Tym razem polecam przepis na bardzo pożywną zupę z kurczakiem, ziemniakami, serem i śmietanką. Jest co prawda dość kaloryczna, ale naprawdę smaczna. Na pewno warto przygotować ją w sezonie zimowym. Aby trochę odtłuścić zupę, można zastąpić śmietankę mlekiem. Smacznego:)
1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego,
pojedyncza pierś kurczaka,
3-4 ziemniaki,
gałązka selera naciowego,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
kilka łyżek groszku,
ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
kilka łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek
kilka łyżek szczypiorku
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.Na patelni po mięsie przesmażyć pokrojone warzywa. Mięso i warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić groszek, następnie zalać całość mlekiem lub śmietanką, do smaku. Doprawić. Do miseczek nalewać porcje zupy, posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
ENGLISH:
1.5 - 2 l of homemade chicken stock,
1 small chicken breast,
3-4 potatoes,
1 stalk of celery,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
few tbsp of green peas,
1/2 cup of heavy cream or milk,
few tbsp of grated cheese,
salt, pepper, nutmeg, thyme (to taste),
few tbsp of chopped spring onions or chive
Cut the meat into cubes. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chpped vegetables, cook, until lightly golden. Add the meat and cover with stock. Simmer on low heat, until tender. after 15 to 20 minutes of cooking, add the peas and cream. Season to taste. Pour the soup into the bowls, sprinkle generously with grated cheese and chive. Enjoy:)
sycąca, bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńmusi smakować obłędnie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy, szczególnie zimą :)
OdpowiedzUsuńThis looks really creamy and warming!
OdpowiedzUsuńnever tried this recipe, it seems really tasty
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńlooks beautiful and delicious!!
OdpowiedzUsuńMniam coś nowego i pysznego:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, a przepis sobie zapiszę w notatniku :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda - chyba spróbuję ją ugotować
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie sie prezentuje :) Nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńFajna zupa, na zimowe dni idealnie pasuje :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną porcję na wynos :D
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pięknie :) Nie pamiętamy kiedy ostatnio jadłyśmy zabielaną zupę :D Trzeba się przejść do babci :P
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka. Bardzo takie lubię 😃
OdpowiedzUsuńMój tato lubi zupy ziemniaczane i kartoflanki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda zupa :) Uwielbiam zupę serową i ziemniaczaną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
Mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńmmm!! Zupa wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie dla mnie tylko bez kurczaka (vege) i by było świetne;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Siebie - nowy post świąteczny🎄
bardzo apetyczna;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Zjadłabym. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis podkradłam i jutro będę robić. Oby w poľowie wyglądała tak smakowicie jak Twoja.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie i rozgrzewająco :). Jak na po wyjeździe na narty.
OdpowiedzUsuńZupka wygląda przesmacznie :) Z dodatkiem sera musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńkonkretna zupka :)
OdpowiedzUsuń