Polecam też sernik w murzynku:)
na blaszkę o wymiarach 23x34 cm:
na ciasto:
500 g mąki,
2 całe jajka,
3-4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g zimnego masła,
opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody
na masę serową:
1 kg sera mielonego trzykrotnie (może być trochę więcej; temperatura pokojowa),
4 jajka,
2 szklanki cukru (można dać mniej, sernik jest dość słodki),
duża szczypta mielonej wanilii,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka masła
Ciasto: połączyć mąkę, proszek, kakao i cukier. Dodać masło, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać jajka, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, dodać troszkę zimnej wody), podzielić na 2 porcje, spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę lub kulka godzin, a nawet całą noc. Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę wyłożyć jedna porcję ciasta (można rozwałkować lub wylepić palcami), wyłożyć masę serową. Na ser pokruszyć resztę ciasta. Piec w 180 C około godziny.
Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku:)
ENGLISH:
for the crust:
500 g of flour,
2 eggs,
3-4 tbsp of sugar,
2 tbsp of cocoa,
3 tsp of baking powder,
250 g of cold butter,
few tbsp of cold water (optional)
for the cheesecake filling:
1 kg of dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 eggs,
2 cups of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
1 tbsp of softened butter
Prepare the crust: mix the flour, sugar, cocoa and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the eggs and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, form two discs, cover with plastic wrap and chill in the fridge for an hour. Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in the beaten egg whiites. Using your fingers, press one portion of a crust into the baking pan (22x34cm) - you can also roll it out. Place the cheesecake filling on the prepared crust and crumble the remaining crust on top. Bake in 180C for about an hour. Enjoy:)
Also see my Polish Cheesecake Brownie.
kocham serniki :)
OdpowiedzUsuńmój ulubiony <3
OdpowiedzUsuńThat looks seriously delicious and tempting!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię - u mnie nazywa się go Królewski :) Jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńMmmmniam! Uwielbiam ciemny sernik :D
OdpowiedzUsuńW moim domu to klasyk... nawet masę robimy podobnie - na 4 jajkach ale u mnie ze szklanką cukru i łyżeczką mąki.. nic więcej :)
OdpowiedzUsuńU mnie będzie królował tradycyjny :P
OdpowiedzUsuńMój ukochany serniczek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńSerniczek musi być przepyszny:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńOoo, uwielbiam a jeszcze nie piekłam :). Na pewno spróbuję <3
OdpowiedzUsuńMmmmm.... raj dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sernik, zresztą wszystkie serniki są mega ♥
OdpowiedzUsuńOczywiście oprócz piernika, makowca sernik również powinien znaleźć się na świątecznym stole. Wspaniały upiekłaś.
OdpowiedzUsuńKochana... Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)
U Ciebie zawsze smakowicie ;P
OdpowiedzUsuńMi sernik już się przejadł, kiedyś go za dużo jadłam :D
OdpowiedzUsuńhttp://paulan-official-blog.blogspot.com/
Oooh wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciacho. Aż ślinka cieknie. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)
OdpowiedzUsuńSernik ❤❤❤
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki <3
OdpowiedzUsuńSernik to obowiązkowe świąteczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍
OdpowiedzUsuńSernik to idealne ciasto na święta! :)
OdpowiedzUsuńil a l'air délicieux à noter
OdpowiedzUsuńjoyeuses fêtes
Bardzo apetyczny serniczek! :D Wesołych Świąt! :):):)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię sernik bez spodu, ale Twój prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdla mnie to obowiązkowe ciasto na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten sernik na ciemnym spodzie :) Właśnie moja taki dziś piecze na święta :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych świąt Bożego Narodzenia, spędzonych z bliskimi, w ciepłej, rodzinnej atmosferze :)
jestem wielką fanką serników- wszystkich, a ten to jeden z moich najulubieńszych:)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik :) Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńBeautiful! Merry Christmas Natalia! xo
OdpowiedzUsuńFajny serniczek :) Bardzo lubię serniki, szczególnie na kruchym spodzie :) Muszę taki sernik zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Pani zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia :)
Merry Christmas :)
Pozdrawiam,
Patryk
I just love cheesecake and yours looks so yummy!
OdpowiedzUsuńHave a very Merry Christmas!!!
ślicznie wygląda i wiem, że u mnie wszystkim by smakował, tylko nie mi :D jakoś nie przepadam za sernikami
OdpowiedzUsuńDano takiego nie piekłam. Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych serników i często taki robię :)
OdpowiedzUsuńKochan, dla Ciebie i Twoich bliskich wspaniałych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńale bym jadła;D
OdpowiedzUsuńjoyeux noël
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki a dodatek kruszonki dodatkowo pobudza moje kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Smak dzieciństwa, moja mama zawsze taki robiła :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a serniki absolutnie uwielbiam. Oby tylko bez rodzynek! :D
OdpowiedzUsuń