listopada 11, 2017

Ciasto bananowe z ananasem i orzechami (Koliber) / Hummingbird Bread

Ciasto Koliber to popularny w Ameryce torcik przekładany kremem - dzisiejszy wypiek to uproszczona wersja tego deseru, do przygotowania w 10-15 minut. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką, a po godzinie mamy wspaniałe bananowe ciasto z dużymi kawałkami ananasa i orzechów. Pachnie cudownie, nie można się od niego oderwać! Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na ciasta bananowe:)

3 duże, bardzo dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, (ja użyłam trochę mniej),

szczypta mielonej wanilii,
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki,

1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
5 plastrów ananasa z puszki

na polewę:
2 łyżki kremowego serka, cukier puder do smaku, kilka łyżeczek ciepłego mleka, 
wiórki kokosowe do posypania ciasta

Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę, orzechy, cynamon, wanilię i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać suche składniki. Wymieszać krótko, tylko do połączenia. Dodać pokrojonego w dużą kostkę ananasa (odsączonego), szybko wymieszać. Nakładać ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm), wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut  w 170 stopniach.

Serek wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy, polać upieczone ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

3 big bananas (use very ripe banas with black spots),
75 g of melted butter,
3/4 cup of sugar,
a pinch of vanilla,
1 egg (room temperature),
1 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of flour,

1/2 tsp of cinnamon,
1/3 cup of walnuts,
5 pineapple slices (canned)

for the cream cheese glaze:

2 tbsp of cream cheese, powdered sugar (to taste), few tsp of warm milk
coconut shavings

Mash the bananas with the fork. Mix flour, cinnamon, vanilla, walnut and soda. In another bowl mix butter, bananas, egg and sugar. Add the flour mixture and mix quickly, just to combine. Add chunks of drained pineapple and mix. Place the batter into a bread tin (10x20 cm; greased and covered witch baking paper). Bake for about 60 to 70 minutes (170 C). Prepare the glaze: combine the cream cheese, some milk and powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake. Sprinkle with coconut shavings.  Enjoy:)



51 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta, w sam raz do ciepłej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiało być cudownie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polewa z serka niczym śnieg :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczne to ciasto, chętnie bym porwała kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto bananowe -już jestem na tak :D tyle że musiałabym wycofać orzechy....

    OdpowiedzUsuń
  7. nawet jadłam dziś podobne, ale nie bananowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to wygląda! Ciasto na medal.
    Smak na pewno doskonały w każdym calu.
    Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
    Trzeba wypróbować. Kocham ananasowe propozycje.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Namówiłaś mnie! Bardzo chętnie zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale bym zjadła takie ciacho, mega wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto. Orzechy, banany... idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A banana bread with pineapples...I love that!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho :-) zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ce doit être exquis ! miammm
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Great post darling, So nice and interesting.
    You have amazing blog and I follow you!
    Hope you will visit my blog and maybe follow me.

    Have a nice day, all the best.
    Maleficent

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojoj znów coś aromatycznego - mniammmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smacznie.... do herbaty jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Skusiłabym się na takie ciasto z wielką ochotą! I na jednej kromce na pewno by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Amazing post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda obłędnie :) Dzisiaj myślałam, czy by nie zrobić jakiegoś ciasta bananowego, ale jak na złość, zostały mi w domu 2 banany. Jutro zrobię zapas, to do weekendu dojrzeją :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Coś czuję, że by mi zasmakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. wspaniałe jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo lubię takie ciasta. Mega kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Z tą polewą chlebek wygląda niesamowicie apetycznie. Zapisuję przepis i chętnie przetestuję już wkrótce. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale musi być słodziutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Najlepsze ciacho, które można wziąć w rękę i iść w drogę :P Na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam takiego ciasta :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. Ananas w cieście mnie nie przekonuje, ale z przyjemnością wypróbuję wersję bez niego :)

    OdpowiedzUsuń
  30. love this bread! looks wonderful!

    OdpowiedzUsuń
  31. Lovely! I would surely love it.
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda rewelacyjnie. Wilgotne i pewnie ślicznie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto wygląda rewelacyjnie, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda zachęcająco ;)

    Pozdrawiam i życzę cudownego tygodnia ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  35. Wspaniale się prezentuje, musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda przepysznie :) Mój narzeczony uwielbia ananasy, więc pewnie ucieszyłby się z tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  37. I weź tu się odchudzaj jak takie pyszności oglądam ;)
    Z wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
    https://kobiecomania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie pomyślałabym, żeby do ciasta bananowego dodać ananas. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Mmmmm, wygląda pysznie, może wypróbuję przepis:)Liczę na przepisy świąteczne, chętnie coś podpatrzę:)obserwuję i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardzo ciekawe ciasto ☺ Takiego ciasta jeszcze nie jadłem ☺ Pysznie wygląda ☺

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda tak smakowicie,że zrobię.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger