Dziś znów kuchnia indyjska, tym razem w postaci aromatycznego curry. Za każdym razem przygotowuję tę potrawę inaczej, w zależności od sezonu i zawartości lodówki. Ostatnio dorzuciłam do niej indyka, brązową soczewicę, pomidory i paprykę.Curry jest pyszne z ryżem basmati i domowym chlebkien naan. Smacznego:)
500 piersi z indyka,
duża garść szpinaku,
5 łyżek soczewicy,
puszka pomidorów (można użyć koncentratu lub przecieru),
marchew,
czerwona papryka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
kilka plasterków świeżego imbiru,
2 łyżeczki garam masali,
czubata łyżeczka kurkumy,
czubata łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz (do smaku),
2-3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie kila łyżek śmietanki lub mleka kokosowego
Indyka pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paski papryki, smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany imbir i czosnek, a następnie dodać przyprawy. Smażyć minutę, wrzucić mięso, pomidory i soczewicę, zalać płynem (tak, by częściowo zakrywał składniki). Gotować około 15-20 minut, do miękkości składników. Pod koniec wrzucić szpinak, ewentualnie doprawić i wlać śmietankę.
ENGLISH:
500 g of turkey breast, diced
a big handful of spinach,
5 tbsp of brown lentils,
1 tin of tomatoes (approx. 1 cup),
1 carrot,
1 red bell pepper,
2 onions,
3 cloves of garlic,
few slices of fresh ginger,
2 tsp of garam masala,
a heaping tsp of turmeric,
a heaping tsp of curry powder,
1/4 tsp of nutmeg,
salt and pepper (to taste),
2-3 cups of water or chicken stock,
few tbsp of heavy cream or coconut milk (optional)
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and bell pepper cut into strips. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, ginger and seasonings. Cook for a minute and add turkey, tomatoes and lentils. Cover gently with stock and simmer on low heat, until tender. Add spinach and cook, until it wilts. Season to taste and add some cream/coconut milk. Serve over basmati rice and some homemade naan bread. Enjoy:)
Wygląda przefantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym, choć nie lubię soczewicy
OdpowiedzUsuńKiedyś w końcu spróbuję curry :)
OdpowiedzUsuńjesienią uwielbiam takie smaki:)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThat looks super yummy and healthy too, Natalia. Love those flatbread at the background too.
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukam fajnych przepisów na curry, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńPodobną wersję znam, ale jednak nie jest identyczna.
Pozdrawiam ciepło! :)
świetne, już zajadam w myśli
OdpowiedzUsuńIdealne dla zapracowanych :)
OdpowiedzUsuńi głodnych:D
Usuńj'adore la cuisine indienne épicée et parfumée
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńi moje;D
UsuńWygląda obłędnie! :) Spróbuję zrobić z pominięciem mięsa :>
OdpowiedzUsuńNa takie danie to ja jestem chętna, więc się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku tego dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńod razu jak zobaczyłam zdjęcie zrobiłam się głodna, muszę wypróbować bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hinduskie klimaty :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:)
OdpowiedzUsuńo tej porze roku uwielbiam iść w tą strone ....na dziś mam obmyślany już obiad ale na jutro chętnie skorzystam z Twojego :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i w sam raz na zimowe obiady!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bardzo lubię curry ale osobiście nie dawałabym soczewicy, której nie lubię :P:P
OdpowiedzUsuńidealne danie na zimną jesień- od samego wudoku człowiekowi się poprawia humor:)
OdpowiedzUsuńMożna zgłodnieć od samego patrzenia na zdjęcie. Z ryżem basmati musi smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, myślę, że smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńAż mi tu pachnie od tych składników :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale to smacznie wygląda. :) Kocham curry.
OdpowiedzUsuńPychota :) Bardzo treściwe i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńOo wygląda na takie co by to chłopy pojadły ♥
OdpowiedzUsuńSmacznie!
http://stimulate-sense.blogspot.com/
Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńFantastic post, dear!
OdpowiedzUsuńHugs ♥
Wygląda bosko ❤
OdpowiedzUsuńDoskonała propozycja na jesienną pogodę. Pyszna, rozgrzewająca potrawa :)
OdpowiedzUsuńale pyszności <3 uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie ☺ Uwielbiam takie dania, szczególnie z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
Patryk
Uwielbiam :-)) Curry mogłabym jeść nieustannie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńaz slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne ale bez kurczaka :) z samą soczewicą :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie to wygląda Kochana! Sama dosłownie ślinka cieknie, a im bliżej weekendu tym bardziej się ciesze, że będe mogła wypróbować Twój przepis :) Takie curry właśnie chodzi już za mną od dłuższego czasu.
OdpowiedzUsuń