czerwca 21, 2018

Wiejski chleb włoski / Rustic Italian Bread

Dziś bardzo gorąco polecam zdecydowanie najlepszy chleb pszenny, który upiekłam - wiejski chleb włoski. Jego przygotowanie zajmuje naprawdę sporo czasu, ale jeśli mamy taką możliwość, zdecydowanie warto mu go poświęcić. Jego sekret tkwi w bardzo długiej fermentacji drożdży (nawet 24 godziny) i kilkukrotnym zagniataniu. Chleb ma wspaniałą chrupiącą skórkę i delikatne, puszyste wnętrze, trochę przypomina w smaku nasz tradycyjny chleb polski. Koniecznie do wypróbowania, polecam, smacznego:)

Polecam też szybszy w przygotowaniu, pyszny chleb włoski bez zagniatania.

na jeden bardzo duży bochenek:

na zaczyn:
2 szklanki mąki chlebowej,
szklanka ciepłej wody,
1/4 łyżeczki suszonych drożdży

na ciasto:
 3-3 i 1/2 szklanki mąki chlebowej (i więcej do podsypywania),
łyżeczka suszonych drożdży,
1 1/4 szklanki ciepłej wody,
2 łyżeczki soli

na glazurę:
50 ml wody,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki mąki

Przygotować zaczyn na 8-24 godziny wcześniej przed planowanym pieczeniem: dokładnie wymieszać składniki drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce. Przygotować ciasto: połączyć 3 szklanki mąki z suchymi drożdżami, dodać wodę i miksować kilka minut. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać wyrośnięty zaczyn i sól, miksować około 8-10 minut - gdyby ciasto mocno się kleiło dodać pozostałą mąkę lub więcej, do uformowania elastycznej kuli z ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zagnieść kilkukrotnie ciasto przy użyciu szpatułki, odstawić na 30 minut. Powtórzyć tę czynność po 30 minutach i po raz kolejny odstawić ciasto na 30 minut. Uformować bochenek (długości ok. 40 cm), podsypując ciasto mąką, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 1 i 1/2 godziny. Przygotować glazurę: zagotować mąkę z wodą i solą. Bochenek naciąć ostrym nożem w kilku miejscach i posmarować glazurą. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku (200C) przez 30-35 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for the sponge:

2 cups of bread flour,
1 cup of warm water,
1/4 tsp of dry yeast

for the dough:
3-3-1/2 cup of bread flour (or more),
1 tsp of dry yeast,
1 1/4 cup of warm water,
2 tsp of salt,

for the glaze:
50 ml of water,
1/2 tsp of flour,
a pinch of salt

Prepare the glaze: using a wooden spoon, mix all the sponge ingrediets, cover and let it sit for 8 to 24 hours. After this time, mix 3 cups of flour with yeast, add the warm water and using a dough hook, mix for few minutes. Let it sit for 20 minutes. Add the sponge and salt. mix, adding the rest of the flour (or enough to form a smooth and elastic ball out of the dough). Lei it rise for an hour. Using a spatula, fold the dough few times and let it sit for 30 minutes. Repeat the step after 30 minutes and let it sit for additional 30 minutes. Form a long loaf out of the dough (40 cm), place on a baking sheet sovered with parchment paper and let it rise for 1 1/2 h. Prepare the glaze: boil all the glaze ingredients. Cut the risen loaf in few places, using a sharp knife. Brush the bread with the glaze. Bake in prehetaed oven (200C) for about 30 to 35 minutes. Enjoy:)

See the original recipe:

37 komentarzy:

  1. idealnie wygląda, może się skuszę choć mnie chleby nie wychodzą

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie - ten zapach..bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio piekę znowu chleby i chętnie skorzystam z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! Ta trudno teraz o dobry chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Can't get enough of homemade bread! Yours looks crusty and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego chleba mi brakuje, bo to co fundują sieciowe piekarnie itp. u mnie, to daleko im do tego smaku :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojjj kusisz bardzo, żeby go wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. pas meilleur qu'un pain fait maison il est superbe
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so good! I am on a juice cleanse and I am having some bad cravings for bread :D I am on my fourth day today and I think I am going to make six to seven days. Its fun so far but since I am still cooking and making food for my little girl, it is a little tough at times :D
    Thank you for your comments! How fun that you just got to know about arsenic. Yes, I always used to have my rice sit in water over night and yet I am so happy to have found some that comes without any arsen at all. It makes it easier to cook a sponatous curry with rice :D
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały :) Poproszę kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie. Chętnie bym taki zjadła.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie chlebek wygląda rewelacyjnie. Przepis zapisany, dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. What a beautiful and delicious soft bread! Bravissima :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam taki swojski chleb :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej! Pięknie wyrośnięty! Bardzo chętnie zjadłabym kromkę takiego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada pięknie i kusząco !

    OdpowiedzUsuń
  20. zapisany do wypróbowania- juz czuję ten zapach;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dawno nie piekłam chleba, a ten jest niesamowicie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. UWielbiam domowe chleby! :) Najlepiej z domowym masełkiem :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie, uwielbiam świeży chlebek! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. The bread looks so delicious!! Thank you for the recipe!! I can't wait to try it!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba... nawet włoskiego :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger