lipca 18, 2018

Chleb jak pizza / Supreme Pizza Bread

Chleb jak pizza przepis
Chleb jak pizza 

Chleb jak pizza - czy to możliwe? :) Dziś zapraszam na fantastyczny, nadziewany chleb o smaku pizzy. Bochenek nadziałam popularnymi składnikami, które na niej znajdziemy: oliwkami, wędliną, papryką, cebulką i oczywiście startym serem. Ciasto na ten chleb to dokładnie takie samo ciasto, jakiego możecie użyć do wypieku tradycyjnej pizzy (należałoby je jednak tradycyjnie zagnieść - tak jak typowe ciasto drożdżowe na pizzę i odłożyć do wyrastania tylko na 60-90 minut). 

Chlebek jest przepyszny jeszcze lekko ciepły, kiedy ser wciąż delikatnie się ciągnie, ale dobrze smakuje też na drugi dzień. Pasuje do niego włoski sos pomidorowy albo sos czosnkowy, a kolejnego dnia sprawdzi się nawet jako baza do kanapek.

Jeśli chcecie, Wasz chleb o smaku pizzy możecie nadziać ulubionymi dodatkami, które zazwyczaj układacie na pizzy. Sprawdzą się na przykład podsmażone pieczarki, szynka i wszystko to, co przyjdzie Wam do głowy.

Chleb jak pizza to świetny pomysł na imprezę, piknik, grilla i spotkanie w większym gronie.
Polecam, smacznego:)

Chleb jak pizza (chleb o smaku pizzy), składniki:

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

3 i 1/2 szklanki mąki,
2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody

nadzienie:

szklanka pokrojonej w kostkę suchej kiełbasy,
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki,
1/2 szklanki posiekanych oliwek,
czerwona cebula pokrojona w kosteczkę,
łyżeczka suszonego oregano,
szczypta ostrej papryki

szklanka startego sera

Chleb jak pizza (chleb o smaku pizzy), przygotowanie:


Przygotować ciasto: drożdże połączyć z wodą i łyżeczką cukru, odstawić na 5 minut. Gdy się spienią, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko wymieszać całość drewnianą łyżką - tylko do połączenia. Dodać składniki nadzienia (oprócz sera), krótko wyrobić ciasto dłońmi, aż całość się połączy. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć do lodówki na kolejną godzinę wyrastania. Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 27x38 cm, posypać całość startym serem, zwinąć szczelnie w bochenek i ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na blacie na 45 minut. Posmarować delikatnie odrobiną oleju. Piec w 210 C około 40-45 minut, do mocnego zarumienienia (gdyby bochenek zbyt szybko się zmieniał kolor, można go przykryć papierem w połowie pieczenia).

Przepis znalazłam  tutaj.

Zobaczcie też mój przepis na kurczaka a la pizza :


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

3 1/2 cup of flour,
2 1/4 tsp of dry yeast,
2 tsp of salt,
2 tsp of sugar,
2 tbsp of olive oil,
1 1/3 cup of warm water

for the filling:

1 cup of diced pepperoni or dry sausage,
1/2 cup of diced red bell pepper,
1/2 cup of diced olives,
1 red onion, diced,
1 tsp of dry oregano,
a pinch of hot paprika

Prepare the dough: mix the yeast with water and 1 tsp of sugar, set aside for 5 minutes. When bubbly, combine with remaining ingredients and mix briefly, using a wooden spoon. Add the filling ingredients (except cheese) and knead with your hands, until well combined.  Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for an hour. After this time, place the dough in the fridge for additional hour. On a well floured surface roll out the dough into a rectangle (27x38cm). Sprinkle with cheese and fold creating a loaf. Set aside somewhere warn for additional 45 minutes. Brush with a tiny bit of oil and bake in 210C for about 40 to 45 minutes or until deeply golden brown (cover the loaf with baking paper during baking, if browns too quickly). Serve with tomato sauce. Enjoy:)

See the original recipe.



32 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam jak cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł. Przepis zapisany, dzięki :)
    pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh my goodness, this looks so delicious!! I'm printing out the recipe to try this!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale czad! Świetny przepis, na sam widok chlebka zrobiłam się głodna :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wooww... it looks delicious. Bon Appetit. I want to try your recipe by the way :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny pomysł :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Just done with my workout and hungry for some carbs! This bread looks out of this world, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak pięknie od wygląda w środku:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis wypróbuję w najbliższym czasie. Super.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę wspaniale. Zjadłabym, bo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba o tym chlebie mówiła mi koleżanka z Włoch - dziękuję Natalio ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś piekłam podobny.. smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam nigdy takiego chleba :)
    Ale wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny! <3 Wygląda nieziemsko smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny,. moje dzieci by oszalały jak by go zobaczyły :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, it looks really good!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  17. Ich mag den Blog, können wir kooperationen haben, mehr können Sie hier klicken.

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh Yum! This looks so delicious! Thanks for your last comment Good to read that your garden is going well. By the way, you wrote me a couple of weeks back that there are some big news to share!?!? :)
    Here the weather isr eally crazy this year since we have Summer since early May and no rain at all. So our garden is extremely dry and we mainly have potatoes and blackberries this year. On the balcony we have the best tomatoes ever; I think they were very happy that there was no rain :D
    Much love!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  19. a jaka maka? zwykła pszenna czy na pizze, chlebowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam zwykłej pszennej, chlebowa też może być ☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger