stycznia 30, 2018

Muffinki z Raffaello / Muffins with Raffaello Pralines



Muffinki z raffaello przepis
Muffinki z raffaello 

Muffinki z raffaello przepis

Muffinki z raffaello przepis


Dziś kolejna odsłona moich ukochanych muffinek - tym razem w wersji kokosowej z niespodzianką. W środku każdej babeczki ukryłam  pralinkę, a wierzch polałam rozpuszczoną czekoladą. Takie muffinki z raffaello na pewno posmakują każdemu wielbicielowi kokosowych smaków. Polecam, smacznego:)


Polecam wiele innych moich przepisów na muffinki:)

Polecam również moje czekoladowe muffinki z malinami:




Muffinki z raffaello, składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

2 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,

szczypta mielonej wanilii,
1/3 szklanki oleju
,


ok. 20 pralinek Raffaello

tabliczka białej czekolady,
kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania babeczek

Muffinki z raffaello, przygotowanie:


Połączyć mąkę, cukier, wanilię i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej oraz śmietanę/jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek (nie mieszać za długo, tylko do połazcenia składników, inaczej muffinki wyjdą suche; w cieście mogą zostać grudki). Przelać trochę ciasta do natłuszczonych foremek, nałożyć  do każdej pralinkę Raffaello, zakryć ją ciastem  (w sumie napełniać foremki do 3/4 wysokości). Piec w 180 stopniach około 25 minut. Gotowe muffiny polać rozpuszczoną białą czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

2 cups of flour,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
3/4 cup of sugar (or less, the muffins are quite sweet beacuse of the chocolate and pralines),
2 eggs,
a pinch of vanilla,
1/3 cup of oil,

approx. 20 Raffaello pralines,
100 g of white chocolate,
some coconut shavings to sprinkle on top of the muffins

Preaheat your oven to 180 C. Grease your muffin tin and set aside. Mix all the dry ingredients (flour, vanilla, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, yoghurt and oil. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Divide the batter evenly in the prepared muffin tin, add 1 praline into every muffin and cover with more batter.  Bake for about 25 minutes. Glaze the muffins with melted chocolate and sprinkle with coconut  Enjoy:)


28 komentarzy:

  1. Jejjj wyglądają tak smakowicie, chyba w weekend spróbuję wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Rafaello, bo jestem wielką fanką kokosa. Te muffiny wyglądają obłędnie i chętnie bym ich spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. They look so beautiful and delicious with coconut praline!

    OdpowiedzUsuń
  4. OMG! Muszą smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. tyyyle dobra w muffince:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurka... z wierzchu niepozorne, a w środku... <3 <3 mmm!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wyglądają i muszą tak smakować a nawet jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każdy fan kokosu i tych pralin będzie w niebie.... czyli my xD

    OdpowiedzUsuń
  9. zdziwiło mnie wsadzanie rafaello do muffinek. Myślałam, że tylko z wierzchu mają tak wyglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko, myślałam, że pożrę laptop jak tylko ukazały się moim oczom :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, przepysznie wyglądają! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smaka mi zrobiłaś! Wyglądają apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka niespodzianka to dodatkowy atut ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne muffinki i do tego ta niespodzianka, muszą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jako wielbicielka kokosowych smaków myślę, że byłabym zachwycona takimi muffinkami <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh, delicious! Love these muffins! What a great sweet treat! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  17. woow cudowne!! uwielbiamy kokosowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, mniam, fantastyczna propozycja :) i dość prosty przepis w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  20. Muffinki wyglądają przepysznie :) Uwielbiam takie słodkości domowej roboty :)

    Pozdrawiam Panią serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger