grudnia 20, 2017

Sernik na ciemnym spodzie z kruszonką / Polish Cheesecake with Cocoa Crumble


Dziś przepis na pyszny sernik na ciemnym spodzie, który dostałam od Cioci. Będzie świetną propozycją na świątecznym stole, z podanych proporcji upieczemy dużą blachę ciasta. Efekt końcowy, jak zawsze przy sernikach, zależy od dobrej jakości sera. Polecam, smacznego:)

Polecam też sernik w murzynku:)

na blaszkę o wymiarach 23x34 cm:

na ciasto:

500 g mąki,
2 całe jajka,
3-4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g zimnego masła,
opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody

na masę serową:

1 kg sera mielonego trzykrotnie (może być trochę więcej; temperatura pokojowa),
4 jajka,
2 szklanki cukru (można dać mniej, sernik jest dość słodki),
duża szczypta mielonej wanilii,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka masła

Ciasto: połączyć mąkę, proszek, kakao i cukier. Dodać masło, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać jajka, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, dodać troszkę zimnej wody), podzielić na 2 porcje, spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę lub kulka godzin, a nawet całą noc. Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę wyłożyć jedna porcję ciasta (można rozwałkować lub wylepić palcami), wyłożyć masę serową. Na ser pokruszyć resztę ciasta. Piec w 180 C około godziny.

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku:)


ENGLISH:

for the crust:

500 g of flour,
2 eggs,
3-4 tbsp of sugar,
2 tbsp of cocoa,
3 tsp of baking powder,
250 g of cold butter,
few tbsp of cold water (optional)

for the cheesecake filling:

1 kg of dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 eggs,
2 cups of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
1 tbsp of softened butter

Prepare the crust: mix the flour, sugar, cocoa and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the eggs and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, form two discs, cover with plastic wrap and chill in the fridge for an hour. Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in the beaten egg whiites. Using your fingers, press one portion of a crust into the baking pan (22x34cm) - you can also roll it out. Place the cheesecake filling on the prepared crust and crumble the remaining crust on top. Bake in 180C for about an hour. Enjoy:)

Also see my Polish Cheesecake Brownie.


Wishing you a Merry Christmas and a Very Happy New Year:)





44 komentarze:

  1. That looks seriously delicious and tempting!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię - u mnie nazywa się go Królewski :) Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmniam! Uwielbiam ciemny sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  4. W moim domu to klasyk... nawet masę robimy podobnie - na 4 jajkach ale u mnie ze szklanką cukru i łyżeczką mąki.. nic więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie będzie królował tradycyjny :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek musi być przepyszny:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo, uwielbiam a jeszcze nie piekłam :). Na pewno spróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ten sernik, zresztą wszystkie serniki są mega ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. Oczywiście oprócz piernika, makowca sernik również powinien znaleźć się na świątecznym stole. Wspaniały upiekłaś.
    Kochana... Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi sernik już się przejadł, kiedyś go za dużo jadłam :D
    http://paulan-official-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bajeczne ciacho. Aż ślinka cieknie. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik to obowiązkowe świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik to idealne ciasto na święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. il a l'air délicieux à noter
    joyeuses fêtes

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetyczny serniczek! :D Wesołych Świąt! :):):)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja zazwyczaj robię sernik bez spodu, ale Twój prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dla mnie to obowiązkowe ciasto na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię ten sernik na ciemnym spodzie :) Właśnie moja taki dziś piecze na święta :)

    Spokojnych świąt Bożego Narodzenia, spędzonych z bliskimi, w ciepłej, rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. jestem wielką fanką serników- wszystkich, a ten to jeden z moich najulubieńszych:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny sernik :) Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Beautiful! Merry Christmas Natalia! xo

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajny serniczek :) Bardzo lubię serniki, szczególnie na kruchym spodzie :) Muszę taki sernik zrobić w najbliższym czasie :)
    Życzę Pani zdrowych i wesołych świąt Bożego Narodzenia :)
    Merry Christmas :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  24. I just love cheesecake and yours looks so yummy!
    Have a very Merry Christmas!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. ślicznie wygląda i wiem, że u mnie wszystkim by smakował, tylko nie mi :D jakoś nie przepadam za sernikami

    OdpowiedzUsuń
  26. Dano takiego nie piekłam. Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń
  27. To jeden z moich ulubionych serników i często taki robię :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochan, dla Ciebie i Twoich bliskich wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam serniki a dodatek kruszonki dodatkowo pobudza moje kubki smakowe.

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  30. Smak dzieciństwa, moja mama zawsze taki robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda przepysznie, a serniki absolutnie uwielbiam. Oby tylko bez rodzynek! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger