Kurczak w marynacie jogurtowej |
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Zobaczcie przygotowanie kurczaka w marynacie jogurtowej na moim filmie (plus ekstra przepis na udka):
Kurczak w marynacie jogurtowej, składniki:
ok. 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
mała cebula,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka świeżego oregano,
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżka oliwy lub oleju,
sok z 1/2 małej cytryny plus skórka starta z całego owocu,
szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego tymianku
Kurczak w marynacie jogurtowej, przygotowanie:
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 20-30 minut (lub piec od razu). Mięso ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 35-40 minut lub do miękkości.
Przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
ENGLISH:
approx. 600 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small onion, very finely chopped,
1 large clove of garlic, very finely chopped
1/2 cup of greek yogurt,
1 tbsp of fresh oregano,
2 tbsp of parsley, very finely chopped,
1 tsp of granulated garlic,
1 tbsp of oil,
juice from 1/2 lemon plus zest from the whole fruit,
a pinch of salt, pepper, sweet paprica, dry thyme
Combine all the ingredients for the marinade. Add the chicken and coat well. Set aside for 20 to 30 minutes (or bake immediately). Place the meat on a baking tray, bake in 200C for 35-40 minutes or until fully cooked through. Enjoy:)
Recipe by Laura Vitale.
Bardzo ciekawy pomysł na marynatę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie marynowane mięsko :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite danie!!!musi być przepyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNa pewno można się najeść takim kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że tak rzadko można je kupić:) Świetny obiadek!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rzeczy :D Chętnie takiego kurczaka sobie przygotuje :D
OdpowiedzUsuńWow, look so tasty! Wonderful recipe, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńGreat post darling! Have a nice weekend! <3
Malefica
Lubię marynaty do mięsa bo mięso ma wspaniały smak. Z jogurtową nie robiłam. Wyobrażam sobie jaki ten kurczak musi być delikatny. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic meal! I can't wait to try it. Did you use full fat yoghurt here?
OdpowiedzUsuńYes, I used fat Greek yoghurt here☺
UsuńPysznie, uwielbiam mięso marynowane w jogurcie :)
OdpowiedzUsuńomomomom to wygląda genialnie:D
OdpowiedzUsuńlooks wonderful !! Im making oven chicken today !! xo
OdpowiedzUsuńTakiej marynaty jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńjogurt, zioła i czosnek to wyjątkowe połączenie i bardzo często wykorzystuję w kuchni:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis , bardzo lubię dania z kurczaka i z chęcią bym wypróbowała Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Bardzo lubię tak podanego kurczaka. Fajnie dosmaczony. I ta cebulka. Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam. Super się prezentuje.
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje kurczak w jogurcie :) Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie marynaty!
OdpowiedzUsuńJogurty fajnie zastępują sosy :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, a zarazem smaczne danie :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
Patryk