Tym razem prosty przepis na chrupiące kotlety z indyka w panierce z płatków kukurydzianych. Podpatrzyłam je ostatnio w jednym z programów Nigelli Lawson - są naprawdę smaczne, świetne jako alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Ja upiekłam swoje kotleciki, ale można przyrządzić je też tradycyjnie, smażąc na patelni. Indyk pokrojony w kostkę lub paski obtoczony w płatkach wspaniale sprawdziłby się też jako dodatek do domowego kebabu czy tortilli. Smacznego:)
ok. 500- 600 g piersi z indyka,
ok. 2 szklanek płatków kukurydzianych,
2-3 czubate łyżki musztardy,
2 jajka,
sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, granulowany czosnek
Pierś z indyka pokroić na 4 plastry, rozbić na cienkie kotlety. Płatki kukurydziane rozgnieść na mniejsze kawałeczki. Połączyć musztardę z jajkami. Każdy kotlet oprószyć przyprawami, zanurzać w mieszance jajek i musztardy, a następnie dokładnie panierować w płatkach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu lub piec w 180 stopniach około 20-30 minut (czas pieczenia zależy od grubości kotletów).
ENGLISH:
approx. 500-600 g of turkey breast,
approx. 2 cups of corn flakes,
2-3 heaping tbsp of mustard,
2 eggs,
salt, pepper, Herb de Provence, sweet pepper, granulated garlic
Slice the meat into 4 cutlets, beat thinly. Crush the corn flakes. Combine the mustard with eggs. Sprinkle each cutlet with your seasonings, dip in the mustard mixture and coat it well with corn flakes. Bake in 180C for about 20 to 30 minutes (the baking time depends on the thickness of your cutlets) or fry in a pan. Enjoy:)
See the original recipe.
Robię takie, przepyszne są
OdpowiedzUsuńKiedyś z braku tartej bułki obtoczyłam kotlety mielone w kukurydzianych płatkach i od tego czasu tak właśnie robię .
OdpowiedzUsuńNa pewno są chrupiące ;)
OdpowiedzUsuńThey look really crisp!
OdpowiedzUsuńW niektórych domach to już klasyka :D My jeszcze takich nie próbowałyśmy :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Ładne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńmój blog
Jadłam - są pyszne:0
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię panierki z płatków kukurydzianych :) Pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakie pięknie złociste :) Łatwy przepis i pyszne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńLook wonderful Natalia!!
OdpowiedzUsuńHmm, muszą być obłędne :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką panierkę 😀
OdpowiedzUsuńUwielbiam, bardzo często robię.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam takich kotletów, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny sposób przyrządzenia kotletów :) Ja bardzo lubię programy Nigelli Lawson :) Fantastyczne dania przyrządza, szczególnie desery. Na YouTubie widziałem filmiki z Nigelli (są bez lektora). Muszę też wypróbować jakieś przepisy na dania angielskie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu,
Patryk
ale bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś takie- pyszności. :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż ją bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują te kotleciki, mniam :) W tym tygodniu zarzucam na obiad w takiej panierce właśnie :D
OdpowiedzUsuńMój chłopak uwielbia takie kotlety :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Podoba mi się ten pomysł! Kotlet w takim wydaniu musi być pyszny :) No i wiadomo, wersja pieczona trochę zdrowsza od smażonej :)
OdpowiedzUsuńj'aime bien cette panure ils sont croquants
OdpowiedzUsuńbonne soirée
jolie panure ils sont croquants
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Ach, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by je przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńtaka panierka to cud <3 spełnienie <3 idealny na poniedziałkowy obiadek :D <3
OdpowiedzUsuńMoje ulubione w tej panierce kotlety.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFajny jest dodatek musztardy :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jem często schabowe, więc taka alternatywa dobrze mi zrobi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!