stycznia 05, 2018

Muffiny z mascarpone / Mascarpone Muffins

Muffiny są świetne w każdej wersji, ale jedne z lepszych to zdecydowanie te z mascarpone. Nadzienie serowe świetnie łączy się z ciemnym ciastem delikatnych muffinek. Przepis na  ich wnętrze podpatrzyłam tutaj, a same muffiny to już mój stary, ulubiony przepis na babeczki. Polecam, bo długo zachowują świeżość i są błyskawiczne w przygotowaniu. Smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki:)

1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
2 jajka,

1/4 szklanki ciemnego kakao,

szczypta mielonej wanilii,
1/3 szklanki oleju
,


nadzienie z mascarpone:


250 g mascarpone,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki mąki,
białko z dużego jajka (żółtko można dodać do ciasta)



Połączyć mąkę, kakao, cukier, wanilię i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka i żółtko, olej oraz śmietanę/jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Przygotować nadzienie serowe: wymieszać łyżką wszystkie składniki.  Przelać część ciasta do natłuszczonych foremek, nałożyć łyżeczkę nadzienia z mascarpone, nałożyć łyżeczkę ciasta (w sumie napełniać foremki do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut.

ENGLISH:

1 and 3/4 cup of flour,1 cup (250ml) of greek youghurt or sour cream,2 tsp of baking powder,1 cup of sugar,2 eggs,1/4 cup of cocoa powder,
a pinch of vanilla,1/3 cup of oil,

 for the fillling:
250 g of mascarpone,
4 tbsp of sugar,
2 tsp of flour,
1 large egg white (add the yolk to the muffin batter)

Preaheat your oven to 180 C. Grease your muffin tin and set aside. Mix all the dry ingredients (flour, cocoa, vanilla, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, yolk, yoghurt and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Prepare the filling: using a spoon, mix all the filling ingredients. Divide the batter evenly in the prepared muffin tin, add 1 tsp of filling and top with some additional batter . Bake for about 25 minutes.  Enjoy:)

39 komentarzy:

  1. Z mascarpone nie jadłam, ale domyślam się, że muszą być bardzo smaczne :). Zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do kawki, herbatki i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają te muffinki ☺ Bardzo je lubię ♥
    Życzę Pani wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. wow je suis certaine que c'est un délice miam
    bonne et heureuse année 2018

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne!!!moja córka często piecze muffinki :)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne to nadzienie, na pewno muffinki są przez to wilgotne i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Co ty tu wrzucasz w sezonie diet noworocznych ;/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie przepadam za mascarpone, ale Twoje muffinki wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mascarpone and cacao...an amazing combo for these delicious muffins!

    OdpowiedzUsuń
  11. oo.. z taką wersją jeszcze muffin nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki mascarpone chyba są jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią wypróbuje Twój przepis:) ostatnio przygotowywałam podobne mufiny z kremem z serka mascarpone i śmietany 30% :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z mascarpone bardzo lubię :) Narobiłaś mi smaku na takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie! Ja ostatnio robiłam z czekoladą na urodzinki kuzynki :)
    Obserwuje i pozdrawiam :)

    https://zzyciaawzietee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy jeszcze mufinek nie robiłam a te wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś podobne muffinki i były pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastic recipe, look tasty! Nice post darling, so good and interesting, love it!
    Enjoy in weekend! ♥

    New review post is on my blog. ♥
    Visit me here: http://thestoryofagothic.blogspot.rs/
    Maleficent ♥

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe muffinki. Nadziewane... to jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapisuję! Dzięki za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacja! Pyszne musza być takie nadziane muffiny :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię muffiny ale nigdy nie jadłam z serkiem mascarpone.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale dawno już nie jadłam mufinek

    OdpowiedzUsuń
  24. Dodatek mascarpone robi naprawdę dużo w wypiekach. W tym roku zrobi krem na bazie tego serka do tortu makowego. Po porostu rewelacja. Będę musiała znaleźć więcej takich przepisów.
    Pozdrawiam i życzę przyjemnego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  25. moja przyjaciółka uwielbia robić różne babeczki. myślę, że spodobałby się jej ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. wow its look delicious darling thanks for sharing..
    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  27. Mniam, chętnie się skuszę na takie muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Muffiny z takim nadzieniem są najlepsze jako przekąska w podróży :D

    OdpowiedzUsuń
  29. This is the right website for anybody who would like to understand thiss topic.
    You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
    You certainly put a new spin on a subject which has been written about for many
    years. Wonderful stuff, just great!

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie zrobiłam. Są świetne, ale z tej ilości składników została mi duża nadwyżka ciasta (przy foremce na 12 muffinów).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger