Po dłuższej przerwie polecam słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką - ciasto można wzbogacić o dodatek rodzynek lub suszonej żurawiny, a nawet kawałków posiekanej czekolady. To sprawdzony przepis, którego użyłam już przy pieczeniu moich drożdżówek z dżemem i bułeczek z rabarbarem. Smacznego:)
na około 10 bułeczek:
ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
100-130 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
na kruszonkę:1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
lukier:
kilka łyżek cukru pudru i kilka łyżek ciepłego mleka
Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką), pod koniec wyrabiania dodawać rozpuszczone masło. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią bułeczki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Połączyć składniki lukru, oblać nim lekko ostudzone bułeczki.
ENGLISH:
for 10 buns:
for the dough:
1 cup of milk (250ml),
2 eggs,
100-130 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast
for the crumble topping:
65 g of cold butter,
6 tbsp of flour,
4-5 tbs of sugar
for the icing:
few tbsp of powdered sugar and few tbsp of warm milk
Mix the yeeast with warm milk and sugar. Set aside for 10 minutes.Combine the flour with salt, eggs and the yeast mixture. Knead for about 5-7 minutes and gradually add melted butter. Knead for additional 5-7 minutes. Cover with kitchen towel ale it rise for about an hour. Form buns and place on a baking tray. Let them sit for additional 40 minutes. Prepare the crumble: mix the sugar with flour. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 190 C. Sprinkle each bun with the crumble. Bake for about 25-30 minutes, until golden brown. Combine the icing ingredients, pour it over the buns. Enjoy:)
ale pyszniutkie! :D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak drożdżowa bułeczka na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne te bułeczki
OdpowiedzUsuńThese sweet buns must be very special and delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kochana bułeczki z kruszonką, ale niestety zdaję sobie sprawe, ze sa tez troche kaloryczne :p
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wróciłaś.
OdpowiedzUsuńA bułeczki na pewno pysze :)
Ostatnio jadłem takie bułeczki :) Są smaczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
na leniwe niedzielne śniadanie będą idealne! :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosły! Pychotka!
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsze na śniadanie. Do tego kubek mleka. Pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie Natalio, długo Cię nie było - ale dobrze, że jesteś bo nowe inspiracje na pewno pojawią się razem z Tobą
OdpowiedzUsuńMniam jakie wspaniałe bułeczki :-) uwielbiam drożdżowe wypieki :-)
OdpowiedzUsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńJak z kruszonką to bierzemy bez pytań :D <3
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić, bo wyglądaja smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBabcia zawsze robiła takie z kruszonką :3
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki drożdżowe! Z kruszonką zdecydowanie najlepsze :)
OdpowiedzUsuńque buena pinta !!! que tengas un buen dia!!! ❤💛💙
OdpowiedzUsuńLooks so delicious Natalia!° xo
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki. Są pięknie wypieczone i ta kruszonka... mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie! Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Zwłaszcza że z kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńNatalia, these are great! I'd love to have one now. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxd
OdpowiedzUsuńGłodna jestem, muszę koniecznie zrobić takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńjakie one kuszące
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają! Będę musiał wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie:) A moje dzieci takie bułeczki uwielbiają.
OdpowiedzUsuńW sam raz na weekendowe pieczenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie. Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńZjadłabymtakie bułeczki na śniadanie .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńAle tu masz pyszności:) a mi w kuchni pomysłów już brakuje :)
OdpowiedzUsuńObserwuję:)
Uwielbiam takie buleczki :)
OdpowiedzUsuń