listopada 28, 2017

Kurczak w sosie pomarańczowym / Orange Chicken

Od czasu do czasu mam ochotę na jakąś potrawę kuchni azjatyckiej, bo bardzo lubię jej nieoczywiste połączenia smakowe. Ostatnio przygotowałam kurczaka w sosie pomarańczowym inspirowanego smakami Azji. Do sosu dodałam sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, imbir i ziarna sezamu. Wyszło pyszne, szybkie i aromatyczne danie. Smacznego:)

Polecam też mojego kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym z warzywami:)


1 kg piersi z kurczaka lub indyka,
1 surowe białko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szklanka bulionu drobiowego,
1/4 szklanki soku pomarańczowego ( z jednej, dużej pomarańczy),
skórka starta z jednej pomarańczy,
opcjonalnie cukier do smaku,
2-3 łyżki sosu sojowego,
ok. łyżki startego imbiru,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanego szczypiorku lub dymki,

2 łyżki wody,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz, chili (do smaku),
sezam

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszać z białkiem, obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 10 minut. Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać imbir i posiekany czosnek, smażyć minutę. Zalać całość bulionem i sokiem z pomarańczy, dodać skórkę, sos sojowy i ewentualnie trochę cukru, do smaku.  Doprawić. Gotować całość na małym ogniu, około 10 minut. Po tym czasie zagęścić sos mąką wymieszaną z wodą - sos powinien być dość gęsty i klejący. Dodać posiekaną dymkę, posypać sezamem. Podawać z ryżem.

Przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

1 kg of chicken or turkey breast,
1 raw egg white,
2 tbsp of potato starch or cornstarch,
1 cup of chciken stock,
1/4 cup of freshly squizeed orange juice (from 1 large orange),
zest from one large orange,
 a pinch of sugar, to taste (optional),
2-3 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of minced ginger,
2 cloves of garlic, finely chopped,
few tbsp of chopped green onions,

2 tbsp of water,
1 tbsp of cornstarch or potato starch,
salt, pepper, chili (to taste),
sesame seeds

Sprinkle the chciken with salt and pepper, mix with 2 tbsp potato starch and the egg white. Set aside for 10 minutes. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, stirring, until golden. Add the ginger and garlic, cook for a minut. Add the stock, juice, zest and sugar. Season to taste. Simmer on low heat, for about 10 minutes. Stir the potato starch with water, add to the sauce and mix, until it's thick and sticky. Sprinkle with green onions and sesame seeds. Serve over rice. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.

See also my Orange Chicken Stir-Fry.

34 komentarze:

  1. Fajne to danie i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny pomysł na obiad.
    Sos pomarańczowy? Brzmi wykwintnie!
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sweet, tangy...my favourite combo of flavours!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie nieoczywiste połączenia, ale niestety mój partner nie. :-( Zrobię dla siebie.. xD

    OdpowiedzUsuń
  5. o, jak pysznie dziś u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko się oblizałam bo ślinka sama leci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię kuchnię azjatycką i chętnie wypróbuję tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje zdjęcia zawsze są barwne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Chętnie skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie łączyłam kurczaka z pomarańczą, bardzo dobry pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę spróbować kurczaka w takim wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. une assiette gourmande plein de saveurs
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo zachęcająco:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczak w takim sosie smakuje obłędnie :) Robię kurczaka w pomarańczach, ale w sosie tez musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie połączenia smakowe :) Takie zaskoczenie na talerzu! Bardzo mi się to danie podoba i coś czuję, że wkrótce zagości na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zestawienie kolorów dzisiejszej Twoje propozycji już kusi, żeby zasiąść do tego dania. A składniki potwierdzają. Jednym słowem pyszna obiad :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. już sam sos pomarańczowy wzbudza ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak przygotowany kurczak musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie łączyłam kurczaka z pomarańczą. Ciekawy przepis :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. I have never really used orange in chicken. I am sure its tastes lovely!

    OdpowiedzUsuń
  21. O tak! Takie danie to zdecydowanie coś dla mnie :) Moje smaki i do tego tak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne danie i pięknie podane, aż kusi, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo smacznie :).

    OdpowiedzUsuń
  24. O dodatku pomarańczy jeszcze nie słyszałyśmy :) Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie lubię pomarańczy, więc ten sos nie bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię od czasu do czasu takiego kurczaczka, ale z innego przepisu. Wygląda niesamowicie apetycznie i do tego smakuje bosko :) Bardzo apetyczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię pieczone mięso z dodatkiem owoców np. jabłek :) Bardzo fajne danie na obiad :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny przepis. Danie zjadłabym nawet w tej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  30. chętnie zjadłąbym takiego kurczaka :) może zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger