stycznia 24, 2018

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym / Pasta with Chicken and Creamy Tomato Sauce

Tym razem propozycja na szybki obiad, czyli makaron w sosie pomidorowym ze śmietanką, kurczakiem i szpinakiem. Do tego dania możemy użyć swoich ulubionych warzyw, świetnie sprawdzi się tu papryka, papryczka chili, brokuł czy groszek. Taki  makaron jest najlepszy posypany świeżo startym parmezanem. Smacznego:)

500 g piersi z kurczaka,
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1/3 szklanki śmietanki (18, 30 lub 36 %),
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
duża garść świeżego szpinaku,
kilka dużych listków bazylii,
kilka łyżek parmezanu,
przyprawy do smaku: sól pieprz, oregano, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka
ugotowany makaron

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler i czosnek. Smażyć kilka minut, dodać koncentrat. Po minucie smażenia wrzucić kurczaka, podlać wodą (tak, by lekko zakrywała składniki). Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec wlać śmietankę i wrzucić posiekane listki bazylii oraz szpinak. Gotować kilka minut, aż liście zwiędną. Sos wymieszać z makaronem, posypać obficie parmezanem.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
4 heaping tsp of tomato paste,
1/3 cup of heavy cream,
approx. 1 cup of chicken stock or water,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 stalk of celery,
a big handful of fresh spinach,
few tbsp of chopped basil,
few heaping tbsp of grated parmesan cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, thyme, marjorame, sweet and hot paprika,
cooked pasta

Cut the meat into bite size pieces, season with salt and pepper. Cook in a small amount of oil, until lightly golden, set aside. To the same pan, add your chopped vegetables, saute for about 5 minutes. Add the tomate paste and chicken, cook for additional minute. Cover with the liquid, season well. Simmer on low heat, until tender. Add the heavy cream, basil and spinach. Cook for a minute, until it wilts. Toss with the pasta, sprinkle generously with parmesan cheese. Enjoy:)

23 komentarze:

  1. szybko i smacznie- lubie takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania makaronowe :)

    http://kiudlis.blogspot.com/2018/01/mam-nadzieje-ze-wiesz-ze-mozesz-mi.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze, że mój nie czyta blogów, zaraz by chciał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Od samego patrzenia zrobiłam się mega głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pożywne i proste, i smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki obiad zjadłabym z wielką chęcią :) pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Makaron to dla mnie zawsze smaczny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez wątpienia mogłabym zjeść takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi cudownie! Tylko dla mnie bez selera ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie szybkie i smaczne obiady :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda niezwykle apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to jedno z tych prostych i smacznych dań

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pyszne danie :) Bardzo lubię takie dania makaronowe z dodatkiem posypanego sera :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger