Dziś proponuję bardzo szybkie danie inspirowane kuchnią chińską. Przepyszny, delikatny kurczak w lepkim, słodkim, pikantnym i lekko kwaśnym sosie to idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Świetnie smakuje z ryżem, brokułami i orzeźwiającą surówką. Bardzo polecam, smacznego:)
500-600 g udek bez skóry i kości,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta chili, soli i pieprzu
na sos:
1/2 łyżki startego imbiru,
2 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka miodu,
łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny,
2 łyżki wody,
łyżka koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, doprawić. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia i miękkości, odłożyć na bok. Połączyć składniki na sos. Na patelnię po kurczaku wlać sos, zagotować, poczekać chwilkę, aż zgęstnieje. Wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć je w sosie.
Przepis znalazłam tutaj.
ENGLISH:
500-600 g of boneless, skinless chicken thighs,
3 tbsp of potato or corn starch,
a pinch of chili, salt and pepper
for the sauce:
1/2 tbsp of grated ginger,
2 cloves of minced garlic,
2 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of honey,
1 tbsp of rice wine vinegar or lemon juice,
2 tbsp of water,
1 tbsp of tomato paste
Cut the meat into bite sized pieces, coat in the starch and season well. Cook, on a small amount of oil, until golden and tender. Set aside. Combine all the sauce ingredients, add to the same pan and boil for few minutes, until thick and glossy. Add the chicken and toss everything together. Serve over rice, broccoli and Asian slaw. Enjoy:)
See the original recipe.
koniecznie wypróbuję ten [przepis, wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńŚliczny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńmam ten przepis na oku, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńHow very flavourful and delicious! I would definitely come back for a 2nd helping :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszny kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuję ten przepis :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł zawsze u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania i z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na pyszne danie 😃
OdpowiedzUsuńJuż czuję jak to pachnie :)
OdpowiedzUsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
absolutely love this !! xo
OdpowiedzUsuńHi!
OdpowiedzUsuńOMG
The saucer seems very delicious ^^
Thanks for the post,
Regrats!
Looks so so delicious!!! Lovely recipe.
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
Wygląda tak apetycznie, że koniecznie muszę to zrobić :)
OdpowiedzUsuńSłodko, kwaśno i jeszcze kurczak, to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńNie lubię udek :P
OdpowiedzUsuńrzeczywiście bardzo szybki przepis:), muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńJuż sam tytuł zaciekawia i zachęca do spróbowania :D
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, chętnie zrobię u siebie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne danie! Bardzo lubię kurczaka na obiad zwłaszcza w takim wydaniu!
OdpowiedzUsuńPodkradane przepis dla mojej córki zainspirowanej kulturą wschodu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wakacyjne.
j'aime bien la sauce ça a l'air délicieux à noter
OdpowiedzUsuńbonne soirée
Chińczycy to potrafią tak dobrać przyprawy, podkręcić smak potrawy, że trudno się im oprzeć. Wspaniała chińska kuchnia. Bardzo apetycznie wygląda Twój kurczak. Chętnie bym zjadła takiego :)
OdpowiedzUsuńMmm aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńWitam cię pięknie w ten letni aczkolwiek chłodny dzień Uwielbiam kurczaka Lubię różne wariacje na jego temat takiego przepisu jeszcze nie widziałam i chętnie wypróbuję nic tylko zaopatrzyć się w składniki spisać przepis i brać się do dzieła danie prezentuje się naprawdę bardzo ładnie I szkoda tylko że nie można wyciągnąć go przez monitor Bo już bym się nim raczyła w formie wczesnego obiadu hahaha Pozdrawiam cię serdecznie Życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwa cudownych chwil w ciągu tygodnia
OdpowiedzUsuń💁 odnowionaja.blogspot.com
Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .
Pozdrawiam serdecznie Sylwia
Bardzo smacznie wygląda, a osobiści lubie eksperymentować w kuchni z nowymi daniami.
OdpowiedzUsuńChyba przyjadę do Ciebie na taką lekcję :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie dla mnie, nie jem mięsa...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
My blog - aleksandraeva.blogspot.com
i znowu zgłodniałam xD
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia kuchnie azjatycką więc to coś zdecydowanie dla niego :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMm, muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na moją stronę!
OdpowiedzUsuńDo tego typu dań orzeźwiająca surówka to punkt obowiązkowy. U mnie najczęściej na bazie ogórków i rzodkiewek.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię potrawy o wyrazistym smaku, więc taki kurczak jest jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda. Kiedyś na pewno wypróbuję Twój przepis ;-)
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com
wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniały sos.
OdpowiedzUsuń