Kurczak w sosie pieczarkowym |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka:)
ENGLISH:
4-4 chicken thighs (bone in, skin on),
500 g of button mushrooms,
1 large onion,
1 stalk of celery,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
few tbsp of chopped parsley,
1 tbsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, sweet paprika
Heat some oil in a pan. Season the meat on both sides and cook, skin side down, until deeply golden brown. Turn the meat and cook on another side, until tender. Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms and finely chopped vegetables. Cook for about 5 minutes and season well. Pour over some stock or water and simmer for additional 5 to 10 minutes. Mix the flour with some water and add to the mushrooms, stir, until thickens. Sprinkle with some parsley. Add in the chicken and cook for about 5 minut, until heated through. Note: to make sure chicken skin is crispy, you can serve meat and sauce separately. Serve over potatoes and a salad on the side. Enjoy:)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Kurczak w sosie pieczarkowym, składniki:
4-6 udek z kurczaka (ze skórą i kośćmi),
500 g pieczarek,
duża cebula,
gałązka selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek natki pietruszki,
łyżka mąki,
500 g pieczarek,
duża cebula,
gałązka selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek natki pietruszki,
łyżka mąki,
opcjonalnie 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka
Kurczak w sosie pieczarkowym, przygotowanie:
Udka oprószyć przyprawami, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości - rozpocząć od smażenia skórką do dołu i odwrócić dopiero, gdy się mocno przyrumieni, a mięso będzie można łatwo odwrócić - kurczak powinien być w całości usmażony. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek oraz drobno posiekane warzywa. Smażyć około 5 minut. Zalać całość wodą lub bulionem, doprawić do smaku, gotować na małym ogniu, do miękkości. Zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Posypać natką pietruszki. Dodać kurczaka, gotować jeszcze kilka minut, do podgrzania mięsa. UWAGA: Jeśli chcemy mieć pewność, ze skórka kurczaka będzie chrupiąca, podajmy mięso i sos osobno.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
4-4 chicken thighs (bone in, skin on),
500 g of button mushrooms,
1 large onion,
1 stalk of celery,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
few tbsp of chopped parsley,
1 tbsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, sweet paprika
Heat some oil in a pan. Season the meat on both sides and cook, skin side down, until deeply golden brown. Turn the meat and cook on another side, until tender. Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms and finely chopped vegetables. Cook for about 5 minutes and season well. Pour over some stock or water and simmer for additional 5 to 10 minutes. Mix the flour with some water and add to the mushrooms, stir, until thickens. Sprinkle with some parsley. Add in the chicken and cook for about 5 minut, until heated through. Note: to make sure chicken skin is crispy, you can serve meat and sauce separately. Serve over potatoes and a salad on the side. Enjoy:)
To musi być pyszne. Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:))wypróbuję w najbliższym czasie:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMusi być dobre, choć ja ogólnie bardzo lubię kurczaka w różnej formie :)
OdpowiedzUsuńUkochana klasyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńThe chicken thighs are so nicely golden crisp...perfect to pair with creamy mushroom gravy.
OdpowiedzUsuńwyjątkowo apetyczne danie, ostatnio trochę mi się kurczak przejadł, ale takiego bym zjadła z dokładką :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńlooks wonderful Natalia!
OdpowiedzUsuńTeż jestem bardziej za pieczonym kurczakiem, ale i ten chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńale musi pachnieć:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Aż zrobiłem się głodny!
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mojego Połówka. On uwielbia takie obiady :)
OdpowiedzUsuńChyba wykorzystam przepis na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smażone lub pieczone udka z kurczaka :)Idealny dodatek mięsny do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
Standardowo za pieczarkami nie przepadam, więc danie nie dla mnie ale czasem dla męża oczywiście przygotowuję dania z tymże składnikiem :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że pieczarki w takiej formie by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWszystko super, ale smak sosu bym zmieniła! ☺
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńjutro robię go na obiad ;D
OdpowiedzUsuńja bym tylko upiekła, bo jakoś średnio lubię smażone mięso, ale tak to obiadek pycha :)
OdpowiedzUsuńA ja zamiast pieczarek dałabym podgrzybki :D
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszedł świetny ;)
OdpowiedzUsuńSuper,bardzo się cieszę,pozdrawiam☺☺
UsuńUwielbiam kurczaka. :)
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka i pieczarki, a w takim wydaniu myślę, żebym polubiła podwójnie :)
OdpowiedzUsuń