listopada 25, 2017

Szwedzki murzynek


szwedzki murzynek przepis
Szwedzki murzynek


Dziś niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto - szwedzki murzynek z polewą, obsypany grubą warstwą wiórków kokosowych. Ciemne kakao nadaje ciastu głębokiego, czekoladowego smaku, jest idealne do kawy lub herbaty. Nie rośnie bardzo wysokie, ale jest za to delikatne i puszyste. To jeden z tych przepisów do częstego powtarzania, polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta :)





Szwedzki murzynek, składniki:

na blaszkę o wymiarach 20x30cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:

140 g rozpuszczonego masła,
2 szklanki mąki,
4 łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru (może być trochę więcej),
180 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
duża szczypta wanilii

na polewę: kilka czubatych łyżek kakao, cukier puder do smaku, kilka łyżek mleka, wiórki kokosowe

Szwedzki murzynek, przygotowanie:


Jajka ubić z cukrem i wanilią, tylko do zmiany koloru na jaśniejszy (ok. 4 minut) - nie ubijamy na gęstą, sztywną masę! Dodać mleko i przestudzone, rozpuszczone masło, zmiksować. Dodać mąkę, proszek i kakao, wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia składników - miksujemy krótko, długie mieszanie na tym etapie może spowodować zakalec lub wysuszenie ciasta. Przelać ciasto do wyłożonej papierem blaszki. Wyrównać wierzch. Piec w 175 C około 17 minut (ciasto będzie niskie, do krojenia na większe kwadraty). Kakao wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy, wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto można też oblać polewą czekoladową z czekolady i śmietanki lub masła. .

Przepis znalazłam tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

Swedish Chocolate Cake Recipe:

140 g of melted butter,
2 cups of flour,
4 tbsp of cocoa powder,
1 1/2 tsp of baking powder,
2 large eggs (room temperature),
3/4 cup of sugar (or a bit more),
180 ml of milk (room temperature),
a big pinch of vanilla

for the glaze: few heaping tbsp of cooa, powdered sugar (to taste), few tbsp of milk, coconut shavings

Beat the eggs with sugar and vanilla, until pale (4 minutes). Add milk and butter, mix, Add flour, baking powder and cocoa, mix quickly, using a whisk or a spoon. Pour the batter into prepared pan (20x30 cm; covered with parchment paper). Bake in 175 C for about 17 minutes. Mix the cocoa, powdered sugar and milk, to reach a consistency of a thick glaze. Pour it over the cake, sprinkle generously with coconut shavings. Enjoy:)

See the original recipe.




42 komentarze:

  1. nie przepadam za murzynkiem, za to moja mama bardzo lubi :)
    Mogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście TUTAJ ? Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi narobiłąś smaka na takie ciacho! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam parę razy takiego murzynka z kokosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Lubię takie ciacha. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o takim murzynku... nie jest to ciasto za którym przepadam ale poczęstowałabym się kawałkiem Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wonderful recipe, cake look so tasty, must try.
    Great post daring, so nice and interesting!
    Like it so much!

    New post is on my blog.
    Visit me, Maleficent

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię, ale dawno nie robiłam. To idealne ciasto, bo mięciutkie, delikatne... pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta :) Ale mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od jakieś czasu mam ochote na dobrego piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi pysznie, i całkiem nietrudno :) Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi ochoty na to ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny przepis, a że lubię ciasta mocno czekoladowe to i ten zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super apetycznie :) Idealne połączenie smaków - czekolada i kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. fajnie wyglada ;)

    Pozdrawiam i życzę cudownej niedzieli :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  16. Uroczo wygląda posypane tymi wiórkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie murzynki to najlepsze ciasta, bo są szybkie, łatwe i tanie. Ja uwielbiam je robić, bo doskonale nadają się na każdy dzień.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. O matko jak ja dawano nie jadłam murzynka a tak lubię to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności, murzynek zawsze mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Murzynek to jedno z naszych ulubionych ciast z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż czuję ten czekoladowy smak ^^

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tak juz dawno murzynka nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda smakowicie! ;) murzynek to zawsze dobra opcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Murzynek jest niezastąpiony :) Chociaż z wiórkami raczej go nie jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jedno z moich ulubionych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ooo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
    Nigdy o nim nie słyszałam.
    Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
    Kiedyś bardzo lubiłam ciasta murzynki :)
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. W sumie dawno murzynka nie piekłam, a mam ochotę na coś czekoladowego :).

    OdpowiedzUsuń
  28. Moje ulubione ciasto :) Jest to pyszne ciasto :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  29. jak dobrze pamiętam, to ulubione ciasto mojego przyjaciela :)

    OdpowiedzUsuń
  30. 17 minut? O.o Chyba pomyłka :) Dokładnie mógłbym prosić :D Bo apetyt jest !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest niskie, dlatego w blaszce o podanych wymiarach piecze się krótko, w moim piekarniku maksymalnie około 20 minut☺ Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości blachy, jeśli użyjemy mniejszej, czas może się wydłużyć. Jest gotowe jak każde ciasto, gdy patyczek po wyciągnięciu z ciasta jest suchy. Na stronie z oryginalnym przepisem można też przejrzeć komentarze odnośnie tego murzynka :https://www.mojewypieki.com/post/karleksmums-ciasto-milosci Miłego pieczenia☺

      Usuń
  31. Wyszedł pyszny dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz, pozdrawiam ☺☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger