Arabska shakshouka, czyli jajka sadzone w sosie pomidorowym to rewelacyjne danie na szybki obiad lub kolację. Ostatnio wymyśliłam jej inną wersję, inspirowaną kuchnią meksykańską. W moim pikantnym sosie znalazły się czerwona fasola, kukurydza, papryka i pomidory. Wyszło bardzo smaczne danie, które wspaniale smakuje z chrupiącym pieczywem. Smacznego:)
4 jajka,
około szklanki passaty lub puszka pomidorów (w sezonie używamy świeżych pomidorów),
ok. 1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki czerwonej fasoli,
1/2 szklanki kukurydzy,
mała czerwona papryka,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, chili, oregano, kumin/kmin rzymski (do smaku)
Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut z paskami papryki, dodać drobno posiekany czosnek.Zalać całość pomidorami i wodą, dodać pozostałe warzywa, dusić do zgęstnienia sosu, doprawić. Do gorącego sosu ostrożnie wbić jajka, przykryć, dusić do ścięcia się białka. Posypać natką pietruszki.
ENGLISH:
4 eggs,
approx. 1 cup of passata or 1 can of tomatoes,
1/2 cup of water,
1/2 cup of red kidney beans,
1/2 cup of corn,
1 red bell pepper,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chopped parsley,
salt, pepper, chili, oregano, cumin (to taste)
Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and strips of pepper. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Pour in the passata and water, add the remaining vegetables, season well and simmer, until thickens. To the simmering sauce, crack in the eggs. Cover and simmer, until set to your likening. Sprinkle with parsley. Serve with crusty bread. Enjoy:)
This makes a great protein rich meal for weekdays!
OdpowiedzUsuńsycący pomysł na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńKolorowo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńZjadłam przed chwilą syty obiad, ale jeszcze miejsce na tą pyszność by się znalazło :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, przepyszne jajka! <3
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowanych jajek jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się ten pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, a zarazem smaczna potrawa :) Kolorowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Panią serdecznie,
Patryk
Dobre, sycące śniadanie :)
OdpowiedzUsuńLove this, my kind of food! Great mix of ingredients. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio takie jajka, niestety nie przypadły mi do gustu ;(
OdpowiedzUsuńTrzeba wypróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńlooks so good :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubię :-)
OdpowiedzUsuńCałkiem niedawno miałem wielką fazę na szakszukę! (wybacz taką pisownię) Zawsze robiłem ją w sposób tradycyjny, ale teraz na pewno wypróbuję Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pierwszy raz widzę, ale z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTakiego sposobu na jajka jeszcze nie znałam, ależ to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńc'est un plat que j'aime beaucoup délicieux
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Ale pyszności. :)
OdpowiedzUsuńlooks wonderful with these eggs !
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo pożywne i lepsze niż jaja solo
OdpowiedzUsuńTak, jak już pisałam nieraz uwielbiam meksykańskie smaki! Podoba mi się idea takiego dania.
OdpowiedzUsuńCałość śliczna i na pewno smaczna.
Czarujesz przepiękne wspaniałości.
Pozdrowionka piątkowe :)
Sounds and looks very tasty!
OdpowiedzUsuńI love eggs.
Have a good weekend
Super wygląda:0
OdpowiedzUsuńOjej, pierwszy raz spotykam się z takim przepisem :O
OdpowiedzUsuńWygląda super, a czy można zamiast kukurydzy użyć soczewicę, albo ciecierzycę>
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
mmm!! Jakie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńTakiego dania niestety nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńO jak smacznie, ja robiłam pierogi meksykańskie polecam <3 Może wzajemna obserwacja >?
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post<3 oraz
Instagram.
Chetnie bym zjadła takie śniadanko.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takie danie,wygląda pysznie.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNo to jutro robię na śniadanie. :D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na nieco inną szakszukę :) Jak dla mnie zapowiada się przepysznie!
OdpowiedzUsuńtakie śniadania to ja bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńKIedyś je jadłam ;)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe te jaja;D
OdpowiedzUsuńSuper, lubię jajka na śniadanie, a takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji z jajkami jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuń