grudnia 11, 2017

Czekoladowe kubeczki / Chocolate Pots

Czekoladowe kubeczki przepis
Czekoladowe kubeczki 
Czekoladowe kubeczki przepis
Dziś przepis dla wszystkich fanów ciemnej czekolady - czekoladowe kubeczki z sosem mandarynkowym. Połączenie cytrusów z czekoladą jest wspaniałe, bardzo świąteczne, ale poza sezonem możemy zastąpić sos świeżymi owocami jagodowymi, na przykład malinami czy truskawkami. Stopień wypieczenia deseru zależy od czasu, jaki spędzi on w piekarniku - na zewnątrz będzie chrupiący i wypieczony, a w środku pozostanie płynny (jeśli będziemy piec troszkę krócej) lub jego konsystencja będzie przypominać wilgotne brownie (jeśli deser potrzymamy dłużej w piekarniku).  Takie kubeczki są najlepsze na ciepło. Smacznego:)

Przepis Jamiego Olivera.

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z czekoladą :)

Jeśli lubicie czekoladowe desery, polecam również moje pyszne ciasto Rocher:




Czekoladowe kubeczki, składniki:


300 g ciemnej czekolady 70%,
200 g masła,
300 g cukru (można dać trochę mniej, deser jest słodki),
5 dużych jajek,
szczypta soli

8 mandarynek,
2 łyżki cukru

Czekoladowe kubeczki, przygotowanie:


Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i szczyptą soli. Odstawić do przestygnięcia.Z miksować jajka z cukrem na jasną masę, stopniowo wlewać masę czekoladową, wymieszać. Przelać całość do foremek (nadadzą się duże foremki do muffinek lub kokilki / ramekiny - ilość porcji zależy od ich wielkości, może wyjść od 6 do 12). Foremki ułożyć na blaszce, do blachy wlać wrzącą wodę - tyle, by sięgała foremkom do połowy. Piec 25 minut (lub trochę krócej, zwłaszcza jeśli mamy małe foremki np. takie do muffinek) w 160 C. Przygotować sos mandarynkowy: wycisnąć sok z owoców, dodać cukier, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu, około 15 minut lub do zredukowania sosu. Polać gotowy deser.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


ENGLISH:

300 g od dark chocolate 70%,
200 g of butter,
300 g of sugar,
5 large eggs,
a pinch of salt,

8 tangerines,
2 tbsp of sugar

Melt the chocolate with butter and a pinch of salt, set aside to cool. Whisk the eggs with sugar, until pale. Gradually add chocolate mixture, mix well. Divide the batter into molds (6 to 12 portions), place them in a baking tray and pour enough boiling water to cover them halfway through. Bake for about 25 minutes in 160C. Prepare the tangerine sauce: squeeze the juice out of the fruits, add sugar and boil. Turn the heat down to low and simmer, until thickens. Pour it over the chocolate pots. Enjoy:)

Recipe by Jamie Oliver.

35 komentarzy:

  1. Oooo matko! A ja tak uwielbiam czekoladę! :) Idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dosłownie rozkosz w kubeczku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie, by to chyba nie wyszło, bo zjadłabym to czekolade :)

    OdpowiedzUsuń
  5. They look incredibly rich and divine!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajka w małym kubeczku. Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja córka się ucieszy:))bardzo lubi czekoladę:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Same dobre rzeczy tu robisz :D A mi brak czasu by testować twoje przepisy! :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie pyszności jestem chętna :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  10. czekoladowa przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też się szykuję by zrobić ten czekoladowy przysmak wg Oliviera.
    Super apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to fajnie wygląda. Bardzo mi się podobają.
    Zawsze masz świetne pomysły.
    Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh, lovely, chocolate!
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  14. O to musi być pyszne, czekolada i mandarynki smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda mega smacznie, robiłam kiedyś takie, świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem ciekawa jak smakowałoby takie połączenie smaków :)
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. comment peut-on résister à une telle gourmandise c'est mon péché mignon
    bonne ssoirée

    OdpowiedzUsuń
  18. Yummy! This looks amazing.I am sooo much into everything choclate right now. By the way, I also made gingerbread this year and it was soooo good! We made a huge batch and I was sure that it will last until christmas but then we ended up eating it all in only one week :D so we will make more this Sunday :D
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  19. Do kawki idealne :):)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniami, widzę, że bez glutenu, to u nas w domu też się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  21. O, jaki wspaniały deserek! Jadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. to ja poproszę, bo kocham czekoladę :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Jem już oczami taki wyśmienity deser :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrezygnowałabym z sosu mandarynkowego, ale wyglądają cudownie i musiały być bardzo czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. cytrusy i czekolada - dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszne, ale trochę za slodkie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger