listopada 14, 2017

Curry z kurczakiem i soczewicą / Chicken and Lentil Curry

Dziś znów kuchnia indyjska, tym razem w postaci aromatycznego curry. Za każdym razem przygotowuję tę potrawę inaczej, w zależności od sezonu i zawartości lodówki. Ostatnio dorzuciłam do niej indyka, brązową soczewicę, pomidory i paprykę.Curry jest pyszne z ryżem basmati i domowym chlebkien naan. Smacznego:)

500 piersi z indyka,
duża garść szpinaku,
5 łyżek soczewicy,
puszka pomidorów (można użyć koncentratu lub przecieru),
marchew,
czerwona papryka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
kilka plasterków świeżego imbiru,
2 łyżeczki garam masali,
czubata łyżeczka kurkumy,
czubata łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz (do smaku),
2-3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie kila łyżek śmietanki lub mleka kokosowego

Indyka pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paski papryki, smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany imbir i czosnek, a następnie dodać przyprawy. Smażyć minutę, wrzucić mięso, pomidory i soczewicę, zalać płynem (tak, by częściowo zakrywał składniki). Gotować około 15-20 minut, do miękkości składników. Pod koniec wrzucić szpinak, ewentualnie doprawić i wlać śmietankę.

ENGLISH:

500 g of turkey breast, diced
a big handful of spinach,
5 tbsp of brown lentils,
1 tin of tomatoes (approx. 1 cup),
1 carrot,
1 red bell pepper,
2 onions,
3 cloves of garlic,
few slices of fresh ginger,
2 tsp of garam masala,
a heaping tsp of turmeric,
a heaping tsp of curry powder,
1/4 tsp of nutmeg,
salt and pepper (to taste),
2-3 cups of water or chicken stock,
few tbsp of heavy cream or coconut milk (optional)

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion and bell pepper cut into strips. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, ginger and seasonings. Cook for a minute and add turkey, tomatoes and lentils. Cover gently with stock and simmer on low heat, until tender. Add spinach and cook, until it wilts. Season to taste and add some cream/coconut milk. Serve over basmati rice and some homemade naan bread.  Enjoy:)

43 komentarze:

  1. Jadłabym, choć nie lubię soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś w końcu spróbuję curry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jesienią uwielbiam takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks super yummy and healthy too, Natalia. Love those flatbread at the background too.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na curry, więc chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)
    Podobną wersję znam, ale jednak nie jest identyczna.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, już zajadam w myśli

    OdpowiedzUsuń
  7. j'adore la cuisine indienne épicée et parfumée
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! :) Spróbuję zrobić z pominięciem mięsa :>

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie danie to ja jestem chętna, więc się wpraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem smaku tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. od razu jak zobaczyłam zdjęcie zrobiłam się głodna, muszę wypróbować bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tej porze roku uwielbiam iść w tą strone ....na dziś mam obmyślany już obiad ale na jutro chętnie skorzystam z Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie i w sam raz na zimowe obiady!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię curry ale osobiście nie dawałabym soczewicy, której nie lubię :P:P

    OdpowiedzUsuń
  16. idealne danie na zimną jesień- od samego wudoku człowiekowi się poprawia humor:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Można zgłodnieć od samego patrzenia na zdjęcie. Z ryżem basmati musi smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe połączenie, myślę, że smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż mi tu pachnie od tych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, ale to smacznie wygląda. :) Kocham curry.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pychota :) Bardzo treściwe i smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Oo wygląda na takie co by to chłopy pojadły ♥
    Smacznie!

    http://stimulate-sense.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Doskonała propozycja na jesienną pogodę. Pyszna, rozgrzewająca potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Smakowite danie ☺ Uwielbiam takie dania, szczególnie z kurczaka :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam :-)) Curry mogłabym jeść nieustannie :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. robię podobne ale bez kurczaka :) z samą soczewicą :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ależ smakowicie to wygląda Kochana! Sama dosłownie ślinka cieknie, a im bliżej weekendu tym bardziej się ciesze, że będe mogła wypróbować Twój przepis :) Takie curry właśnie chodzi już za mną od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger