maja 23, 2018

Wegetariańskie Bolognese / Vegetarian Bolognese

Dziś proponuję lżejszą wersję tradycyjnego makaronu z mięsnym sosem. Przepis podpatrzyłam w jednej z ostatnich książek Jamiego Olivera, zawiera mnóstwo zdrowych składników: soczewicę, pomidory, grzyby, marchewkę i seler naciowy. Ja zmodyfikowałam troszkę recepturę, dodając swoje ulubione przyprawy oraz pieczarki. Taki makaron jest idealny na lekki, wegetariański obiad. Smacznego:)

20 g suszonych grzybów,
2 duże czerwone cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
ok. 200 g pieczarek,
2 łodygi selera naciowego,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
liść laurowy,
opcjonalnie 100 ml czerwonego wina,
400 g ugotowanej brązowej soczewicy,
2 puszki pomidorów (800 g),
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
450 g spaghetti,
kilka łyżek natki pietruszki,
starty parmezan,
sól, pieprz, słodka papryka, oregano (do smaku)

Suszone grzyby zalać gorącą woda i odstawić do namoknięcia. Drobno posiekać marchew, seler, pieczarki, cebulę i czosnek - smażyć z rozmarynem i liściem laurowym, do czasu, aż warzywa zmiękną. Dodać posiekane grzyby z odrobiną wody z moczenia, następnie wlać wino, zredukować. Wrzucić pomidory z puszki i soczewicę, gotować całość około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać natkę pietruszki. Ugotować makaron, dokładnie wymieszać z sosem i obficie posypać parmezanem.

ENGLISH:

20 g of dry mushrooms,
2 large red onions,
2 cloves of garlic,
2 carrots,
2 stalks of celery,
approx. 200 g of button mushrooms,
2 sprigs of fresh rosemary,
a bay leaf,
100 ml of red wine (optional),
400 g of cooked brown lentils,
2 tins of tomatoes (800 g),
1 heaping tbsp of tomato paste,
450 g of spaghetti,
few tbsp of chopped parsley,
grated parmesan cheese,
salt, pepper, sweet paprika, oregano (to taste)

Pour some hot water over the dry mushrooms, set aside do soak. Finely chop carrots,celery, button mushrooms, garlic and onion. Heat a small amount of oil in a pan, add finelly chopped vegetables and cook, adding rosemary and bay leaf, until tender. Add soaked and chopped mushroms with a bit of their liquid and pour in the wine. Cook for few minutes, to reduce the wine. Add tomatoes and lentills, cook for about 20 to 30 minutes, until the sacuce thickens. Season to taste and add the parsley. Cook the pasta and toss with the sauce. Sprinkle generously with grated parmesan. Enjoy:)

Recipe by Jamie Oliver.





18 komentarzy:

  1. wczoraj miałam oryginalne bolognese, ale takie też bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za makaronem ale podobny sos robię do kaszy (u mnie włoszczyzna, czerwona soczewica, pieczarki, pomidory) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam wegetariańskiego spaghetti:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie dania, sa przepyszne :D Musze spóbować wege wersję

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na odmianę, ale ja i tak chyba bym wolała mięsną wersję :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie sosy do makaronu. Całkiem moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chetnie je zobacze na swoim stole,zapowiada sie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks realy delicious and love your lovely plates!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ż pychota, aż chce się zjeść. Naprawdę nabrałam ochoty na taką wersję bolognese :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! idealny pomysł na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie:))bardzo lubię wszelakie makarony i myślę że to danie by mi smakowało:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa propozycja. W moim domu byli by zachwyceni Twoim spaghetti -:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny zmodyfikowany przepis na spaghetti bolognese w wersji wegetariańskiej :)
    Bardzo lubię te danie w wersji tradycyjnej :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger