listopada 18, 2017

Ciasto dyniowe z kakao / Pumpkin Chocolate Swirl Bread

Dyniowe wypieki są wspaniałe - niezwykle miękkie, wilgotne, długo zachowują świeżość. Dziś prosta modyfikacja mojego wcześniejszego przepisu na ciasto dyniowe z bakaliami - tym razem z dodatkiem ciemnego kakao. O ile wcześniej przygotujemy porcję dyniowego puree, ciasto będzie błyskawiczne w przygotowaniu, nie musimy nawet używać do niego miksera. Polecam, smacznego:)

1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki dyniowego puree,
3/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szklanki cukru,

duża szczypta mielonej wanilii,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1-2 łyżki kakao



Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać. Odjąć 1/3 ciasta i wymieszać z kakao (dodać go tyle, by zabarwiło ciasto). Przelać porcję jasnego ciasta do wyłożonej papierem blaszki (keksówka o wymiarach 23x13), następnie wylać porcję ciemnego, a potem znów jasnego. Wyrównać wierzch.  Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Studzić w piekarniku. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą, ale bez tego ciasto jest dostatecznie słodkie. 

ENGLISH:


1 1/2 cup of flour,
1/2 cup of pumpkin puree,
3/4 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of  nutmeg,
1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of sugar,
a big pinch of vanilla,
1/2 cup of oil,
2 eggs (room temperature),
1-2 tbsp of cocoa powder

Mix all the dry ingredients (flour, baking powder, soda, cinnamon, nutmeg). In another bowl, whisk the eggs, pumpkin puree, oil and sugar. Combine everything together, mix quickly. Spoon 1/3 of a batter into another bowl, mix with cocoa (add enough cocoa to darken the batter). Place some of the light batter into prepared bread pan (23x13), add the cocoa batter and another portion of light batter on top. Bake for about 50-60 minutes in 180 C. Pour over some melted chocolate or serve without any frosting. Enjoy:)


41 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę znakomicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynię, więc to ciasto z pewnością byłoby dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, it looks wonderul, so tasty!
    Great post dear, so nice and interesting.
    Like it so much!

    Have a nice weekend, darling! New post is on my blog.
    Visit me, and follow. Hope see you soon. Maleficent

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj kupiłam dynie na krem. Zostało mi jej dość dużo. Może zrobię takie ciacho 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie wygląda takie dwukolorowe ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie dodawałam do ciasta dyniowego kakao - muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle zrobiłaś mi apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie:)))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. So moist and flavourful...I love the beautiful cocoa swirls.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki ciekawy wzorek w środku się ukazał :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie wilgotne ciasta to ja baaardzo lubię :) Ciasto prezentuje się super apetycznie! Myślę, że na jednej kromce by się u mnie nie skończyło <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Puree to chodzi o surową tartą dynię czy ugotowaną i przetartą ?🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o upieczoną dynię, która jest zmiksowana na gładkie puree, pozdrawiam☺

      Usuń
  14. Sam wygląd tegoo ciacha zachęca do wypróbowania przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale apetycznie wygląda Twoje ciacho, jak babka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. il est superbe je t'en piquerai bien une tranche
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda pysznie ;)

    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  18. Zjadłabym ale nie jem cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie w sam raz do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Odwiedzili nas rodzice i dyni przywieźli nam tyle, że nie mamy gdzie ich trzymać w naszej kawalerce :P Idealny pomysł na ich wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zawsze jak do Cb zaglądam narobisz mi niezłego smaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie ciasta lubię najbardziej, proste i szybkie do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dynią!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zapisuję do wypróbowania. Takie wypieki lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie przepyszne dyniowe ciacho.!
    Właśnie na takie mam ochotę.
    Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo smakowicie wygląda ciasto dyniowe z kakao :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. W tym roku zrobiłam ciasto dyniowe, było świetne w smaku, ale widzę, że z kakao to jeszcze lepszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger