Po Świętach zazwyczaj potrzebuję trochę odpocząć od ciężkich, tłustych. tradycyjnych potraw. Na poświąteczną kolację warto przygotować sobie wtedy lekką i bardzo zdrową sałatkę - moja składa się z samych dobrych produktów: komosy ryżowej, prażonych pestek, słodkiej, pieczonej papryki i mnóstwa innych warzyw. Pestki granatu możemy tu zastąpić suszoną żurawiną lub kompletnie pominąć te dodatki - ich słodycz dobrze się jednak komponuje ze słonym smakiem fety. Komosę możemy wymienić na kaszę jaglaną lub brązowy ryż ugotowany na sypko. Smacznego:)
na 2 duże porcje:
2 duże garście roszponki,
duża czerwona papryka,
kilka plastrów sera feta,
1/3 ogórka,
mały pomidor (opcjonalnie),
pół czerwonej cebuli,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
kilka łyżeczek pestek granatu,
ok. 200 g brokułu ugotowanego na parze,
garść pestek słonecznika i dyni,
ok. 3/4 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
na dressing:
kilka łyżeczek miodu,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
ok. 1/5 szklanki oliwy,
szczypta suszonych ziół, najlepiej greckich,
szczypta granulowanego czosnku, sól, pieprz
Pestki podprażyć na suchej patelni. Paprykę piec w całości w 200 stopniach, około 15 minut lub do miękkości i momentu, gdy skórka ściemnieje. Włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 10 minut. Po tym czasie ostudzić paprykę, delikatnie obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w paski. Cebulę pokroić w półplasterki, wycisnąć na nie kilka łyżeczek soku z cytryny, odstawić do lekkiego zamarynowania na około 15 minut. Na talerzach układać porcję sałaty, pokrojone w kostkę pomidory i ogórka, marynowaną cebulę i pozostałe warzywa. Posypać całość pestkami granatu i ziarnami słonecznika i dyni, wkruszyć ser feta. Przygotować dressing: oliwę połączyć z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami (do smaku). Polać sałatkę.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
for 2 large portions:
a big handful of lamb's lettuce,
1 large red bell pepper,
few big slices of feta cheese,
1/3 of a diced cucumber,
1 tomato, diced (optional),
1/2 of a red onion,
few tsp of lemon juice,
few tsp of pomegrnate seeds,
200 g of steamed broccoli florets,
few tsp of sunflower and pumpkin seeds,
approx. 3/4 cup of cooked quinoa
for the dressing:
few tsp of lemon juice,
few tsp of honey,
approx. 1/5 cup of olive oil,
granulated garlic, greek dry herbs, salt and pepper (to taste)
Roast the sunflower and pumpkin seeds on a dry pan, set aside. Bake the whole pepper in 200 C for about 15 to 20 minutes or until tender and dark. Place in a bowl, cover with plastic wrap and let it sit for about 10 minutes. Let the pper cool for a bit and gently remove the skin and seeds. Cut into strips. Cut the onion into half moons, sprinkle with some lemon juice and let it marinade for about 15 minutes. Place all the vegetables on prepared plates, sprinkle with cheese and seeds. Prepare the dressing: combine all the ingredients, to taste. Pour some dressing all over the salad. Enjoy:)
Dobrze jest powrócić do takiego warzywnego jedzonka po świętach :) My dziś kończymy sałatkę jarzynową ale bez majonezu ;P
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńI want some too! Looks so pretty, healthful and delicious.
OdpowiedzUsuńTak apetycznie wygląda ta sałatka i ma świetneie dobrane składniki, że... porywam jedną miseczkę tej sałatki i znikam :)
OdpowiedzUsuńTakie treściwe i kolorowe sałatki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka świetna na poświąteczny odpoczynek:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńten przepis to coś dla mnie. Często przygotowuję sobie sałatki, ale jeszcze nigdy z granatem. Musze wypróbować :D
OdpowiedzUsuńpo świętach taka sałatka jak najbardziej sprawdzi się jako lekki obiad ;)
OdpowiedzUsuńPo Świętach idealna :D
OdpowiedzUsuńPrzepadam za sałatkami. Przepis zabieram:)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńJa też po świętach lubię takie lekkie, zielone sałatki :) Detoks jest naprawdę potrzebny
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną paprykę. :) Tak samo jak ser feta.
OdpowiedzUsuńomom moje smaki:)
OdpowiedzUsuńThat would be perfect for me! I love quinoa.
OdpowiedzUsuńHappy New Year!
Po świętach idealna:)
OdpowiedzUsuńLinda postagem.
OdpowiedzUsuńFeliz 2018.
Abraços
https://glamour-02.blogspot.com.br/
Widzę, że coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhmmm może wypróbuje ten przepis :D
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka :-)
OdpowiedzUsuńOsobiście musiałabym wykluczyć paprykę ponieważ akurat nie lubię jej ale wszystkie pozostałe składniki jak najbardziej mi odpowiadają, więc będę musiała wypróbować Twój przepis bo na zdjęciu wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo smaczne połączenie, a do tego tyle zdrowych składników w jednym ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Będzie idealnym elementem styczniowej diety :D
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda apetycznie i chętnie takiej bym zjadła po świętach :)
OdpowiedzUsuńProsta do przygotowania sałatka :) Ta sałatka pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
sałatka samo zdrowie :) takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę to bym zjadła :D
OdpowiedzUsuń