grudnia 17, 2017

Zupa lazania / Lasagne Soup

Jeśli lubicie włoską lazanię, ale nie zawsze macie czas lub ochotę układać warstwy zapiekanki, warto ugotować niezwykle pożywną i przepyszną zupę inspirowaną tym klasycznym daniem. Znajdziemy w niej to, co znamy z oryginału: mielone mięso, pomidory, ser, bazylię i makaron. Jest idealna na chłodne dni, naprawdę polecam, smacznego:)

1.5-2 l domowego bulionu drobiowego,
500 g mielonego mięsa (u mnie indyk),
kilka płatów surowego makaronu do lazanii,
puszka pomidorów,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1-2 gałązki selera naciowego,
mały pęczek świeżej bazylii,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, tymianek, suszona bazylia,
kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli

Warzywa pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać mięso, smażyć do zarumienienia. Zalać całość bulionem i pomidorami, dodać koncentrat, doprawić. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. W międzyczasie połamać płaty makaronu na kawałki, ugotować w osobnym garnku. Pod koniec gotowania zupy, dodać posiekaną bazylię. Do miseczek nakładać porcje makaronu, nalać zupę, obficie posypać startym serem.

ENGLISH:

1.5-2l of homemade chicken stock,
500 g of ground turkey,
few sheets of lasagna noodles, broken up into smaller pieces,
1 tin of tomatoes (1 cup),
3 tsp of tomato paste,
1 carrot,
1-2 stalks of celery,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
a small bunch of fresh basil,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, dry basil
few tbsp of grated parmesan or/and mozzarella

Dice the vegetables, saute in a small amount of oil. Add the meat, cook, until lightly brown. Cover with stock and tomatoes, and the tomato paste, season well. Simmer on low heat, until tender. Meanwhile, cook the pasta in another pot. Add fresh basil to the soup. Place the pasta in bowls, cover with soup, sprinkle generously with grated cheese. Enjoy:)

22 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na niezwykłą zupę. Podoba mi się i pomysł i zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. So warming and packed full of flavour! A wonderful treat for cold days.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłyśmy prawdziwej lazani a co dopiero zupy :D Brzmi apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to musi smakować;)
    idealny przepis dla takiego zmarzlucha jak ja;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawa ta zupa, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lasagne uwielbiam, ale nie jadłam jeszcze w takiej wersji :) musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam takiej zupy ;) Ale wygląda Mega!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł, na pewno podkradnę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! i do tego bardzo oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje i na pewno smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł, lazanii w takiej wersji jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis i taki nietypowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz taką widzę. :) Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmm, yummy! I will make a cabbage lasagne for my birthday on friday and cannot wait to try it :)
    By the way, there is a fair fashion giveaway on my blog right now. A really pretty sweater that I think you might like too ;)
    Also, I wish you a most beautiful Christmas time and a wonderful time with your family!
    Much love
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  15. That must be so yummy!
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  16. Your soup sounds delicious! I've never used lasagna noodles this way, and want to try your recipe soon. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Estas sopas tienen muy buena pinta! Seguro que esta buenísima! Feliz Navidad! 🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy pomysł. Przyznam, że nigdy nie przygotowywałam takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny pomysł na przyrządzenie takiej zupy :) Bardzo apetycznie wygląda :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Pomysl na zupke niebanalny ;-)
    Udanego skoku do Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger