W naszym sernikowym brownie z truskawkami (albo, jak wolicie, brownie z serem) najlepsze jest to, że nie musicie obawiać się zakalca. Ciasto brownie powinno być wilgotne, dość ciężkie i trochę zakalcowate - spód tego ciasta jest naprawdę intensywnie czekoladowy, a warstwa sernikowa kremowa i delikatna.
W naszym serowym brownie świetnie sprawdzą się również inne owoce (chociaż truskawki to chyba najlepszy wybór owoców do połączenia z czekoladą). Dobrze sprawdzą się tu maliny, brzoskwinie albo mieszanka owoców jagodowych - brownie z serem będzie świetnie smakować z mieszanką truskawek, malin, borówek i jagód.
Sernikowe brownie to świetny pomysł na pyszny deser dla fanów czekolady. Jedyną jego wadą jest to, ze tak szybko znika:) Polecam, smacznego:)
Jeśli szukacie pomysłu na pyszne i łatwe ciasto z owocami, koniecznie wypróbujcie mojego najprostszego ciasta z owocami i kruszonką (świetnie sprawdzą się w nim truskawki):
Sernikowe brownie z truskawkami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25x25cm:
na brownie:
200 g gorzkiej czekolady,
150 g masła,
2 i 1/2 łyżki kakao,
3 jajka,
180 g cukru,
100 g mąki,
100 ml mleka
na warstwę sernikową:
250 g mascarpone,
250 g trzykrotnie zmielonego sera na sernik,
100 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
300 g truskawek
Sernikowe brownie z truskawkami, przygotowanie:
Na brownie: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać jajka, zmiksować. Dodać cukier, mleko i mąkę, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Na sernik: wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Na wyłożoną papierem blaszkę wylać warstwę brownie, wyrównać i wylać warstwę serową. Na nią nałożyć połówki truskawek. Piec około 40-45 minut w 180 C (warstwa serowa nie musi być bardzo sztywna, może bardzo delikatnie się ruszać po potrząśnięciu blaszką - sernik całkowicie stężeje po ostudzeniu). Całkowicie wystudzić ciasto.
Przepis znalazłam tutaj.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moją stronę na Facebooku:
ENGLISH:
for the brownie:
200 g of dark chocolate (70-80%),
150 g of butter,
2 1/2 tbsp of cocoa,
3 eggs,
180 g of sugar,
100 g of flour,
100 ml of milk
for the cheesecake:
250 g of mascarpone cheese,
250 g of Polish cheesecake filling / dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth),
100 g of sugar,
a big pinch of vanilla powder or 2 tsp of vanilla extract,
2 eggs,
1 tbsp of potato or corn starch
approx. 300 g of strawberries, cut in halves
Prepare the brownie: melt the butter with chocolate. Add cocoa and stir well. Set aside to cool for a bit. Add the eggs, mix and add sugar, flour and milk. Mix, just to combine. Prepare the cheesecake: mix all the cheesecake ingredients. Pour the brownie in a baking tray covered with baking paper (25x25cm), smoothe the surface and pour in the cheesecake mixture. Smoothe and add strawberries on top. Bake for about 40 minutes in 180 C (the cheesecake can be a little bit jiggly in the center, it sets whilst cooling). Let the cake cool completely. Enjoy:)
Two most wonderful cakes in one! Awesome and I love the berries on top too.
OdpowiedzUsuńO jacie ! Znów robisz mi smaku ! ZJADŁO BY SIĘ :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z owocami *.* Z chęcią wypróbuję ten przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję bardzo za odwiedziny ♥
wy-stardoll.blogspot.com
Oj ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńale pychota!
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne, uwielbiam browni jak i sernik ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)))teraz truskawki najsmaczniejsze:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńach a ja nie mogę słodyczy:(
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWidząc te pyszności, aż zgłodniałam ;*
OdpowiedzUsuńBLOG
INSTAGRAM
O matko, obłędnie wygląda. Muszę kiedyś spróbować. Brownie kocham!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością :) Pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTruskawki i czekolada to już poezja smaku. Do tego masa serowa, wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńMistrzyni smaku normalnie mmm <3
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńWow niesamowicie apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńO matko! Trzy składniki, które uwielbiam. Nie zrobię, bo zjadłabym całą blachę!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco, z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńMega <3
OdpowiedzUsuńa ja tylko kawę wypiję patrząc się na to cudo;p
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! Chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńMmm chyba zrobię, akurat truskawki czekają na jakoś wypiek :)
OdpowiedzUsuńZnów pyszności z truskawkami.. mmm.. mam ochotę! :)
OdpowiedzUsuńTrudno odmówić. Jak tu się oprzeć takim pysznościom? Poproszę o kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńJeju, jeju, jeju! Teraz nie masz innego wyjścia - koniecznie musisz się ze mną podzielić! :D
OdpowiedzUsuńOh, pretty and delicious too, I bet. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńBeautiful and delicious !!
OdpowiedzUsuńZjem wszystko co ma truskawki :D
OdpowiedzUsuńNie dość, że to najlepsze połączenie sernika z brownie to jeszcze do tego są truskawki <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
ach i och ślinotok:)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe ciacho. Porywam kawałek do kawki 😃
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńCzy jest szansa, że to cudne ciacho uda się również z sera z wiaderka? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko ser musi być dobrej jakości ☺ Ja często piekę to ciasto z serem z wiaderka od Piątnicy, pozdrawiam☺
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto, ale mi smaku narobiłaś
OdpowiedzUsuńZachęcające ciasto do pieczenia. Czy po upieczeniu można wyjąć od razu z piekarnika czy wymagane jest chłodzenie powolne w piekarniku.
OdpowiedzUsuńWyciągamy od razu z piekarnika, bo warstwa brownie nie może się wysuszyć. Pozdrowienia ☺
UsuńA czy może być blaszka 20x20?
OdpowiedzUsuńMoże być, ewentualnie może się troszeczkę dłużej piec🙂
Usuń