stycznia 18, 2018

Kurczak w sosie pieczarkowym/ Chicken with Mushroom Gravy


Kurczak w sosie pieczarkowym przepis
Kurczak w sosie pieczarkowym 


Bardzo rzadko przygotowuję smażonego kurczaka, najczęściej wybieram zdrowsze przepisy na pieczone czy gotowane mięso. Od czasu do czasu mam jednak ochotę na tradycyjnego kurczaka z chrupiąca skórką, dlatego dziś proponuję soczyste udka kurczaka w sosie pieczarkowym. Są pyszne z ziemniakami i zestawem surówek. Smacznego:) 

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka:) 

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z kurczakiem, polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:



Kurczak w sosie pieczarkowym, składniki:

4-6 udek z kurczaka (ze skórą i kośćmi),
500 g pieczarek,
duża cebula,
gałązka selera naciowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek natki pietruszki,
łyżka mąki,
opcjonalnie 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka

Kurczak w sosie pieczarkowym, przygotowanie:

Udka oprószyć przyprawami, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do miękkości - rozpocząć od smażenia skórką do dołu i odwrócić dopiero, gdy się mocno przyrumieni, a mięso będzie można łatwo odwrócić - kurczak powinien być w całości usmażony. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek oraz drobno posiekane warzywa. Smażyć około 5 minut. Zalać całość wodą lub bulionem, doprawić do smaku, gotować na małym ogniu, do miękkości. Zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Posypać natką pietruszki. Dodać kurczaka, gotować jeszcze kilka minut, do podgrzania mięsa. UWAGA: Jeśli chcemy mieć pewność, ze skórka kurczaka będzie chrupiąca, podajmy mięso i sos osobno.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




ENGLISH:


4-4 chicken thighs (bone in, skin on),
500 g of button mushrooms,
1 large onion,
1 stalk of celery,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
few tbsp of chopped parsley,
1 tbsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, sweet paprika

Heat some oil in a pan. Season the meat on both sides and cook, skin side down, until deeply golden brown. Turn the meat and cook on another side, until tender. Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms and finely chopped vegetables. Cook for about 5 minutes and season well. Pour over some stock or water and simmer for additional 5 to 10 minutes. Mix the flour with some water and add to the mushrooms, stir, until thickens. Sprinkle with some parsley. Add in the chicken and cook for about 5 minut, until heated through. Note: to make sure chicken skin is crispy, you can serve meat and sauce separately. Serve over potatoes and a salad on the side. Enjoy:)

26 komentarzy:

  1. To musi być pyszne. Aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie:))wypróbuję w najbliższym czasie:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być dobre, choć ja ogólnie bardzo lubię kurczaka w różnej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. The chicken thighs are so nicely golden crisp...perfect to pair with creamy mushroom gravy.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyjątkowo apetyczne danie, ostatnio trochę mi się kurczak przejadł, ale takiego bym zjadła z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też jestem bardziej za pieczonym kurczakiem, ale i ten chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie! Aż zrobiłem się głodny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie idealne dla mojego Połówka. On uwielbia takie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba wykorzystam przepis na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię smażone lub pieczone udka z kurczaka :)Idealny dodatek mięsny do obiadu :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  11. Standardowo za pieczarkami nie przepadam, więc danie nie dla mnie ale czasem dla męża oczywiście przygotowuję dania z tymże składnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wydaje mi się, że pieczarki w takiej formie by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko super, ale smak sosu bym zmieniła! ☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja bym tylko upiekła, bo jakoś średnio lubię smażone mięso, ale tak to obiadek pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja zamiast pieczarek dałabym podgrzybki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię kurczaka i pieczarki, a w takim wydaniu myślę, żebym polubiła podwójnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger