Szybka tarta z łososiem, szpinakiem i pesto |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na dania z rybą :)
Polecam również najlepszą zapiekankę z łososiem i ziemniakami:
Szybka tarta z łososiem, szpinakiem i pesto, składniki:
duży płat ciasta francuskiego (36x25 cm) - można go lekko rozwałkować,
ok. 300 g pieczonego lub gotowanego łososia,
500 g świeżego szpinaku,
cebula,
2 duże ząbki czosnku,
3-4 czubate łyżki bazyliowego pesto,
sól, pieprz, kilka plasterków chili
na sos: kilka łyżek jogurtu greckiego (lub jogurtu i majonezu), mały ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego, sól, pieprz
Szybka tarta z łososiem, szpinakiem i pesto, przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i zawinąć do środka każdy brzeg. Nakłuć je widelcem (oprócz zawiniętych brzegów). Piec w 200 stopniach około 30 minut (do zarumienia się ciasta i wyrośnięcia boczków). W tym czasie zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak, smażyć całość kilka minut, aż liście zwiędną. Doprawić. Na 5 minut przed końcem pieczenia spodu ciasta, posmarować go pesto, nałożyć szpinak, pokruszyć mięso ryby. Piec, do podgrzania składników. Posypać plasterkami chili. Połączyć jogurt z czosnkiem i przyprawami, do smaku. Tartę podawać na ciepło z sosem czosnkowym.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
1 big sheet of puff pastry (36x25 cm - you can roll it out, if it's too thick),
approx. 300 g of cooked salmon,
500 g of fresh spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
3-4 heaping tsp of basil pesto,
salt, pepper, few slices of fresh chili, to taste
for the yogurt dressing: few heaping tsp of greek yogurt, 1 clove of garlic or a pinch of granulated garlic, salt and pepper to taste
Preheat your oven to 190-200 C. Place the pastry on a baking dish and fold each edge, to create a border. Prick the inside, using a fork. Bake for about 30 minutes, until golden brown. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and garlic. Cook, until transluscent and add fresh spinach. Cook for additional minutes, until it wilts. Season well. After 25 minutes of baking the pastry, brush it generously with basil pesto, add some cooked spinach and shredded salmon on top. Cook for 5 more minutes. Prepare the dressing: combine all the ingredients, to taste. Sprinkle the tart with fresh chili, serve warm with garlic dressing on the side. Enjoy:)
Świetna tarta, moje ulubione smaki :-)
OdpowiedzUsuńMyślę że jest bardzo smaczna:))wygląda apetycznie:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOj, nie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co z łososiem. :)
OdpowiedzUsuńwygląda to smakowicie! kiedyś wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńłososia uwielbiam, ale tarte juz mniej :/
OdpowiedzUsuńMy favourite fish and sauce...all in one..simply wonderful, Natalia.
OdpowiedzUsuńjaka cudowna:D
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam <3 Wygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńwspaniała na obiad, ale i pożywną kolację :)
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda.Muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńLove salmon nut have never tried it this way!
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis,apetycznie wygląda. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńOh, love this! It looks and sounds delicious! Salmon is my fave fish so have to make this. Thanks!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty z łososiem :)
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniała, smaki, jakie lubię:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy zasmakowało by mi to danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda tarta z łososiem :) Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
Świetne zestawienie składników. Tarta musiała być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszności idealne na obiadek:)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam tartę i naszła mnie ochota...na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńteraz głodna jestem:D
OdpowiedzUsuńŁadnie przypieczona ;)
OdpowiedzUsuńOne of the BEST recipe i have ever learnt my friend!
OdpowiedzUsuńthank you for sharing
Wygląda fantastycznie i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńale bym teraz zjadła;D
OdpowiedzUsuńQue rico tiene que ser esto, lo tengo que intentar hacer! 😋😋😋
OdpowiedzUsuńJak dla mnie połączenie idealne! Już mi w brzuchu burczy na sam widok takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNa blogu również – jak możesz stworzyć swój biznes w domu!
Kinga Dobrowolska – blog
Zapraszam Cię serdecznie ♥