czerwca 05, 2018

Francuskie ciastka z truskawkami i serem / Strawberry and Cream Cheese Turnovers

W końcu udało mi się znaleźć w sklepie dobre ciasto francuskie przyrządzone na bazie prawdziwego masła. Od razu kupiłam dwa pudełka i zamierzam przygotować z nich różne pyszności. Dziś banalnie prosty przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego, nadziane truskawkami i serkiem. Pięknie pachną wanilią i skórką z cytryny, a poza tym są szybkie w przygotowaniu. Nie należy przejmować się, gdy odrobinę soków wypłynie podczas pieczenia. Są gotowe, gdy pięknie się zarumienią. Polecam, smacznego:)

na 12 ciastek:

duży płat ciasta francuskiego (450 g),
szklanka truskawek,
120 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
1/4 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
szczypta mielonej wanilii,
1 żółtko,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania ciastek przed pieczeniem,
cukier puder do posypania ciastek

Truskawki pokroić na średniej wielkości kawałki, połączyć z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Serek dokładnie wymieszać z żółtkiem, wanilią, skórką z cytryny i cukrem pudrem. Na oprószonym mąka blacie delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, pokroić na 12 kwadratów. Na każdy nakładać po  łyżce serka i truskawek. Skleić w trójkąty, docisnąć widelcem zanurzonym uprzednio w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec około 25 minut w 190C.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

for 12 cookies:

a big sheet of a puff pastry (450 g),
1 cfup of chopped strawberries,
120 g of cream cheese,
1/4 cup of powdered sugar,
1/2 tsp of lemon zest,
a big pinch of vanilla powder,
1 egg yolk,
2 tsp of potato or corn starch

an egg wash, some milk or cream to brush the cookies before baking,
some powdered sugar to dust baked cookies

Mix the strawberries with starch, set aside. Whisk the cream cheese, an egg yolk, vanilla, lemon zest and powdered sugar. On a floured surface, gently roll the puff pastry. Cut 12 squares. Place  1 tbsp of cream cheese and strawberries on every square. Fold to create a triangle and press with a floured fork. Place the cookies an a baking sheet covered with parchment paper. Brush each cookie with an egg wash, some milk or cream. Bake for about 25 minutes in 190 C or until golden brown. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale.

33 komentarze:

  1. Pychotki ciasteczka, do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yummy, this looks sooooooooooooo good! Thanks for visiting my blog! Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna przekąska na spacer :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, chyba spróbuję póki czas ku temu

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ciasta francuskiego wychodzą fajne wypieki, rożki pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Layers of crispiness and juicy fruity filling..a perfect summer dessert!

    OdpowiedzUsuń
  7. I have all the ingredients I must try! And strawberries are the best at this time of ear thanks

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja babcia takie robi, aż mi się dzieciństwo przypomniało, ojj ♥

    OdpowiedzUsuń
  9. a jakiej firmy to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze wiedzieć, bo ja sporo czasu szukam i nic nie udaje mi się znaleźć. Poszukam więc w sklepach :)

      Usuń
  10. Takie to ja lubię.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Miałam iść na dietę a ty kusisz takimi pysznościami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Hello Natalia, this is a delicious recipe. I have enjoyed visiting your blog. Thank you for visiting mine.

    OdpowiedzUsuń
  13. O mniam, smacznie wyglądają.. kuszą aby je zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Długo mnie nie było, wchodze do Ciebie i takie pyszności widze :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Truskawki uwielbiam, ciastka też, więc chyba mam pomysł na weekend :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super smacznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajne te ciastka francuskie z truskawkami :) Pysznie wyglądają :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  18. Zainspirowałas mnie! Akurat sezon na truskawki więc muszę zrobić! Dziękuję ❤

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciasteczka, które można szybko zrobić. Piekłam takie w zimie z powidłami lub dżemem, ale ze świeżymi owocami muszą mieć wyjątkowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam przysmaki na bazie ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger