Dziś szybkie i zdrowe pierwsze danie - zupa pomidorowa inspirowana smakami kuchni indyjskiej. Oprócz rozgrzewających przypraw dorzuciłam do niej pożywną ciecierzycę i chrupiące pestki, które są moim ulubionym dodatkiem do tego typu zup. Dobrze pasowałyby tutaj grzanki, ryż basmati lub chlebek naan. Smacznego:)
ok. 9 pomidorów (poza sezonem używamy pomidorów z puszki lub passaty i koncentratu),
ok. 1.5 domowego bulionu drobiowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
duży plaster świeżego imbiru,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (około 1- 2 łyżeczek), kurkuma, garam masala (ok. 1-2 łyżeczek), słodka i ostra papryka
świeża natka pietruszki lub kolendry, ugotowana ciecierzyca, pestki słonecznika lub dyni
Zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i imbir. Smażyć minutę, dodać przyprawy, smażyć kolejną minutę i zalać całość bulionem (ilość bulionu zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę. Dodać pomidory, lub passatę i koncentrat. Wrzucić ciecierzycę. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut, zmiksować. Doprawić do smaku - zupa powinna być pikantna. Gotową zupę posypać ziołami i pestkami.
ENGLISH:
approx. 9 ripe tomatoes (out of season use canned tomatoes, passata and tomato paste),
approx. 1.5 l of homemade chicken stock,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
a big slice of fresh ginger,
seasonings to taste: salt, pepper, curry (1-2 tsp), turmeric, garam masala (2 tsp), sweet and hot pepper
fresh parsley or coriander, cooked chickpeas, sunflower. pumpkin seeds
Heat a small amount of oil in a pan. Chop the onion and cook, until transluscent. Add chopped garlic and ginger. Cook, stirring, for a minute and sprinkle with spices. Cook for additional minute and cover with stock. Add tomatoes/passata and tomato paste and chickpeas. Simmer on low heat for 10 to 15 minutes. Season well - the soup should be spicy. Sprinkle with fresh herbs and seeds.
Pysznie wygląda. Lubię rozgrzewające zupy, szczególnie w chłodne dni.
OdpowiedzUsuńZe szczyptą orientu :)
OdpowiedzUsuńKuchnia indyjska jest świetna :)
OdpowiedzUsuńpaulan-official-blog.blogspot.com
Uwielbiam pomidorową :)
OdpowiedzUsuńSimple, healthy and yum!
OdpowiedzUsuńile aromatów, dodatek imbiru bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńwygląda ładnie;)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak i to przyjemne ciepło rozlewające się od środka. Pyszne!
OdpowiedzUsuńAleż wspaniała jest ta zupka. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńJa też mam swoje typy jeśli chodzi o smaki pomidorówki.
Super. Twoja brzmi świetnie.
Pozdrawiam ciepło :)
same dobrocie, musze kiedyś wypróbować kuchni indyjskiej, bo jeszze nie miałam okazji ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda pysznie. Muszę przyznać, że bardzo rzadko jadam zupę pomidorową ale tą bym chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMmm chętnie wypórbuje. Bardzo lubie te klimaty!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :) Na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńGreat soup! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńale pychotka! zostaję tu z Tobą na dłużej i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł na zupę pomidorową, nie miałam tylko bulionu ale skorzystałam z gotowego od Krakusa, wyszło super. Smakowało całej rodzinie, polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńI love tomato soup but I have never tried it with ginger.
OdpowiedzUsuńHave a good evening
eeeee, to może być dobre;)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa wersja pomidorówki i chętnie wypróbuję:)
Ciekawa wersja z imbirem ;)
OdpowiedzUsuńPo indyjsku nie jadłam, ale samą pomidorową uwielbiam! ☺
OdpowiedzUsuńTo niestety nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na jesienne chłody. I kolorek piękny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupe pomidorową. Z dodatkiem imbiru musi być świetna. :)
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa i to z nutką orientu! Super sprawa :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pomidorową! :D bardzo ciekawa propozycja jej podania :D
OdpowiedzUsuńZa zupą pomidorową nie przepadam, ale może w takim wydaniu by mi posmakowała ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i rozgrzewająco ;))
OdpowiedzUsuńlove this tomato soup!! Looks delicious!
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłem pomidorową i była jakaś taka nudna... Teraz mam propozycję, jak ożywić zwykłą pomidorową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fantastyczna zupa pomidorowa :) Ja bardzo lubię dodawać oregano do zupy pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
wspaniała aromatyczna pomidorówka w nowym wydaniu! :)
OdpowiedzUsuńI think the admin of this web site is truly working hard in favor of his web page,
OdpowiedzUsuńbecause here every data is quality based data.
Wszystko fajnie , gdyby tylko było napisane informacje o ciecierzycy , nie wiadomo ile
OdpowiedzUsuńAle ile tej ciecierzycy ?
OdpowiedzUsuń