W końcu udało mi się znaleźć w sklepie dobre ciasto francuskie przyrządzone na bazie prawdziwego masła. Od razu kupiłam dwa pudełka i zamierzam przygotować z nich różne pyszności. Dziś banalnie prosty przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego, nadziane truskawkami i serkiem. Pięknie pachną wanilią i skórką z cytryny, a poza tym są szybkie w przygotowaniu. Nie należy przejmować się, gdy odrobinę soków wypłynie podczas pieczenia. Są gotowe, gdy pięknie się zarumienią. Polecam, smacznego:)
na 12 ciastek:
duży płat ciasta francuskiego (450 g),
szklanka truskawek,
120 g kremowego serka (typu Twój Smak, Philadelphia),
1/4 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny,
szczypta mielonej wanilii,
1 żółtko,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania ciastek przed pieczeniem,
cukier puder do posypania ciastek
Truskawki pokroić na średniej wielkości kawałki, połączyć z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej. Serek dokładnie wymieszać z żółtkiem, wanilią, skórką z cytryny i cukrem pudrem. Na oprószonym mąka blacie delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, pokroić na 12 kwadratów. Na każdy nakładać po łyżce serka i truskawek. Skleić w trójkąty, docisnąć widelcem zanurzonym uprzednio w mące. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec około 25 minut w 190C.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
ENGLISH:
for 12 cookies:
a big sheet of a puff pastry (450 g),
1 cfup of chopped strawberries,
120 g of cream cheese,
1/4 cup of powdered sugar,
1/2 tsp of lemon zest,
a big pinch of vanilla powder,
1 egg yolk,
2 tsp of potato or corn starch
an egg wash, some milk or cream to brush the cookies before baking,
some powdered sugar to dust baked cookies
Mix the strawberries with starch, set aside. Whisk the cream cheese, an egg yolk, vanilla, lemon zest and powdered sugar. On a floured surface, gently roll the puff pastry. Cut 12 squares. Place 1 tbsp of cream cheese and strawberries on every square. Fold to create a triangle and press with a floured fork. Place the cookies an a baking sheet covered with parchment paper. Brush each cookie with an egg wash, some milk or cream. Bake for about 25 minutes in 190 C or until golden brown. Enjoy:)
Modified recipe by Laura Vitale.
Pychotki ciasteczka, do pochrupania :)
OdpowiedzUsuńPrzecudoweee ,3
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńlekko i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńYummy, this looks sooooooooooooo good! Thanks for visiting my blog! Valerie
OdpowiedzUsuńpyszna przekąska na spacer :)
OdpowiedzUsuńMniam, chyba spróbuję póki czas ku temu
OdpowiedzUsuńZ ciasta francuskiego wychodzą fajne wypieki, rożki pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńLayers of crispiness and juicy fruity filling..a perfect summer dessert!
OdpowiedzUsuńI have all the ingredients I must try! And strawberries are the best at this time of ear thanks
OdpowiedzUsuńTime of year I meant to say
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robi, aż mi się dzieciństwo przypomniało, ojj ♥
OdpowiedzUsuńa jakiej firmy to ciasto?
OdpowiedzUsuńFrosta☺
UsuńDobrze wiedzieć, bo ja sporo czasu szukam i nic nie udaje mi się znaleźć. Poszukam więc w sklepach :)
UsuńTakie to ja lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Ciasto francuskie kocham :)
OdpowiedzUsuńi ja też:D
Usuńach jaka smakowitość:)
OdpowiedzUsuńMiałam iść na dietę a ty kusisz takimi pysznościami.
OdpowiedzUsuńHello Natalia, this is a delicious recipe. I have enjoyed visiting your blog. Thank you for visiting mine.
OdpowiedzUsuńKocham ciasto francuskie!
OdpowiedzUsuńO mniam, smacznie wyglądają.. kuszą aby je zrobić. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńDługo mnie nie było, wchodze do Ciebie i takie pyszności widze :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńTruskawki uwielbiam, ciastka też, więc chyba mam pomysł na weekend :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper smacznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te ciastka francuskie z truskawkami :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Zainspirowałas mnie! Akurat sezon na truskawki więc muszę zrobić! Dziękuję ❤
OdpowiedzUsuńszybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) robiłąm takie kiedyś ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, które można szybko zrobić. Piekłam takie w zimie z powidłami lub dżemem, ale ze świeżymi owocami muszą mieć wyjątkowy smak.
OdpowiedzUsuńUwielbiam przysmaki na bazie ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuń