Polecam też inne moje przepisy na ciasta bananowe:)
3 duże, bardzo dojrzałe banany,
75 g roztopionego masła,
3/4 szklanki cukru, (ja użyłam trochę mniej),
szczypta mielonej wanilii,
jajko (w temperaturze pokojowej),
łyżeczka sody,
1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
5 plastrów ananasa z puszki
na polewę:
2 łyżki kremowego serka, cukier puder do smaku, kilka łyżeczek ciepłego mleka,
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Rozgnieść banany. W misce połączyć mąkę, orzechy, cynamon, wanilię i sodę. W drugim naczyniu wymieszać łyżką masło, banany, jajko i cukier, na końcu dodać suche składniki. Wymieszać krótko, tylko do połączenia. Dodać pokrojonego w dużą kostkę ananasa (odsączonego), szybko wymieszać. Nakładać ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x20cm), wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut w 170 stopniach.
Serek wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy, polać upieczone ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
ENGLISH:
3 big bananas (use very ripe banas with black spots),
75 g of melted butter,
3/4 cup of sugar,
a pinch of vanilla,
1 egg (room temperature),
1 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of flour,
1/2 tsp of cinnamon,
1/3 cup of walnuts,
5 pineapple slices (canned)
for the cream cheese glaze:
2 tbsp of cream cheese, powdered sugar (to taste), few tsp of warm milk
coconut shavings
Mash the bananas with the fork. Mix flour, cinnamon, vanilla, walnut and soda. In another bowl mix butter, bananas, egg and sugar. Add the flour mixture and mix quickly, just to combine. Add chunks of drained pineapple and mix. Place the batter into a bread tin (10x20 cm; greased and covered witch baking paper). Bake for about 60 to 70 minutes (170 C). Prepare the glaze: combine the cream cheese, some milk and powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze, pour it over the cake. Sprinkle with coconut shavings. Enjoy:)
Pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, w sam raz do ciepłej herbatki :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało być cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńPolewa z serka niczym śnieg :D
OdpowiedzUsuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńriwlawn.com
brzmi smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne to ciasto, chętnie bym porwała kawałek :)
OdpowiedzUsuńhmm z ananasem jeszcze nie probowalam
OdpowiedzUsuńciasto bananowe -już jestem na tak :D tyle że musiałabym wycofać orzechy....
OdpowiedzUsuńnawet jadłam dziś podobne, ale nie bananowe:)
OdpowiedzUsuńJak to wygląda! Ciasto na medal.
OdpowiedzUsuńSmak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakuje rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować. Kocham ananasowe propozycje.
Pozdrawiam! :)
Namówiłaś mnie! Bardzo chętnie zrobię! :D
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie ciacho, mega wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Orzechy, banany... idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńA banana bread with pineapples...I love that!
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :-) zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńce doit être exquis ! miammm
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Bardzo apetycznie wygląda i bez wątpienia pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńGreat post darling, So nice and interesting.
OdpowiedzUsuńYou have amazing blog and I follow you!
Hope you will visit my blog and maybe follow me.
Have a nice day, all the best.
Maleficent
Wow! Look so Good! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńOjoj znów coś aromatycznego - mniammmm
OdpowiedzUsuńdo kawusi bym jadła;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie.... do herbaty jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na takie ciasto z wielką ochotą! I na jednej kromce na pewno by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńnasze smaki:)
OdpowiedzUsuńAmazing post, dear! A big hello from Germany!
OdpowiedzUsuńHugs ♥
Wygląda obłędnie :) Dzisiaj myślałam, czy by nie zrobić jakiegoś ciasta bananowego, ale jak na złość, zostały mi w domu 2 banany. Jutro zrobię zapas, to do weekendu dojrzeją :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że by mi zasmakowało ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta. Mega kuszące :)
OdpowiedzUsuńZ tą polewą chlebek wygląda niesamowicie apetycznie. Zapisuję przepis i chętnie przetestuję już wkrótce. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAle musi być słodziutkie! :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciacho, które można wziąć w rękę i iść w drogę :P Na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Ananas w cieście mnie nie przekonuje, ale z przyjemnością wypróbuję wersję bez niego :)
OdpowiedzUsuńlove this bread! looks wonderful!
OdpowiedzUsuńLovely! I would surely love it.
OdpowiedzUsuńHave a good evening
jakie pyszności <3
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Wilgotne i pewnie ślicznie pachnie :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie, aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego tygodnia ;)
ANRU,
Wspaniale się prezentuje, musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Mój narzeczony uwielbia ananasy, więc pewnie ucieszyłby się z tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńI weź tu się odchudzaj jak takie pyszności oglądam ;)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią obserwuję i zapraszam do siebie :
https://kobiecomania.blogspot.com/
Nie pomyślałabym, żeby do ciasta bananowego dodać ananas. :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, wygląda pysznie, może wypróbuję przepis:)Liczę na przepisy świąteczne, chętnie coś podpatrzę:)obserwuję i życzę miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto ☺ Takiego ciasta jeszcze nie jadłem ☺ Pysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wygląda tak smakowicie,że zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie