na blaszkę o wymiarach 25cm:
na ciasto:
450 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub jasnej),
250 g zimnego masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka łyżek bułki tartej,
na warstwę bezy:
3 białka,
1/2 - 1/3 szklanki cukru
nadzienie:
6-7 dużych jabłek,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii
Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać c żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Osuszyć ręcznikiem papierowym, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka.Zacząć ubijać białka, gdy się spienią, dodawać stopniowo cukier. Ubijać na lśniącą, gęstą masę. Posmarować nią warstwę jabłek i pokruszyć pozostałą część ciasta. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia).
ENGLISH:
for the crust:
450 g of whole wheat spelt flour (or regular spelt flour),
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
3 big egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,
for the meringue layer:
3 big egg whites,
1/2-1/3 cup of sugar
for the apple filling:
5-6 apples, peeled and sliced very thinly
2 Tbsp of potatoe starch,
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling. Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the fruit. Start beating the egg whites. After few minutes, gradually add sugar and beat, until thick and shiny. Smear the meringue on top of the aplles. Crumble the rest of the crust on top. Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly.
Ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNie lubię szarlotki, ani ciast z jabłkami generalnie, ale muszę przyznać, ze wygląda bardzo ładnie ;)
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje :). Taka rumiana <3
OdpowiedzUsuńKruche ciasto, jabłka i beza- genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOh, I bet this is a delicious cake! Yum!
OdpowiedzUsuńDla mnie szarlotka, to chyba tylko tradycyjna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotki. Pewnie nigdy mi się nie znudzą. Twoja w wersji "zdrowszej" też mi się podoba. No i ta kruszonka na górze.... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńI love apples and I love cake - perfect.
OdpowiedzUsuńHave a good week
Super, zdrowsza wersja mojej ulubionej szarlotki :)
OdpowiedzUsuńNie znałem wersji orkiszowej tejże wspaniałej szarlotki :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smakowite ciacho. Uwielbiam takie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńPyszna:) wieki szarlotki nie jadlam:/
OdpowiedzUsuńThis looks seriously delicious! And I love that you used the whole spelt flour here.
OdpowiedzUsuńm.... pyszniutki! <3
OdpowiedzUsuńSandicious
ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńszarlotki nie odmówię w żadnej wersji :) mniami
OdpowiedzUsuńFantastic recipe, it looks so tasty! Must try! Thanks for sharing darling.
OdpowiedzUsuńHave a nice day! ♥
Visit my blog, Malefica
This post is surely making me hungry dear love your apple cake..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in lahore
Używam identycznego przepisu na ciasto :-)))
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy smak jaki nadaje pełnoziarnista mąka więc każdy wypiek z jej dodatkiem bardzo nam smakuje :) a szarlotki nigdy nie odmówimy :D
OdpowiedzUsuńjuż wiem, że będzie moją ulubioną!
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co z mąka orkiszową <3
w niedzielę jadłam bardzo podobną i było pysznie:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka tylko na ciepło, z lodami i bitą śmietaną!
OdpowiedzUsuńlovely and delicious cake !
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie 😍
OdpowiedzUsuńW takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, zapewne i ta bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńJest cynamon, więc ekstra! Uwielbiam cynamon, będę musiał spróbować Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńpycha bez zbędnych słów!:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jeden ze smaków dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńJakoś się tak złożyło, że dawno nie jadłam szarlotki, patrząc na Twoją nabrałam ochoty na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam taką szarlotkę - pyszna :D
OdpowiedzUsuńjestem na nią głodna:)
OdpowiedzUsuńça a l'air super bon
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Uwielbiam szarlotki a z mąki orkiszowej to już wogóle pychotka
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i zdrowe ciasto. W moim guście -:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ze smakiem! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super- nie wiedziałabym, że z mąki orkiszowej. Nigdy takiej nie jadłam!
OdpowiedzUsuńzjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię nie tylko ciasta biszkoptowe z jabłkami, ale także szarlotkę i jabłecznik :) Muszę też spróbować zrobić austriacki strudel z jabłkami (po niem. Apfelstrudel).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk