Szwedzki murzynek |
Dziś niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu ciasto - szwedzki murzynek z polewą, obsypany grubą warstwą wiórków kokosowych. Ciemne kakao nadaje ciastu głębokiego, czekoladowego smaku, jest idealne do kawy lub herbaty. Nie rośnie bardzo wysokie, ale jest za to delikatne i puszyste. To jeden z tych przepisów do częstego powtarzania, polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta :)
Polecam również moje czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem:
Szwedzki murzynek, składniki:
na blaszkę o wymiarach 20x30cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
140 g rozpuszczonego masła,
2 szklanki mąki,
4 łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru (może być trochę więcej),
180 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
duża szczypta wanilii
na polewę: kilka czubatych łyżek kakao, cukier puder do smaku, kilka łyżek mleka, wiórki kokosowe
140 g rozpuszczonego masła,
2 szklanki mąki,
4 łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru (może być trochę więcej),
180 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
duża szczypta wanilii
na polewę: kilka czubatych łyżek kakao, cukier puder do smaku, kilka łyżek mleka, wiórki kokosowe
Szwedzki murzynek, przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem i wanilią, tylko do zmiany koloru na jaśniejszy (ok. 4 minut) - nie ubijamy na gęstą, sztywną masę! Dodać mleko i przestudzone, rozpuszczone masło, zmiksować. Dodać mąkę, proszek i kakao, wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia składników - miksujemy krótko, długie mieszanie na tym etapie może spowodować zakalec lub wysuszenie ciasta. Przelać ciasto do wyłożonej papierem blaszki. Wyrównać wierzch. Piec w 175 C około 17 minut (ciasto będzie niskie, do krojenia na większe kwadraty). Kakao wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem do uzyskania gęstej polewy, wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto można też oblać polewą czekoladową z czekolady i śmietanki lub masła. .
Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
Swedish Chocolate Cake Recipe:
140 g of melted butter,
2 cups of flour,
4 tbsp of cocoa powder,
1 1/2 tsp of baking powder,
2 large eggs (room temperature),
3/4 cup of sugar (or a bit more),
180 ml of milk (room temperature),
a big pinch of vanilla
for the glaze: few heaping tbsp of cooa, powdered sugar (to taste), few tbsp of milk, coconut shavings
Beat the eggs with sugar and vanilla, until pale (4 minutes). Add milk and butter, mix, Add flour, baking powder and cocoa, mix quickly, using a whisk or a spoon. Pour the batter into prepared pan (20x30 cm; covered with parchment paper). Bake in 175 C for about 17 minutes. Mix the cocoa, powdered sugar and milk, to reach a consistency of a thick glaze. Pour it over the cake, sprinkle generously with coconut shavings. Enjoy:)
See the original recipe.
nie przepadam za murzynkiem, za to moja mama bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście TUTAJ ? Dzięki :*
ale mi narobiłąś smaka na takie ciacho! MNIAM!
OdpowiedzUsuńOmg these look super yummy!!
OdpowiedzUsuńTheNotSoGirlyGirl // Instagram // Facebook
robiłam parę razy takiego murzynka z kokosem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Lubię takie ciacha. :)
OdpowiedzUsuńoj i ja:D
UsuńNie słyszałam o takim murzynku... nie jest to ciasto za którym przepadam ale poczęstowałabym się kawałkiem Twojego :)
OdpowiedzUsuńWonderful recipe, cake look so tasty, must try.
OdpowiedzUsuńGreat post daring, so nice and interesting!
Like it so much!
New post is on my blog.
Visit me, Maleficent
Ja lubię, ale dawno nie robiłam. To idealne ciasto, bo mięciutkie, delikatne... pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Very soft and tender!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) Ale mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńOd jakieś czasu mam ochote na dobrego piernika :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, i całkiem nietrudno :) Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na to ciasto <3
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, a że lubię ciasta mocno czekoladowe to i ten zapisuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie :) Idealne połączenie smaków - czekolada i kokos :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńfajnie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownej niedzieli :)
ANRU,
Uroczo wygląda posypane tymi wiórkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńTakie murzynki to najlepsze ciasta, bo są szybkie, łatwe i tanie. Ja uwielbiam je robić, bo doskonale nadają się na każdy dzień.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
O matko jak ja dawano nie jadłam murzynka a tak lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńPyszności, murzynek zawsze mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńMurzynek to jedno z naszych ulubionych ciast z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńAż czuję ten czekoladowy smak ^^
OdpowiedzUsuńJa tak juz dawno murzynka nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! ;) murzynek to zawsze dobra opcja ;)
OdpowiedzUsuńmmm!! Jakie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńMurzynek jest niezastąpiony :) Chociaż z wiórkami raczej go nie jadam ;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast.
OdpowiedzUsuńOoo! To kolejny, bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy o nim nie słyszałam.
Prezentuje się całkiem fajnie i chyba trzeba spróbować.
Kiedyś bardzo lubiłam ciasta murzynki :)
Pozdrowionka! :)
Yummy!
OdpowiedzUsuńW sumie dawno murzynka nie piekłam, a mam ochotę na coś czekoladowego :).
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto :) Jest to pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
jak dobrze pamiętam, to ulubione ciasto mojego przyjaciela :)
OdpowiedzUsuń17 minut? O.o Chyba pomyłka :) Dokładnie mógłbym prosić :D Bo apetyt jest !!!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest niskie, dlatego w blaszce o podanych wymiarach piecze się krótko, w moim piekarniku maksymalnie około 20 minut☺ Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości blachy, jeśli użyjemy mniejszej, czas może się wydłużyć. Jest gotowe jak każde ciasto, gdy patyczek po wyciągnięciu z ciasta jest suchy. Na stronie z oryginalnym przepisem można też przejrzeć komentarze odnośnie tego murzynka :https://www.mojewypieki.com/post/karleksmums-ciasto-milosci Miłego pieczenia☺
UsuńWyszedł pyszny dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za komentarz, pozdrawiam ☺☺
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń