Sos barbecue (BBQ) w zależności od regionu będzie smakował troszkę inaczej i zawierał różne składniki. Mój jest słodki, pikantny, z wyraźnym, wędzonym aromatem - naprawdę idealny. Będzie świetny nie tylko do żeberek, ale również kurczaka lub indyka. Z podanych proporcji przygotujemy większą ilość sosu niż potrzebujemy do dzisiejszej potrawy. Można go zamrozić, a następnie używać do zapiekanek, pizzy lub kolejnej porcji mięsa. Sos barbecue to idealna marynata do żeberek.
Żeberka z piekarnika podałam z pieczonymi ziemniakami i kolejnym klasycznym dodatkiem - krążkami cebulowymi. Takie pieczone żeberka będą też pyszne z frytkami lub smażonymi talarkami ziemniaczanymi. Polecam, smacznego:)
Szukacie pomysłu na obiad z piekarnika? Wypróbujcie też pyszną zapiekankę gyros:
Przepis na pieczone żeberka w sosie barbecue, składniki:
1.5 kg żeberekna sos BBQ:
szklanka ketchupu,
szklanka wody,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek soku z cytryny lub octu jabłkowego (do smaku),
łyżeczka miodu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (to bardzo ważny składnik!), opcjonalnie szczypta gorczycy
Przepis na pieczone żeberka w sosie barbecue, przygotowanie:
Przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, zalać całość wodą, dodać ketchup i pozostałe składniki sosu (do smaku). Gotować około 10 minut. Jeśli sos ma być gładki, zmiksować w blenderze. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, obtoczyć w sosie. Piec w 200 stopniach, około 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, do miękkości mięsa (żeberka powinny być mięciutkie, wręcz rozpadające). W trakcie pieczenia smarować żeberka marynatą (gdyby za mocno się rumieniły, przykryć je folią).Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
ENGLISH:
1.5 kg of pork ribs,
for the BBQ sauce:
1 cup of ketchup,
1 cup of water,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tsp of lemon juice or apple cider vinegar (or to taste),
1 tsp of honey,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, 1-2 tsp of smoked paprika, a pinch of dry mustard (optional)
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic, cook for additional minute. Pour in 1 cup of water, add ketchup and all the remaining ingredients, to taste. Simmer on low heat for about 10 minutes. Blend, until smooth. Cut the ribs into smaller pieces, brush well with the sauce. Bake in 200C for about 1 1/2 - 2 hours or until very tender. Brush the meat with the BBQ sauce during baking. Serve with onion rings, baked potatoes or fries. Enjoy:)
Moja druga połówka zabiłaby za to danie ! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńCo tam żeberka jak są pieczone ziemniaki xD Dawno nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńFanem żeberek zdecydowanie jest mój teść :)
OdpowiedzUsuńTen przepis bedzie chyba jednym z moich faworytów :3 Zrobilam screena i nie mogę się doczekać aż go zrobie!
OdpowiedzUsuńjak dawno nie jadłam żeberek:)
OdpowiedzUsuńIt must have been more than a decade since I last had some bbq ribs. This looks seriously mouthwatering.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają Twoje żeberka. Nie wiedziałam, ze sos można samemu zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię skrzydełka w sosie BBQ, żeberka też na pewno świetnie smakują :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na sos podkradam :)
OdpowiedzUsuńQue buena pinta! Me encantaría probarlo! ������
OdpowiedzUsuńBiorę przepis, ponieważ uwielbiam sos bbq :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie aż ślinka leci :) Natalio mam do Ciebie pytanie. Kiedyś robiłam ( nie piekłam ) takie ciasteczka z płatków owsianych. Mieszało się to w garnku , wiem ze było kakao , masło chyba i nie pamietam co jeszcze , nie pamietam tez proporcji. Mam nadmiar płatków w domu i ogromą chęć na te ciasteczka. Układało się je potem na blaszce i czekało aż wystygną. Może znasz ten przepis ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam tego przepisu, ale brzmi pysznie☺ U mnie na blogu jest przepis na inne ciasteczka owsiane z czekoladą☺
UsuńNigdy jeszcze tej potrawy nie jadłam. Muszę kiedyś spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńz chęcią zjadłabym takich żeberek :D
OdpowiedzUsuńAch, jakie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńNic, tylko jeść.
Dawno nie serwowałam tak pięknego dania dla rodzinki.
Pozdrawiam :)
Przepysznie się prezentują :) Zjadłabym nawet teraz :)
OdpowiedzUsuńNie lubię żeberek :P
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis :) Danie wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żeberka w sosie bbq! Pycha!
OdpowiedzUsuńMusze zrobić żeberka według Twojego przepisu.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper! Myślę, że łącząc kurczaka i ten sos byłoby równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pyszne pomysły! <3
OdpowiedzUsuńMuchas gracias por tu comentario en mi blog! Feliz fin de semana! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam żeberek, mniam! :)
OdpowiedzUsuńtrès belle assiette qui met an appétit
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Bardzo fajne danie kuchni amerykańskiej. Nigdy jeszcze nie próbowałem tych krążków z cebuli. Muszę też je spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
Patryk
Ale zrobiłaś mi ochotę!
OdpowiedzUsuńUuuuu wygląda smacznie jednak żeberka nie moja bajka :P
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żeberka. Te przygotowane przez ciebie wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru :)
ANRU,
zapisany do wypróbowania- dobrych sosów nigdy za wiele:)
OdpowiedzUsuńThis looks so yunny! I follow you. Please follow back ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla Męża, bo ja za żeberkami nie przepadam
OdpowiedzUsuń