lutego 12, 2018

Stir Fry z wieprzowiną / Pork Stir Fry

Od czasu do czasu lubię poeksperymentować z kuchnią azjatycką. Stir fry to jedno z moich ulubionych dań - jest szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Ostatnio pokazywałam Wam kurczaka w sosie sojowo-pomarańczowym, a dziś zapraszam na wieprzowinę w pysznym sosie z brokułami i papryką. Danie jest pyszne z makaronem ryżowym lub ryżem. Smacznego:)

2-3 rozbite plastry schabu,
duża papryka,
pół brokułu,
duża cebula,
marchewka,
kilka plasterków chili
sól, pieprz,
opcjonalnie kilka łyżek natki kolendry

na sos:
sok i skórka z małej cytryny lub limonki,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
mały kawałek imbiru  starty na tarce,
2 duże starte ząbki czosnku,
2-3 łyżki sosu sojowego,

opcjonalnie łyżka sosu rybnego,

opcjonalnie 1/4 - 1/3 łyżeczki sosu siracha,
2 łyżeczki miodu,
ok. 3/4 szklanki wody 

ziarenka sezamu do posypania potrawy


Połączyć wszystkie składniki sosu do smaku. Wieprzowinę, paprykę i marchewkę pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki. Mięso oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić paseczki marchewki i różyczki brokułu. Po kilku minutach dodać paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać drobno posiekane chili i imbir. Wrzucić mięso, zalać całość sosem. Wymieszać krótko, aż sos zgęstnieje i oblepi składniki. Dodać świeże zioła. Posypać całość sezamem.

ENGLISH:

2-3 boneless pork chops, beaten and cut into strips,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 carrots, cut into strips,
1/2 of a broccoli,
1 large onion,
few slices of chili,
few tbsp of chopped cilantro,
salt, pepper (to taste)

for the sauce:

zest of 1 small lemon plus the lemon juice,
1 tsp of corn or potato starch,
a small piece of a ginger (grated),
2 cloves of garlic (grated),
2-3 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of fish sauce (optional),
1/4-1/3 tsp of siracha (optional)
2 tsp of honey,
approx. 3/4 cup of water 

sesame seeds


Season the meat with salt, pepper and chili. Heat a small amount of oil in a pan, add the pork, cook, until golden on both sides and tender. Add the carrot and broccoli florets. After 2 minutes, add the pepper and onion. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Add finely chopped garlic and ginger. Mix all the sauce ingredients, pour it over the meat and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and cilantro. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)

31 komentarzy:

  1. Takie dania to ja lubię. Podsmażane warzywa bardzo smakowo wzbogacają dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jak zwykle super przepis. Potrawa wygląda niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I don't eat pork but still it looks really nice :)
    Have a good evening

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest to jedna z najzdrowszych obróbek termicznych ever!

    OdpowiedzUsuń
  5. To chyba coś dla mnie.
    Całkiem przyjemnie by się pewnie kosztowało tej potrawki.
    Wydaje się interesująca.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Love delicious and quick stirfries!

    OdpowiedzUsuń
  7. un plat appétissant et plein de saveurs
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, I really like this, Natalia! The sauce sounds spicy good and I love all the sesame seeds. Great recipe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda bardzo smakowicie! Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Uwielbiam takie potrawy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie. Wpraszam się na obiadek 😃

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama nazwa brzmi dla mnie egzotycznie...Kto wie, może ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to wygląda genialnie :)
    Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile kolorów na tej patelni! Dość często robię podobne dania, ale z myślą o Połówku w sosie ląduje zdecydowanie większa ilość sosu sriracha ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak kolorowo :D Aż che się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie dania to ja mogę szamać :D pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie dania to ja lubię, chociaż sos sojowy podmieniam na maggi ze względów zdrowotnych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne! Lubię takie potrawy. Moim zdaniem są idealne na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te danie wygląda bardzo apetycznie :) Same pyszności :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger