Bardzo lubię kuchnię indyjską, a do pikantnego, aromatycznego curry nic nie pasuje lepiej niż chlebek naan. Ostatnio przygotowałam go po raz pierwszy przy użyciu bardzo ciekawego przepisu na crazy dough - ciasto, które jest tak uniwersalne, że można je wykorzystać do wielu domowych wypieków (nie dziwcie się, że w przepisie znajdziemy znajdziemy drożdże i proszek do pieczenia - to właśnie dlatego, że ciasta używamy na wiele sposobów). Ja wykorzystałam swoją porcję ciasta do usmażenia indyjskiego chlebka - wyszedł po prostu idealny, miękki, puszysty, lekko czosnkowy. Ciasto jest tak łatwe w przygotowaniu (nie trzeba zagniatać!), że na pewno wrócę do niego jeszcze wiele razy. Bardzo polecam, smacznego:)
120 ml ciepłego mleka,
łyżeczka cukru,
2 łyżeczki suchych drożdży,
500 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
180 g jogurtu greckiego,
duże jajko
szczypta granulowanego czosnku,
masło klarowane do smażenia
Drożdże połączyć z cukrem, zalać mlekiem, odstawić na 15 minut do spienienia. Wymieszać jogurt z jajkiem. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia wszystkiego w kulę (gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać troszkę mąki; jeśli będzie za suche, trochę mleka). Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 8 części, uformować kuleczki, każdą cienko rozwałkować. Placki oprószyć granulowanym czosnkiem, smażyć na klarowanym maśle - przewracać na drugą stronę, gdy zaczną się rumienić od spodu i będą mocno napuszone. Podawać ciepłe, do curry lub innych potraw kuchni indyjskiej.
ENGLISH:
120 ml of warm milk,
1 tsp of sugar,
2 tsp of dry yeast,
500 g of flour,
1 1/2 tsp of baking powder,
1 1/2 tsp of salt,
180 g of greek yoghurt,
1 large egg
a pinch of granulated garlic,
some clarified butter for cooking
Mix the yeast with sugar and milk. Set aside for 15 minutes, until foamy. Combine the yoghurt with egg. Mix all the ingredients with the spoon or spatula, until it forms a ball (add more flour, if it's too sticky or more milk, if it's too dry). Place somewhere warm and let it sit for about 2 hours, until doubles in size. Divide the dough into 8 pieces and form 8 balls. Roll thinly each of the balls and sprinkle with garlic. Heat some butter in a pan, cook each naan on both sides for few minutes, until golden and fluffy. Serve warm with some curry or any other Indian dish of your choice. Enjoy:)
See the original recipe.
Muszę zrobić takie chlebki ;)
OdpowiedzUsuńPerfect! I love that you used greek yoghurt here.
OdpowiedzUsuńi aż się człowiek głodny robi :D
OdpowiedzUsuńAle smacznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy sama nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio z serkiem w środku :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak uroczy placuszek :D
OdpowiedzUsuńJuż wiele rodzajów chlebków jadłam, ale ten jest mi nieznany... pierwsze słyszę!
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje ciekawie, bo wygląda bardzo apetycznie!
Zresztą jak i całe danie!
Pozdrawiam serdecznie! :)
Your naan bread looks perfect Natalia!!!
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Przepis ciekawy. Chętnie bym zjadła taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i często robię,szczególnie gdy braknie mi pieczywa, a że najczęściej przygotowuję wieczór to i zdjęć bark:)
OdpowiedzUsuńSounds so easy and looks so delicious.
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Przepis zapisze sobie. Wszystko co jest na drożdżach bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne chlebki :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńmniammmm
OdpowiedzUsuńChleby piekę, ale w wersji tradycyjnej :) Takiego przepisu jeszcze nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńJadłam i lubię :-)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo lubię takie placki. Ja najczęściej zjadam je z przeróżnymi sałatkami :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, ale bez jajka :) są pyszne!
OdpowiedzUsuńNatalia, your naan bread looks great! I've never made it and want to make it using your recipe. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńWyszły perfekcyjne :)
OdpowiedzUsuńJak to mawaiaja - wyglada mniamniarsko!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Nigdy nie jadłam czegoś takiego :o
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńbym zjadła:)
OdpowiedzUsuńIn Austria we call them "Omlett". I like it so much!
OdpowiedzUsuńMuszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńchlebki naan bardzo lubię :) uwielbiam do curry zarówno tego mięsnego jak i na soczewicy :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy te chlebki by mi się udały :)
OdpowiedzUsuńJadłyśmy go w indyjskiej knajpie :) Bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu,
Patryk
Uwielbiam chlebek naan. :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle skończy się pewnie na patrzeniu, ale wygląda naprawdę smakowicie! :D
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy na dania na Twoim blogu są bardzo wartościowe, a zdjęcia zachęcają oczywiście do przyrządzenia takich pyszności. :)
OdpowiedzUsuńZyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, życzę miłego weekendu. ♥
Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie
http://recenzjella.blogspot.com
Jeszcze ciepłe, polane masłem - najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis chętnie zrobię.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń