Dziś wspaniały przepis na wilgotną i delikatną pieczeń z indyka - idealną na niedzielny obiad, ale również wspaniałą jako dodatek do kanapek. Smaku pieczeni dodaje puree z warzyw i pieczarek, dzięki niemu całość nie jest sucha. Wierzch mojej pieczeni posmarowałam domowym sosem BBQ, wyszło naprawdę pysznie. Polecam, smacznego:)
1 kg mielonego mięsa z indyka,
duża cebula,
duża gałązka selera naciowego,
mała marchewka,
ok. 200 g pieczarek,
3 ząbki czosnku,
2 duże jajka,
2 łyżeczki suszonych włoskich ziół (u mnie bazylia, oregano, tymianek, majeranek),
ok. szklanki bułki tartej,
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1-1/2 łyżeczki soli, pieprz, duża szczypta słodkiej papryki,
domowy sos BBQ - około 1/2 szklanki
Seler, cebulę, marchew, pieczarki i czosnek zmiksować w malakserze. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do całkowitego wyparowania wody, odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do foremki. Posmarować połową sosu BBQ. Piec około godziny w 180 stopniach (po 30 minutach pieczenia posmarować resztą sosu).
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
1 kg of ground turkey,
1 big onion,
1 big stalk of celery,
1 small carrot,
200 g of button mushrooms,
3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley,
1 -1 1/2 tsp of salt, pepper, a big pinch of sweet paprica
1/2 cup of homemade BBQ sauce
Blend the vegetables and mushrooms in a food processor, until pureed. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetable puree and cook, stirring, until all the liquid evaporates. Set aside to cool. Mix all of the meatloaf ingredients. Place the meat into prepared pan, brush with half of a BBQ sauce and bake for about an hour in 180 C (brush with the rest of the sauce after 30 minutes of baking). Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
Nigdy takiej pieczeni nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
Ciekawy pomysł.
Pozdrawiam :)
That's one PERFECT meatloaf!
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie Twój przepis. Danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakiej pieczeni nie jadłam, ale wygląda bardzo apetycznie i chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńlooks wonderful !!
OdpowiedzUsuńNigdy pieczeni z indyka nie miałam okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńTaką pieczeń zjadłabym z wielką ochotą :) I jeszcze ten dodatek pieczarek! Super :)
OdpowiedzUsuńHmm chyba nigdy indyka nie jadłam. Może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńNigdy o takiej nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować ;0
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła. Jak dla mnie idealna pieczeń :)
OdpowiedzUsuńLooks so tasty, must try. So nice and interesting post darling, great!
OdpowiedzUsuńLike it so much. Have a nice day! Follow you!
Visit me, dear. Hope see you soon. Maleficent
Mniam wyglada przepysznie :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym zjadła!
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, smaczne i na ciepło i na zimno :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Ostatnio polubiłam indyka.
OdpowiedzUsuńAle ja bym sobie nie poradziła z takim daniem. Jestem kiepska w gotowaniu.
https://stimulate-sense.blogspot.com
Podoba mi się ten przepis. Zwłaszcza, że pieczeń jest wilgotna, na pewno pycha :) kradnę :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej nie miałam okazji jeść a wygląda całkiem smacznie, więc z chęcią wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńObserwuje i zapraszam w wolnej chwili do mnie.
Jeszcze nigdy nie jadłam mięsa z indyka :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
wierzę że jest pysznie, bo mięso z indyka jest samo w sobie pyszne, a jeszcze z takimi dodatkami to już mus;)
OdpowiedzUsuńjaki rarytas:D
OdpowiedzUsuńwspaniała pieczeń!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pieczeń :) Bardzo lubię indyka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu,
Patryk
une belle assiette qui met en appétit
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Takiej pieczeni nie jadłam ale chętnie to narobię :)
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda super pysznie! :)
OdpowiedzUsuńGeneralnie nie przepadam za indykiem, ale wygląda tak smacznie, że na pewno bym spróbowała choć trochę. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczeń z indyka, ale wiele osób niestety ją przesusza.
OdpowiedzUsuńIndyk wygląda smakowicie, skosztowałabym :)
OdpowiedzUsuńIdealna pieczeń nie tylko na obiad ale i kanapki
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła kiedyś coś podobnego, tyle, że nie z indyka, ale z wieprzowiny. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, może odnajdę smak z dzieciństwa?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!