Włoski chleb z garnka bez zagniatania |
Jeśli lubicie włoskie pieczywo, zapewniam, że mój włoski chleb z garnka bez zagniatania jest naprawdę przepyszny - ma bardzo chrupiącą i charakterystyczną dla włoskich chlebów skórkę oraz delikatne wnętrze pełne pięknych dziur, które są charakterystyczne dla chlebów nocnych lub długorosnących.
Chleb włoski z garnka to najmniej pracochłonny domowy chleb, jaki udało mi się upiec - co prawda jego przygotowanie trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo ciasto rośnie aż 12-18 godzin, ale nasza praca ogranicza się do szybkiego wymieszania łyżką składników, a drugiego dnia do włożenia ciasta do pieca. Jedynym warunkiem udanego wypieku jest posiadanie dobrej jakości garnka żeliwnego - naczynie, w którym będziemy piec chleb musi mieć grube dno i pokrywkę.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego chleba albo po prostu nie macie dużo czasu, chleb włoski z garnka bez zagniatania to zdecydowanie przepis dla Was. Naprawdę polecam, smacznego:)
Jeśli szukacie bardzo prostego przepisu na chleb, bardzo polecam mój pyszny chleb mieszany dla leniwych:
Chleb włoski z garnka bez zagniatania, składniki:
na mały bochenek:
3 szklanki mąki chlebowej (lub więcej),
1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (lub 15 g świeżych),
2 płaskie łyżeczki soli,
łyżeczka cukru,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
Chleb włoski z garnka bez zagniatania, przygotowanie:
Połączyć drożdże i cukier, zalać wodą. Odstawić na 5 minut lub do czasu, aż drożdże lekko się spienią. Połączyć wszystkie składniki na chleb, wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto da się uformować w luźną kulę - w razie potrzeby dodać więcej mąki (ja dodałam, moje ciasto było bardzo mokre), ale ciasto może się trochę kleić. Przykryć ściereczką, odstawić na 12-18 godzin do wyrośnięcia (najlepiej na noc, wtedy chleb upieczemy drugiego dnia na śniadanie). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat obficie posypany mąką - ciasto po wyrastaniu będzie luźne i klejące, należy obsypać je mąką tak, by uformować okrągły bochenek i ułożyć na papierze do pieczenia. Garnek żeliwny włożyć do piekarnika nagrzanego do 220-230C (najlepiej na 20-30 minut). Gdy garnek będzie bardzo gorący, ostrożnie przełożyć do niego papier z uformowanym chlebkiem. Zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 15 minut lub do czasu, gdy chlebek się zarumieni.
Przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
No-Knead Italian Bread Recipe:
for one small loaf:
3 cups of bread flour,
1 1/4 tsp of dry yeast,
2 tsp of salt,
1 tsp of sugar,
1 1/2 cup of warm water
- Mix the yeast with the sugar and warm water, set aside until the yeast is foamy and activated, about 5 minutes. Add the remaining ingredients and mix using a wooden spoon (you can add more flour,if necessary). Form a loose and a bit sticky ball, cover with some plastic wrap and leave it somewhere undisturbed for about 18 hours.Preheat your oven to 220-230 degrees. Place a dutch oven in the oven to preheat it as well. Scrape the dough (which will be very thin and sticky) on a well floured surface and just pull it together into a loose ball, place it on a parchment paper and add it to the hot dutch oven. Put the lid on and pop it in the oven for 30 minutes, after 30 minutes remove the lid and bake for an additional 15 minutes or until golden brown.
upiekłabym swój chlebek ^^
OdpowiedzUsuńach ta idealnie wypieczona skórka ;)
OdpowiedzUsuńNicely golden brown and yummy! Now all I need is just a small dish of olive oil and some mashed garlic :-))
OdpowiedzUsuńJakoś chleba nigdy nie robiłam sama i jak sobie pomyśle, ile czasu to trwa, to wolę iść do piekarni :D
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie robiłam chleba, ale na pewno kiedyś spróbuje. ;)
OdpowiedzUsuńPoważnie Natalio tak wygląda taki chlebek? Tylko z żeliwnym garnkiem problem :(
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam sama upiec chleb :)
OdpowiedzUsuńMusze sama zrobic :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego chleba nie robiłam, ale prezentuje się znakomicie. I w sumie nie tak dużo pracy trzeba włożyć w jego wykonanie :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten chlebek ☻ Taki chleb pysznie smakuje ☺
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wygląda przepysznie;) raz próbowałam upiec chleb,ale średnio wyszedł:D
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie go tylko z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńI love Italian bread :)
OdpowiedzUsuńHave a good weekend
Świetny chlebek :D Aż szkoda że nie mam takiego garnka, w którym mogłabym go upiec :(
OdpowiedzUsuńJa akurat za włoskim chlebem nie przepadam... Mimo, że jadłam ich chyba tysiące w każdej możliwej części kraju.:P
OdpowiedzUsuńZjadłabym z apetytem :)
OdpowiedzUsuńLooks yummy!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie odważyłem się na upieczenie chlebka c:
OdpowiedzUsuńwspaniały bochen :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam chleba :)
OdpowiedzUsuńz masełkiem mniam:)
OdpowiedzUsuńChleby piekę bardzo często ,a takie wilekie dziury uwielbiam (haha) !
OdpowiedzUsuńMy pieczemy systematycznie, ale w wersji bez glutenu z powodu nietolerancji
OdpowiedzUsuńUwielbiam go. Ja mam szklane naczynie i też wychodzi :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda chętnie by się zjadło z masełkiem
OdpowiedzUsuńNie jem pieczywa, więc nie stanę sie fanką ;) ale bardzo ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńil est magnifique j'en goûterai avec plaisir
OdpowiedzUsuńbonne soirée
wow its realy look yammi & delicious thanks for sharing..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in lahore
Llevo muchos años sin comer pan casero, mi hermana lo hace, pero ahora vivimos muy lejos una de la otra, yo no lo se hacer! Feliz semana guapa! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńLlevo muchos años sin comer pan casero, mi hermana lo hace, pero ahora vivimos muy lejos una de la otra! Yo no lo se hacer! Feliz semana guapa! ♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuńSuper, chleb wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Dziś też będziemy piekły chlebek :)
OdpowiedzUsuńdomowe chleby- mmmm <3 wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńach, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńI visited multiple sites but the audio feature
OdpowiedzUsuńfor audio songs present at thks web site is really marvelous.