Bardzo lubię przygotowywać gulasz - za każdym razem inny, ale zawsze z delikatnym mięsem i warzywami. Dzisiejsza wersja to łagodna potrawka z kurczakiem, marchewką, groszkiem i pieczarkami. Idealna z ziemniaczanym puree, kaszą lub ryżem. Smacznego:)
Polecam tez inne przepisy na gulasz:)
500 g piersi z kurczaka,
250 g pieczarek,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
szklanka mrożonej marchewki z groszkiem,
1-2 gałązki selera naciowego,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyzek posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek,bazylia, majeranek lub inne ulubione suszone zioła
Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną paprykę, cebulę, seler i plasterki pieczarek.Po kilku minutach dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka, zalać całość płynem (tyle, by delikatnie zakrywał składniki). Doprawić. Dusić do miękkości składników - 10 minut przed końcem duszenia dodać marchewkę z groszkiem oraz natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody.
ENGLISH:
500 g of chicken breast,
250 g of button mushrooms,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of frozen peas and carrots,
1 small red bell pepper,
1-2 stalks of celery,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
1-2 tsp of potato/corn starch
few tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet pepper, dry herbs (thyme, basil, marjorame or any other herbs of your choice)
Cut the meat into bite size pieces, saute, until golden brown. Set aside. To the same pan, add chopped onion, sliced mushrooms and selery and diced pepper. After few minutes, add finely chopped garlic. Add the chicken, gently cover with liquid and simmer on low heat, until tender (25 minutes). After 15 minutes add the peas and carrots, sprinkle with parsley. Mix the starch with some water, add enough to thicken the sauce. Serve over mashed potatoes or rice. Enjoy:)
Mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńale pycha:)
OdpowiedzUsuńThe chicken pieces are really succulent!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! :D Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMój blog
Bardzo sycące i apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę cudownego dnia ;)
ANRU,
Bardzo lubię sałatki:))Twoja zapowiada się pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz, ale mój przepis jest zupełnie inny :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję nowy :)
Uwielbiam!! Tez robię na różne sposoby, mója ulubiona wersja to gulasz z ogorkiem kiszonym i kasza gryczana:) a za raz po tym wersja z papryka i pieczarkami:)
OdpowiedzUsuńHmmm, that looks lovely. Perfect for this season.
OdpowiedzUsuńHappy 2018
Marchewki z groszkiem nigdy nie dodawałam :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńIdealne danie dla zapracowanych. Można zrobić dzień wcześniej oraz zamrozić :)
OdpowiedzUsuńNiejednokrotnie zdarza mi się gotować gulasz, bardzo lubię takie dania ale u mnie jednak przepis wygląda inaczej :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię potrawy gulaszowe. Można się wtedy w kuchni wykazać i smakiem i chęcią na coś konkretnego. Twoja propozycja gulaszowa bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na obiad dla lubiących tego typu dania ;)
OdpowiedzUsuńja z kaszką poproszę;D
OdpowiedzUsuńProste a jakie pyszne danie 😃
OdpowiedzUsuńun plat appétissant plein de saveurs j'aime beaucoup
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Pycha, my też bardzo lubimy różnego rodzaju gulasze, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym :)
OdpowiedzUsuńLooks really good!
OdpowiedzUsuńThis post is surely making me hungry darling dishes look realy delicious darling..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in lahore
Najlepszy pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, idealny dla zapracowanych :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie 😊
OdpowiedzUsuńAleż się głodna zrobiłam :):)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na jakieś warzywne danie :)
OdpowiedzUsuńtakie obiady to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie. :)
OdpowiedzUsuńI warzywny też jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńFajna potrawka ☻ Uwielbiam takie dania ♥
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Pysznie i klasycznie :)
OdpowiedzUsuńwyrzuciłabym tylko groszek i byłoby idealnie :)
OdpowiedzUsuń