Pieczenie chleba czy bułeczek daje dużo satysfakcji i wcale nie jest trudne. Ja bardzo lubię, kiedy pieczywo ma twardą, chrupiącą skórkę i delikatne, puszyste wnętrze. Dzisiejsze bułeczki są zmodyfikowanym przepisem, który podpatrzyłam tutaj. Dzięki mojej ulubionej glazurze są naprawdę chrupiące, najbardziej lubię je jeszcze lekko ciepłe, z samym masłem. Są wspaniałe jako baza do kanapek, choć najlepsze w dniu upieczenia. Polecam, smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na bułeczki:)
na 8 bułeczek:
szklanka ciepłej wody,
łyżka oliwy lub oleju,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 łyżeczki cukru,
3 szklanki mąki (u mnie 2 szklanki mąki pszennej i szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej),
łyżeczka suchych drożdży
glazura: 50 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki, szczypta soli
Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, aż się uaktywnią. Połączyć z mąką i solą, zagniatać około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki. Uformować w kulę, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować 8 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40 minut. Przygotować glazurę: połączyć wodę, mąkę i sól, zagotować. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem (opcjonalnie), obficie posmarować jeszcze ciepłą glazurą. Piec w 190 C przez około 35 minut.
ENGLISH:
for 8 rolls:
1 cup of water,
1 tbsp of oil,
1 1/2 tsp of salt,
1 1/2 tsp of sugar,
3 cups of flour (2 cups of all purpose and 1 cup of whole wheat),
1 tsp of dry yeast
the glaze: 50 ml of water, 1/2 tsp of flour, a pinch of salt
Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about an hour. Form 8 rolls and place them on a baking tray, covered with parchment paper. Lei it sit for additional 40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with flour and salt. Cut each roll, using a sharp knife and brush them generously with warm glaze. Bake in 190 C for about 35 minutes.
See the original recipe.
pycha, ze świeżym masłem i pomidorkiem:)
OdpowiedzUsuńOooo, też od razu o pomidorach pomyślałam :)
UsuńOMG idealne <3
OdpowiedzUsuńWeszłam na bloga i od razu zrobiłam się głodna przez te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńCześć witam cię bardzo serdecznie w ten gorący piątek czy tobie tak samo jest mega upalnie Ja po prostu nie wiem już gdzie mam się schować by sobie troszeczkę ulżyć co jest tak ciepło no ale wiesz mam też ogrom cielska na sobie to się nie dziwię że jest mi tak gorąco ale powracając do tematu twoje bułeczki wyglądają fantastycznie bardzo długo nie jadłam już bułek i aż ślinka mi dosłownie cieknie Szkoda że nie można tak wyjąć jednej przez monitor to byłoby coś Hahaha Pozdrawiam cię pięknie i żeby cię przyjemnego weekendu oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji
OdpowiedzUsuń💁 odnowionaja.blogspot.com
Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .
Pozdrawiam serdecznie Sylwia
Wyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńThese rolls look so yummy! Thanks for the recept.
OdpowiedzUsuńHugs,
Christine
They look crusty and bakery perfect!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńAż czuję i słyszę jak smakowicie chrupią :D Na pewno skorzystam z przepisu, rozumiem że cała chrupkość tkwi w tej glazurze ?
OdpowiedzUsuńTak, ta glazura jest niezawodna dla chrupiącej skórki☺
UsuńA bez soli można?
UsuńMożna ☺
UsuńBułki wyglądają smacznie, aż chciałoby się je jeść :D Napewnop pokaże tacie ten przepis
OdpowiedzUsuńFajne bułeczki :) Uwielbiam jeść świeżo upieczone bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczywo ;)
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
Patryk
j'aime beaucoup les petits pains avec du fromage vraiment un régal
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Love these rolls , look wonderful !
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo. Twoje bułeczki zachowały piękny kształt i są pysznie rumiane :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam Natalio z przepisu - teraz akurat mam chlebek w piekarniku
OdpowiedzUsuńThese look delicious! I was so happy to read from you again the other day! I hope you are doing fine and I cannot wait to read more about where life is taking you this year :)!
OdpowiedzUsuńThank you a lot for your last comment on my blog : )
Sending much love!
Xx
Rosa Larissa Klara
conscious lifestyle of mine
Takie śweżutkie najsmaczniejsze *.*
OdpowiedzUsuńMniam , mniam:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńwyglądają jak te kupowane, a pewnie są o wiele smaczniejsze! :*
OdpowiedzUsuńhttps://dorey-doorey.blogspot.com/2018/06/i-see-your-true-colors-shining-through.html
super wyszły Ci te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zapach i smak domowego pieczywa:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe pieczywo! Z chrupiącą skórką jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki kochana 😃
OdpowiedzUsuńMają przepiękną skórkę :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż zgłodniałam *.* Świetnie wyszły Ci te bułeczki :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis ^^ Pozdrawiam ♥
wy-stardoll.blogspot.com
Idealne na letnie śniadanko. Bułeczka z pomidorkiem :)
OdpowiedzUsuńPani Natalio, podziwiam :-) Bułeczki jak marzenie. A niedługo wakacje, więc sądzę, że rodzina będzie dopieszczona ponownie (kiedy już odreagujemy stresy roku szkolnego ;-))
OdpowiedzUsuńTylko szklanka wody? Wow
OdpowiedzUsuńTylko szklanka wody? Wow
OdpowiedzUsuń