoraj z marchewką, ale przyznam się, że z cukinią jeszcze nie piekłam. Muszę to nadrobić, bo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCytrusowe ciasto - już sama nazwa sprawia, że ślinka cieknie. Będziemy próbować!
OdpowiedzUsuńLubię cukinię pod każdą postacią, to takie uniwersalne warzywo :) Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, ciasta z cukinią jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńdo kawusi omom:)
OdpowiedzUsuńJestem na tak, pomimo tej cukinii :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPyszne musi być
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na smak cytrynowy do cukiniowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńNietypowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńależ to ciasto musi byc aromatyczne
OdpowiedzUsuńJesienno - zimowy smak :-)
OdpowiedzUsuńWygląda na mega miękkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńMam w planach ciasto z cukinią, ale ciągle brakuje czasu na jego zrobienie, muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńun gâteau moelleux et délicieux
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Musi być mega pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCiasta z cukinią jeszcze nie jadłam! Jestem bardzo ciekawa czy ciasto przypadłoby mi do gustu!
OdpowiedzUsuńChętnie bym skosztowała ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto ☺ Uwielbiam takie wypieki ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu,
Patryk
Wygląda naprawdę ciekawie. Nigdy niczego podobnego nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńthis zucchini bread looks wonderful !!
OdpowiedzUsuńwspaniale wyszło Ci to ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię w wypiekach - Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń