na blaszkę o wymiarach 20x30cm:
300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki cynamonu,
180 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
skórka starta z dużej pomarańczy,
2/3 szklanki oleju,3 jajka (w temperaturze pokojowej),
2 -3 duże banany,
jabłko,
opcjonalnie 100 g orzechów
Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, skórkę, cynamon i wanilię. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłko, orzechy oraz pokrojone na dość grube plasterki banany. Wymieszać całość łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę (jest dość gęste), wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością cynamonu.
ENGLISH:
300 g of flour,
1 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of cinnamon,
180 g of sugar,
zest from one big orange,
a big pinch of vanilla,
2/3 cup of oil,
3 eggs (room temperature),
2-3 large bananas, sliced,
1 apple, peeled and diced,
100 g of chopped walnuts (optional)
Grease your baking pan (20x30 cm), cover with parchment paper and set aside. Mix flour, soda, baking powder, orange zest and cinnamon. In another bowl, beat the eggs with oil and sugar, until light and fluffy (5 minutes). Add the flour mixture and mix shortly, just to combine. Using a spoon or a spatula, fold in the fruits and nuts. Pour the batter into your prepared pan and bake for about 40 to 45 minutes (180C). Dust the cake with some cinnamon sugar. Enjoy:)
lubię takie ciasta, bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńLooks very moist and tasty! A perfect afternoon snack.
OdpowiedzUsuńNo to ładnie się zgrałyśmy, bo u mnie dziś ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu :) uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńDo takich wspaniałości nie trzeba mnie dużo namawiać :D
OdpowiedzUsuńciasto z bananami chodzi za mną od dawna, niestety zanim dojrzeją, z reguły pożerają je dzieci:)
OdpowiedzUsuńW sam raz na dzisiejsze chłodne popołudnie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo domowo i smacznie :). Spróbuję kiedyś. Bananowe i cynamonowe smaki to zupełnie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie smakuje
OdpowiedzUsuńso beautiful cake!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńOj musi być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMyślę ze by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, lubię ciasta z bananami, szczególnie zimą :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Takie proste ciasta są zdecydowanie najlepsze :) Porywam kawałek ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie- puszyste z owocami i moim ulubionym cynamonem- mniam;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny! Super zdjęcia
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie proste przepisy - zawsze są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńun gâteau parfait plein de saveurs j'aime beaucoup
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Mmmmm z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe szkoda że nie mam bananów
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. ja robie też ciasta z bananami, ale nie dodaje wtedy jajek. Banany je zastępuja doskonale.
OdpowiedzUsuńwyglada przepysznie
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda te ciasto z bananami :) Fantastyczny deser na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk