Bardzo lubię domowe pasty do kanapek, a moimi ulubionymi są te, które zawierają pestki słonecznika. Dzisiejszy przepis to nowa odsłona naszej ulubionej pasty z suszonych pomidorów, którą pokazywałam na blogu jakiś czas temu. Naprawdę warto spróbować, a potem doprawiać ją według własnego gustu, dodawać ulubione zioła czy inne składniki. Smacznego:)
2 bardzo duże czerwone papryki,
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
kilka dużych listków bazylii lub natki pietruszki,
kilka łyżek oleju lub oliwy (najlepiej o neutralnym smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnekZiarenka słonecznika zalać wodą i odstawić na 30 minut lub dłużej. Odsączyć. Papryki upiec w całości w 200 stopniach, około 20 minut lub do momentu gdy zmiękną i ściemnieją. Włożyć do miski, przykryć folią, odstawić na 15 minut. Po wystudzeniu ściągnąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Papryki, zioła, ziarna słonecznika i koncentrat zmiksować z taką ilością oliwy, by powstała kremowa pasta. Doprawić do smaku.
ENGLISH:
2 very large red bell peppers,
1/2 cup of sunflower seeds,
few big basil or parsley leaves,,
few Tbsp of olive oil (use neutral in taste),
1-2 tsp of tomato paste, optional,
2-3 tbsp of chopped chive, optional
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot pepper, oregano, granulated garlicCover the sunflower seeds with water, soak for 30 minutes or longer. Bake the whole peppers in 200 C for about 15 to 20 minutes or until tender and dark. Place in a bowl, cover with plastic wrap and let it sit for about 10 minutes. Let the peppers cool for a bit and gently remove the skin and seeds. Drain the sunflowers seeds and blend with all the remaininig ingredients, until smooth (add enough oil to get a creamy consistency). Season to taste. Serve with homemade bread.
Ja też lubię takie pasty :) Jednak zdecydowanie za rzadko je robię! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
oooo mniam! uwielbiam takie "wynalazki" :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńpyszna musi być :)
OdpowiedzUsuńHealthful and delicious!
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, bo ostatnio mnie naszło na robienie różnych past :)
OdpowiedzUsuńAle uwielbiam takie pasty. Na wszelkie sposoby.
OdpowiedzUsuńPapryka i słonecznik to także mój przysmak. Oj, czuję, że by mi zasmakowała
Trzeba koniecznie przetestować ten przepis.
Pozdrowionka! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)
Paprykowa akurat nie dla mnie, ale przypomniałaś mi, jak dawno nie robiłam żadnej pasty :)
OdpowiedzUsuńu mnie tylko ja zjadam paste ze słonecznika, reszta woli w całości jako dodatek do sałatek:) ale przepis bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńLeci tez na liste potraw do zrobienia :3
OdpowiedzUsuńJakby wyrzucić ten słonecznik, to bym zjadła. :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasty kanapkowe, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńIdealna. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńrobiłam jakiś czas temu podobną :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię różne pasty:)))chętnie skorzystam:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWow, look fantastic, so tasty!
OdpowiedzUsuńHappy New Year!
My blog: http://thestoryofagothic.blogspot.rs
New post is here, Maleficent ♥
Każda domowa pasta do pieczywa jest smaczniejsza niż sklepowe ...
OdpowiedzUsuńMasz rację pasta na bazie suszonych pomidorów jest świetna. A te dodatki tylko podnoszą jej smak :)
Looks soo good and delicious!
OdpowiedzUsuńOd dawna mamy zamiar upiec paprykę i zrobić jakąś pastę :) Na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się super:)
OdpowiedzUsuńale bym jadła;)
OdpowiedzUsuńNa kanapki pasta idealna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę! to coś idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię pasty do kanapek, są zdecydowanie lepsze niż tradycyjny ser i wędlina ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kanapkową pastę ;)
OdpowiedzUsuńKolejna rzecz z twojego bloga, którą wypróbuję u siebie. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty
OdpowiedzUsuńCzyli paprykarz? Czy to nieco coś innego? Osobiście bardzo lubię różne pasty, ale raczej ich nie robię.
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale na pewno jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść pieczywo z pastą paprykową lub serową ☺ Pychotka ☻
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
zastanawiam się, czy smakowałoby mi takie coś :)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!!
OdpowiedzUsuń