2-3 rozbite plastry schabu,
duża papryka,
pół brokułu,
duża cebula,
marchewka,
kilka plasterków chili
sól, pieprz,
opcjonalnie kilka łyżek natki kolendry
na sos:
sok i skórka z małej cytryny lub limonki,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
mały kawałek imbiru starty na tarce,
2 duże starte ząbki czosnku,
2-3 łyżki sosu sojowego,
opcjonalnie łyżka sosu rybnego,
opcjonalnie 1/4 - 1/3 łyżeczki sosu siracha,
2 łyżeczki miodu,ok. 3/4 szklanki wody
ziarenka sezamu do posypania potrawy
Połączyć wszystkie składniki sosu do smaku. Wieprzowinę, paprykę i marchewkę pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki. Mięso oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić paseczki marchewki i różyczki brokułu. Po kilku minutach dodać paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać drobno posiekane chili i imbir. Wrzucić mięso, zalać całość sosem. Wymieszać krótko, aż sos zgęstnieje i oblepi składniki. Dodać świeże zioła. Posypać całość sezamem.
ENGLISH:
2-3 boneless pork chops, beaten and cut into strips,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 carrots, cut into strips,
1/2 of a broccoli,
1 large onion,
few slices of chili,
few tbsp of chopped cilantro,
salt, pepper (to taste)
for the sauce:
zest of 1 small lemon plus the lemon juice,
1 tsp of corn or potato starch,
a small piece of a ginger (grated),
2 cloves of garlic (grated),
2-3 tbsp of soy sauce,
1 tsp of corn or potato starch,
a small piece of a ginger (grated),
2 cloves of garlic (grated),
2-3 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of fish sauce (optional),
1/4-1/3 tsp of siracha (optional)
2 tsp of honey,
approx. 3/4 cup of water
sesame seeds
Season the meat with salt, pepper and chili. Heat a small amount of oil in a pan, add the pork, cook, until golden on both sides and tender. Add the carrot and broccoli florets. After 2 minutes, add the pepper and onion. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Add finely chopped garlic and ginger. Mix all the sauce ingredients, pour it over the meat and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and cilantro. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)
2 tsp of honey,
approx. 3/4 cup of water
sesame seeds
Season the meat with salt, pepper and chili. Heat a small amount of oil in a pan, add the pork, cook, until golden on both sides and tender. Add the carrot and broccoli florets. After 2 minutes, add the pepper and onion. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Add finely chopped garlic and ginger. Mix all the sauce ingredients, pour it over the meat and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and cilantro. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)
Takie dania to ja lubię. Podsmażane warzywa bardzo smakowo wzbogacają dania :)
OdpowiedzUsuńWow, jak zwykle super przepis. Potrawa wygląda niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI don't eat pork but still it looks really nice :)
OdpowiedzUsuńHave a good evening
Jest to jedna z najzdrowszych obróbek termicznych ever!
OdpowiedzUsuńszybko i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTo chyba coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńCałkiem przyjemnie by się pewnie kosztowało tej potrawki.
Wydaje się interesująca.
Pozdrawiam cieplutko :)
Love delicious and quick stirfries!
OdpowiedzUsuńun plat appétissant et plein de saveurs
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Oh, I really like this, Natalia! The sauce sounds spicy good and I love all the sesame seeds. Great recipe!
OdpowiedzUsuńWygląda to pysznie! Jadłabym!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bardzo smakowicie! Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńthis looks beautiful!!
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie potrawy :D
OdpowiedzUsuńjak pięknie kolorowo:D
OdpowiedzUsuńNa pewno pożywne ;)
OdpowiedzUsuńświetne danie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Wpraszam się na obiadek 😃
OdpowiedzUsuńSama nazwa brzmi dla mnie egzotycznie...Kto wie, może ;)
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńMniam!
Ile kolorów na tej patelni! Dość często robię podobne dania, ale z myślą o Połówku w sosie ląduje zdecydowanie większa ilość sosu sriracha ;)
OdpowiedzUsuńWygląda extra!
OdpowiedzUsuńsmacznej środy:)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo :D Aż che się jeść ;)
OdpowiedzUsuńtakie dania to ja mogę szamać :D pysznie!
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubię, chociaż sos sojowy podmieniam na maggi ze względów zdrowotnych :)
OdpowiedzUsuńFajne! Lubię takie potrawy. Moim zdaniem są idealne na obiad :)
OdpowiedzUsuńTe danie wygląda bardzo apetycznie :) Same pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
bez chilli idealne :)
OdpowiedzUsuńJest dobrze <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuń